Maskinvaruhändelser

Hardware Maskinvaruhändelser övervakar själva servern. De kan användas för att identifiera serverproblem som kan påverka prestandan hos Tableau Server.

Du kan ställa in tröskelvärden för följande problem:

• CPU-användning
  • Tillgängligt minne
  • Minnesanvändning
  • Ledigt diskutrymme

Följande incidenter konfigureras som standard när du installerar ett nytt Tableau Resource Monitoring Tool:

• När tillgängligt diskutrymme understiger 10 GB i 10 minuter eller mer loggas en varningshändelse och när tillgängligt diskutrymme understiger 5 GB i 10 minuter eller mer loggas en kritisk händelse.
  • När tillgängligt minne understiger 8 GB i över 10 minuter loggas en varningshändelse.
  • När CPU-användningen för hela servern är 80 % eller mer i 5 minuter loggas en varningshändelse.

Obs! Minnesrelaterade händelser konfigureras i binära multiplar av byte.

Du kan konfigurera tröskelvärden med hjälp av webbgränssnittet för RMT Server eller genom att uppdatera konfigurationsfilen config.json.

Du kan ställa in tröskelvärden för maskinvaruhändelser genom att gå till menyn Admin, välja Konfiguration och gå till fliken Incidenter.

Ställ in följande för CPU-användning:

Du kan ställa in tröskelvärden för maskinvaruhändelser genom att gå till menyn Admin, välja Konfiguration och gå till fliken Incidenter.

NyckelKrävs?Beskrivning
AllvarsgradObligatoriskt

Se Allvarsgrad för händelser.

ProcessObligatorisktTröskelvärdet gäller för hela Tableau Server eller för en enda process, beroende på inställningen.
Tröskelvärde för startObligatorisktCPU-användningen måste överstiga det värde som anges innan en händelse skapas och övervakas. Ställ in procent och varaktighet för detta tröskelvärde.
SluttröskelvärdeValfrittCPU-användningen måste understiga det angivna värdet innan en händelse anses vara åtgärdad.

Ställ in följande för Tillgängligt minne:

NyckelKrävs?Beskrivning
AllvarsgradObligatoriskt

Se Allvarsgrad för händelser.

Tröskelvärde för startObligatorisktDet tillgängliga minnet måste understiga det värde som anges innan en händelse skapas och övervakas. Ställ in procent och varaktighet för detta tröskelvärde.
SluttröskelvärdeValfrittDet tillgängliga minnet måste överstiga det angivna värdet innan en händelse anses vara åtgärdad.

Ställ in följande för Minnesanvändning:

NyckelKrävs?Beskrivning
AllvarsgradObligatoriskt

Se Allvarsgrad för händelser.

ProcessObligatorisktTröskelvärdet gäller för hela Tableau Server eller för en enda process, beroende på inställningen.
Tröskelvärde för startObligatorisktMinnesanvändningen måste vara lika med det värde som anges innan en händelse skapas och övervakas. Ställ in procent och varaktighet för detta tröskelvärde.
SluttröskelvärdeValfrittMinnesanvändningen måste understiga det angivna värdet innan en händelse anses vara åtgärdad.

Ställ in följande för ledigt diskutrymme:

NyckelKrävs?Beskrivning
AllvarsgradObligatoriskt

Se Allvarsgrad för händelser.

Tröskelvärde för startObligatorisktDet lediga diskutrymmet måste understiga det värde som anges innan en händelse skapas och övervakas. Ställ in procent och varaktighet för detta tröskelvärde.
SluttröskelvärdeValfrittDet lediga diskutrymmet måste överstiga det angivna värdet innan en händelse anses vara åtgärdad.

Ställ in följande för längd på diskkö:

NyckelKrävs?Beskrivning
AllvarsgradObligatoriskt

Se Allvarsgrad för händelser.

Tröskelvärde för startObligatorisktLängden på diskkön måste vara lika med det värde som anges innan en händelse skapas och övervakas. Ställ in procent och varaktighet för detta tröskelvärde.
SluttröskelvärdeValfrittLängden på diskkön måste understiga det angivna värdet innan en händelse anses vara åtgärdad.

Ett exempel på ett config.json-kodavsnitt som definierar två maskinvaruhändelser:

{
 "monitoring":  {
    "incidents":  {
      "triggers":  [
        {
          "counter":  "DiskSpaceAvailableKB",
          "severity":  "warning",
          "threshold":  1048576
        },
        {
          "counter":  "ProcessorTimePercent",
          "severity":  "warning",
          "threshold":  0.95,
          "thresholdDuration":  300000,
          "endThreshold":  0.90,
          "endThresholdDuration":  5000
        }
      ]
    }
  }
}
  • Händelsen DiskSpaceAvailableKB utlöser en varning när det tillgängliga diskutrymmet understiger 10 GB.
  • Händelsen ProcessorTimePercent utlöser en varning när CPU:n har haft minst 95 % användning i över 5 minuter. Händelsen kommer att betraktas som löst när CPU:n är under 90 % användning i 5 sekunder.

Standardinställningarna kanske uppfyller dina krav och kan ändras baserat på din miljö. För att till exempel en miljö vars identifierare var ”staging-environment” ska utlösa en varning när det tillgängliga diskutrymmet understiger 2 GB ska konfigurationen se ut så här:

{
  "environments":  {
    "staging-environment":  {
     "monitoring":  {
        "incidents":  {
          "triggers":  [
            {
              "counter":  "DiskSpaceAvailableKB",
              "severity":  "warning",
              "threshold":  2097152
            }
          ]
        }
      }
    }
  }
}
NyckelDatatypKrävs?Beskrivning
counterSträngObligatoriskt

Identifieraren som maskinvaruhändelsen ska övervaka. Tillgängliga alternativ är:

• ProcessorTimePercent
  • DiskSpaceAvailableKB
  • DiskQueueTotalLength
  • MemoryAvailableKB
  • MemoryCommittedKB
severitySträngValfritt

Se Allvarsgrad för händelser. Standardvärde: Warning

thresholdNummerObligatorisktDet tröskelvärde som måste överskridas innan en händelse övervakas.
thresholdDurationNummerValfrittTiden i millisekunder som situationen ska övervakas innan en händelse utlöses. Om inget anges utlöses en händelse så snart threshold uppnås.
endThresholdNummerValfrittDet tröskelvärde som måste överskridas innan en händelse anses vara åtgärdad.
endThresholdDurationNummerValfrittTiden i millisekunder som situationen ska övervakas innan händelsen slutförs. Om inget anges åtgärdas en händelse så snart endThreshold uppnås. Om endThreshold inte har definierats används threshold.

Vem kan göra detta?

Resource Monitoring ToolAdministratör eller Resource Monitoring Tool-användare med rollen Server/Miljöhantering.