Gästanvändare

Kärnbaserade licenser för Tableau Server inkluderar ett gästanvändaralternativ som du kan använda för att låta personer komma åt Tableau-vyer utan att ha ett konto på servern.

Gästanvändaråtkomst är aktiverat som standard när Tableau Server är installerat med en kärnbaserad licens. Alternativet är inte tillgängligt med användarbaserad licensiering. Om du inte har för avsikt att använda gästanvändaråtkomst bör du inaktivera det.

Med gäståtkomst kan användare bara se och interagera med Tableau-vyer. Gästanvändare kan inte bläddra i Tableau Server-gränssnittet eller se servergränssnittets element i vyn, till exempel användarnamn, kontoinställningar, kommentarer och så vidare. Mer information om licenser finns i Hantera licenser.

Tips: Om du vill dela vyer med gästanvändare kan du antingen tillhandahålla URL-länkar eller bädda in vyer på webbsidor. Mer information finns i Tableau-användarhjälpen(Länken öppnas i ett nytt fönster).

Gästanvändarbehörigheter

En gästanvändare kan ha följande maximala kapaciteter:

• Arbetsböcker och vyer: visa, exportera bild, sammanfattningsdata, visa kommentarer, filter, fullständiga data, webbredigera, ladda ner (för att spara en lokal kopia)
  • Datakällor: visa och ladda ner

Om du lägger till gästanvändaren i en grupp som har en högre åtkomstnivå till en innehållsresurs får inte gästanvändarens högre kapacitet än vad som listas här ovan. Gästanvändarens konto kommer dock att få mer restriktiva behörighetsinställningar.

Gästanvändaren kan endast komma åt data med inbäddade inloggningsuppgifter eller där inloggningsuppgifter inte krävs. Gästanvändare kan inte komma åt en datakälla som ber användaren om inloggningsuppgifter. Se Data access for published Tableau data sources.

Aktivera eller inaktivera gäståtkomst

Du måste vara en serveradministratör för att ändra gästkontots inställningar på antingen server- eller platsnivå.

Obs! Om du aktiverar rollen gästanvändare för en plats kan du öka antalet potentiella samtidiga Viewers utöver den användarlista du kan förvänta dig. Administratörsvyn Status > Trafik till vyer kan hjälpa dig att mäta aktiviteten.

1. Klicka på Hantera alla platser på platsmenyn och klicka sedan på Inställningar > Allmänt.
  2. Välj eller avmarkera Aktivera gäståtkomst för Gäståtkomst.
  3. Klicka på Spara.

Det aktiverar rollen Gästanvändare på alla platser. Du kan sedan gå till samma inställning för en specifik plats. Så här gör du för att inte tillåta gäståtkomst för en plats:

1. Välj en plats på platsmenyn.
  2. Klicka på Inställningar och avmarkera kryssrutan Aktivera gäståtkomst för den här platsen på fliken Allmänt.

Om gästkontot är aktiverat på vissa eller alla platser och du stänger av gäståtkomst på servernivå är alternativet avstängt för alla platser.

Obs! Du kan stänga av gästanvändaråtkomst på server- eller platsnivå, men du kan inte ta bort användaren. Så även om ingen kan komma åt data eller vyer utan att logga in på servern visas gästanvändaren fortfarande i listan Platsanvändare och grupplistor för grupper som du har lagt till gästanvändaren i.

Ytterligare egenskaper för gästkontot

Gästanvändaren är unik på följande ytterligare sätt:

• Som ett enda användarkonto representerar det alla oautentiserade användare som har åtkomst till Tableau-vyer.
  • När det är aktiverat är det medlem i gruppen Alla användare.
  • Du kan lägga till det som medlem i andra grupper på en plats.
  • Du kan inte redigera det eller välja det som ägare av en innehållsresurs.
  • Kontot får inte spara anpassade vyer.
  • Gästen kan inte användas i ett användarfilter.
  • Du kan inte ta bort kontot, men du kan stänga av åtkomst till det genom att avmarkera kryssrutan som beskrivs i stegen ovan.