Meddelandetjänst för Tableau Server

Meddelandetjänsten för Tableau Server använder sig av Apache ActiveMQ från och med version 2019.4. Det är en publicera/prenumerera-plattform som tillåter säker, skalbar, effektiv och högt tillgänglig meddelandeorienterad kommunikation för mikrotjänster. Meddelandetjänsten används för att stödja kommunikation mellan mikrotjänster i Tableau Server.

Servern kör en enskild instans av meddelandetjänsten.

ProcessMeddelandetjänst
StatusStatus för meddelandetjänsten visas på statussidan och från kommandoraden med hjälp av kommandot tsm status -v. Mer information finns i Visa serverprocesstatus.
LoggningLoggar som skapats av gatewayprocessen finns i C:\ProgramData\Tableau\Tableau Server\data\tabsvc\logs\activemqserver. Mer information finns i Tableau-serverloggar och lagringsplatser för loggfiler.

Konsekvenser om meddelandetjänsten inte körs som den ska

Om meddelandetjänsten stoppas eller sluta fungera beror konsekvenserna på om du har konfigurerat en eller två instanser av meddelandetjänsten.

Flera instanser av meddelandetjänsten (flera noder, version 2020.1 och senare)

Om du har version 2020.1 eller senare och en installation med flera noder av Tableau Server så kan du installera två instanser av meddelandetjänsten. Om en instans skulle misslyckas så kan då den andra instansen hantera all trafik och du kan ta bort den misslyckade instansen och installera om den.

En instans av meddelandetjänsten

Om du har en installation av Tableau Server på en nod är du begränsad till en enda instans av meddelandetjänsten. I det här fallet, om den konfigurerade instansen slutar fungera, kommer Tableau Server fortfarande att fungera men status kommer att visas som ”Degraderad”.

Om meddelandetjänsten stoppas startas den om automatiskt så länge det inte är något annat fel på datorn.

Meddelandetjänsten i ett kluster med flera noder

Hur du konfigurerar meddelandetjänsten i ett kluster med flera noder beror på vilken version av Tableau Server som du kör. I alla fall behöver du köra en instans av meddelandetjänsten.

Från och med version 2020.1 kan du köra två instanser av tjänsten i en miljö med flera noder. Vi rekommenderar att du kör två instanser för att få redundans. Du kan lägga till en andra instans till en nod som inte redan har meddelandetjänsten konfigurerad. Du kan inte lägga till mer än totalt två instanser i ditt kluster med flera noder.