Tableau Project Planning (Projektplanering i Tableau)

Det här innehållet är en del av Tableau Blueprint – ett ramverk med vilket ni kan zooma in och förbättra hur organisationen använder data för att få större genomslag. Sätt igång genom att göra vår utvärdering(Länken öppnas i ett nytt fönster).

Med hjälp av Tableau Blueprint Planner (Tableau Blueprint-planeraren) har du definierat organisationens analysvision, identifierat chefssponsorer och projektteammedlemmar, dokumenterat det aktuella läget för din företagsarkitektur och bedömt användningen av data och analys i varje affärsteam.

Detta är ett viktigt steg eftersom det ger dig en bättre förståelse för organisationens behov så att du kan planera för en bred användning av data och stödja analysutvecklingen. Därefter börjar projektteamet att sammanställa informationen och dokumentera resultaten av upptäcktsprocessen.

Planeringsområden

Följande frågor och sammanfattningar för varje område i Tableau Blueprint Planner (Tableau Blueprint-planeraren) listas nedan:

  • Vad är din vision och vilka är dina strategiska initiativ, affärsmål och utmaningar? (Fliken Analytics Strategy, Analysstrategi) Din vision för modern analys och en bred användning av data bör vara ambitiös och genomförbar samt i linje med organisationens mål. Dina strategiska initiativ och affärsmål ger vägledning för att skapa KPI:er och mätvärden och följa framstegen mot de uppställda målen. Genom att koppla dessa initiativ till data och analys kan du använda dem för att motivera dina medarbetare och agera som drivkraft för förändring.

    Initiativen visar troligen upp företagsledningens intresseområden och specifikt innehåll som de använder för att fatta affärsbeslut. Med innehåll på ledningsnivå kan sponsorerna exemplifiera och modellera datadrivna beteenden. Några exempel på strategiska initiativ kan vara: förbättra kundupplevelsen, öka varumärkeskännedomen eller minska den tekniska skulden med hjälp av systemmodernisering. Det finns data bakom vart och ett av dessa exempel som kan mätas och spåras som framsteg mot ditt mål.

    Genom att identifiera utmaningarna eller hindren i ett tidigt skede är du bättre förberedd på att minska riskerna för att nå framgång. Många risker kan uppvägas genom ett planerat och systematiskt tillvägagångssätt från start.

  • Vilka är chefssponsorer och medlemmar i projektteamet? (Fliken Roles and Responsibilities, Roller och ansvarsområden) Antalet personer som är involverade i projektet är inte lika viktigt som att det finns någon med domänkunskap som kan utföra motsvarande roll vid behov. Det är viktigt att notera att ju större organisationen är desto troligare är det att fler personer involveras på grund av de mer specialiserade rollerna de innehåller. Se till att du har rätt personer involverade för att föra initiativet framåt.

    Chefssponsorer ska synas och höras i egenskap av förespråkare för plattformen. De samarbetar med projektteamet dels för att överväga hur tekniken ska skalas upp, dels för att säkerställa tillräckligt med stöd, utbildning och struktur för att effektivt leda förändringshantering samt övervinna hindren för att bli en datadriven organisation.

    Det tvärfunktionella projektteamet består av IT/BI-specialister, Tableau Server- och/eller platsadministratörer samt utvalda författare av innehåll och datastewards från olika avdelningar. Sätt upp ett mötesintervall per vecka under den initiala driftsättningen och överväg att övergå till möten varannan vecka eller varje månad när en fungerande rutin har uppnåtts. Framsteg bör regelbundet rapporteras till sponsorer på chefsnivå, liksom problem som måste eskaleras och lösas av beslutsfattarna.

    Om du ännu inte har någon sponsring på ledarnivå bör du rikta in dina ansträngningar på data och analysenkäten och fliken Use Cases and Data Sources (Användningsfall och datakällor) för att identifiera effektiva användningsfall som bevisar värdet av att bli mer datadriven.

  • Hur ska Tableau integreras med dina befintliga teknikinvesteringar? (Flikarna för Enkät om företagsarkitektur) Detta arbete kommer att utföras i det agila arbetsflödet. Att förstå hur alla dessa saker samverkar är avgörande för installation, konfiguration och löpande drift av Tableau Server eller Tableau Cloud.

    IT-avdelningen bör dokumentera den nuvarande företagsarkitekturen och se över den regelbundet i takt med att teknikstacken förändras. Eftersom Tableau är integrerat med dina plattformar, nätverk, databaser och program är det viktigt att identifiera alla integrationspunkter.

    Förutom integrationspunkter på systemnivå bör du sätta i gång med paketering och testning av klientprogramvaran Tableau Desktop och Tableau Prep Builder för självbetjäning och/eller tyst installation. Om även mobiltjänster omfattas bör Tableau Mobile-appen publiceras och testas med hjälp av företagets MDM-lösning. Tänk också på vem som kan komma att installera andra program, till exempel tabcmd, Content Migration Tool eller Tableau Bridge för Tableau Cloud.

  • Hur väljs data ut och hur hanteras, distribueras, konsumeras och säkras den? (Fliken Data and Analytics Survey, Data- och analysenkät) Genom att undersöka varje deltagande affärsteam kan Tableau-projektteamet få en förståelse för hur data används idag, vilken typ av innehåll som har störst effekt och hur mycket hjälp som kan behövas. För nuvarande tillstånd bör alla datakällor beaktas – från CSV-filer, rapporter som distribueras via e-post och lokala databaser till företagets datalager, molnprogram och externa källor.

    När du delar ut data- och analysenkäten ska du kontrollera med intressenterna om de känner sig bekväma med att besvara enkäten på egen hand eller om de vill att någon från projektteamet ska intervjua dem. Om du har fem affärsteam inom ramen för din första driftsättning bör du ha totalt fem data- och analysenkäter för att dokumentera informationen för varje team. När informationen har samlats in från varje team kan det vara bra att sammanfatta den och dela den med affärsteamet för granskning.

    Den här enkäten bör upprepas som en del av introduktionsprocessen när nya team läggs till. Det är också ett värdefullt sätt att få kontakt med team och bättre förstå hur de tänker använda Tableau för att fatta datadrivna affärsbeslut.

  • Vilka användningsfall är mest effektiva? (Fliken Use Cases and Data Sources, Användningsfall och datakällor) När du prioriterar vilka datakällor som ska publiceras och certifieras på Tableau Server eller Tableau Cloud, börja med data med låg komplexitet och stor påverkan för att visa snabba resultat. Effekten kan vanligtvis mätas med hjälp av målgruppens storlek eller ledningens intresse.

    Publicera och certifiera datakällor och skapa arbetsböcker för att besvara relevanta affärsfrågor. Åta dig att ha minst en certifierad datakälla och en instrumentpanel per team så att de har tillgång till innehåll när de väl har introducerats.

    I takt med att nya datakällor identifieras, kan de läggas till med tiden. Utöver de första användningsfallen ger detta en repeterbar process för att lägga till nya datakällor allteftersom driftsättningen fortgår.

  • Hur säkerställer du tillit och förtroende för data med ansvarsfull användning? (Fliken Data and Content Governance, Data- och innehållsstyrning) Utgå från de datakällor som upptäcktes i data- och analysenkäten och det ursprungliga innehåll som identifierades i fliken Användningsfall och datakällor och klassificera olika typer av data efter känslighet och målgrupp. Definiera sedan centraliserade, delegerade och självstyrande kontrollmodeller för varje kontrollområde för data och innehåll.

    Eftersom kontroll är ett delat ansvar bör modellerna definieras av det tvärfunktionella projektteamet, så att du kan hitta balansen mellan flexibilitet och kontroll. Publicera organisationens kontrollmodeller på det engagerande intranätet så att alla användare kan ta del av dem. Genom att tydligt kommunicera kontrollprinciperna förstärker du idén om att kontroll möjliggör, snarare än begränsar, åtkomst till data och bygger upp förtroende för processen.

    En iterativ strategi behövs för att anpassa sig till nya behov i takt med att användarnas acceptans och engagemang ökar. Dessa samtal måste ske tidigt och ofta.

  • Hur förhåller sig en jobbfunktion till data? (Fliken Education Role Mapping, Mappning av utbildningsroller) Projektteamet bör använda profiler som baseras på varje titels roll i arbetsflödet för att klassificera olika typer av användare. Som utgångspunkt har vi tagit fram utbildningsroller som matchar vår utbildningsportfölj. Du kan använda de här rollerna som de är eller anpassa dem så att de passar dina specifika behov genom att lägga till ytterligare färdigheter som behövs för specifika arbetsfunktioner. Alla som har "analytiker" i sin yrkestitel kan till exempel kopplas till utbildningsrollen Analytiker, och titlar som direktör och högre kan kopplas till utbildningsrollen Sponsor på chefsnivå. När de har kartlagts bör motsvarande utbildningsväg anges av varje individ.

    För befintliga anställda samordnas deras Tableau-introduktion och utbildning med tillgången till certifierade datakällor och instrumentpaneler. Börja med författare av innehåll och datastewards så att de har baskompetensen för att kunna börja skapa innehåll för andra. Publicera utbildningsscheman och spela in korta introduktionsvideor on-demand med hjälp av teamets egen data för att sätta in analys i ett sammanhang som är enklare att förstå.

    Ju tidigare du integrerar data i din rekrytering och introduktion av anställda, desto mindre jobb behöver du lägga ner på att avgöra hur en viss person kommer att använda data. Detta är ett viktigt steg för att bygga upp analyskompetens i hela organisationen som inte får underskattas, likaväl som att utveckla och behålla befintliga talanger.

  • Vem kommer att använda Tableau och vilka licenser krävs? (Fliken Tableau-användare) När du har uppskattat målgruppens storlek på fliken Use Cases and Data Sources (Användningsfall och datakällor) kan du gå nedåt ytterligare en nivå för att lista användarna. I fliken Users (Användare) gör du en inventering av alla användare genom att identifiera avdelning, licensnivå, platsroll, motsvarande utbildningsroll och datum för introduktion.

    Detta arbete utförs i arbetsflödet Proficiency (Kompetens) med Education, Measurement of User Engagement och Analytics Best Practices (utbildning, mätning av användarengagemang och bästa praxis för analys). Detta steg mäter antal användare per avdelning, team och utbildningsroll i utbildningssyfte. För Tableau Server kommer antalet inventerade användare att vara en viktig del av dimensioneringen av din miljö och schemaläggningen av användarintroduktionen genom att planera för framtida tillväxt.

  • Hur kommer du att främja delning och samarbete? (Fliken Community) På fliken Community Planning (Communityplanering) beskrivs de rekommenderade resurserna och aktiviteterna för att skapa ett nätverk av användare som är entusiastiska över data. Fokusera på kommunikationsplanen, självhjälpsresurserna på det engagerande intranätet och eskaleringsvägen för support vid lansering. Planera för ditt första interna användargruppsmöte och schemalägg så att det sker regelbundet.

    Det här arbetet utförs i arbetsflödet Community. Det går bra att börja i liten skala – både vad gäller innehåll och deltagande. Låt dig inte avskräckas om deltagandet inte är högt eftersom du bara har börjat.

  • Hur ska du hålla dig uppdaterad om nya funktioner och teknik? (Flikarna Upgrade Planning och Upgrade Process Checklist, Uppgraderingsplanering och Checklista för uppgraderingsprocess) Du kanske tänker att det är för tidigt att fundera på hur uppgraderingar ska hanteras, men en proaktiv strategi för hur och när uppgraderingar säkerställer positiva resultat för alla. Flikarna Upgrade Planning och Upgrade Process Checklist (Uppgraderingsplanering och Checklista för uppgradering) hjälper dig att fastställa de vägledande principerna och stödjande planerna för uppgradering av programvara, kommunikation, utbildning och support. Detta gör det mycket enklare när du går över till nya versioner av Tableau Server och klientprogramvara eller klientprogramvara som ansluts till Tableau Cloud. Detta arbete utförs i arbetsflödena Agility, Proficiency och Community (Agilitet, Kompetens och Community).

Projektmätvärden

"Analys av din analys" är inte bara en titel på en breakout-session under en Tableau-konferens. Genom att analysera hur driftsättningen fortskrider kan projektteamet få förståelse för organisationens behov, för vad som fungerar och vad som inte fungerar. Detta kan hjälpa dig att identifiera framgångar och möjligheter till förbättringar. I följande tabeller finns mätvärden som är bra att följa under hela driftsättningen:

KPI:er för ledningen

  • Procentuell andel av ledningen som engagerar sig i Tableau-innehåll, till exempel innehåll som är kopplat till strategiska initiativ;

  • Använda analys för att hålla möten; och mätvärden för avdelnings-/teamprestanda;

  • Förväntade effekter och ROI: ökad avkastning, minskade kostnader och förbättrade affärs- och kundresultat.

KPI:er för IT

  • Procentuell andel innehåll som skapats av företagsanvändare jämfört med IT;

  • Procentuell andel data som är tillgänglig jämfört med analyserad;

  • Andelen ägda jämfört med tilldelade licenser;

  • Total ägandekostnad (TCO): kostnader för anskaffning, implementering, support och utbildning.

KPI:er för analys:

  • Procentuell andel användare som introducerats;

  • Användarengagemang (på organisationsnivå); användarnas inloggningsfrekvens, antal dagar sedan senaste inloggning och användare som loggat in en gång och inte återvänt;

  • Innehåll som skapats och publicerats (på organisationsnivå);

  • Innehållsanvändning (på organisationsnivå);

  • Procentuell andel certifierade publicerade datakällor;

  • Förhållandet mellan certifierade projektarbetsböcker och ad hoc-projektarbetsböcker;

  • Procentuell andel av alla användare som utbildats, t.ex. analytisk kompetensnivå, rollbaserat märke och produktcertifiering;

  • Procentuell andel användare som ökat sin analyskompetens genom att avancera uppåt i utbildningsrollnivåerna.

KPI:er per segment

  • Procentuell andel användare inom ett team som utbildats;

  • Mängden innehåll som skapats och publicerats;

  • Användarbeteenden (på avdelnings- eller teamnivå): användarnas inloggningsfrekvens, antal dagar sedan senaste inloggning och användare som loggat in en gång och inte återvänt;

  • Arbetarproduktivitet: öka analytikernas produktivitet och kunskapsarbetarnas effektivitet.

Tack för din feedback!Din feedback har skickats in. Tack!