Uppdateringsbar prenumerationslicensiering (USL)

Uppdateringsbar prenumerationslicensiering (USL) är den senaste förbättringen av Tableaus licensaktiverings- och serveradministrationsupplevelse.

Förstå grunderna i USL

Uppdateringsbar prenumerationslicensiering förenklar licenshanteringskraven för Tableau Server genom att eliminera behovet av att hantera flera separata produktnycklar för olika produkttyper, kapaciteter eller prenumerationsperioder. I stället tillhandahålls alla licensierade funktioner och attribut för din Tableau-driftsättning (dess ”licensberättigande”) som en och samma enhetliga produktnyckel.

Dessutom konsoliderar USL leveransen av efterföljande licensförnyelser, tillägg och berättigandeändringar till uppdateringar som görs av den enskilda uppdateringsbara produktnyckeln över tid, så att den alltid återspeglar det fullständiga licensberättigandet för dess angivna driftsättning. Du kan tänka på varje uppdatering som att lägga till ett lager med nya attribut (avbildade som ringar i bilden nedan) till din befintliga produktnyckel – dessa lageruppdateringar har var och en ett unikt motsvarande aktiverings-ID. När du synkroniserar din serverinstallation med Tableaus licensieringstjänst (genom att aktivera eller uppdatera din produktnyckel) hämtas det senaste aktiverings-ID:t till din lokala serverinstallation för att återspegla din driftsättnings uppdaterade licensberättigande.

Vilken process som krävs för att hämta din produktnyckels senaste aktiverings-ID varierar beroende på din driftsättnings internetanslutning.

Aktivera USL i onlinemiljöer/anslutna miljöer

I onlinemiljöer/anslutna miljöer förblir USL-produktnyckeln som används för att aktivera och låsa upp licensberättigandet för din driftsättning konstant över tid.

• Genom att helt enkelt aktivera eller uppdatera den ursprungliga USL-produktnyckeln (visas som ”nyckelnamnet” i Tableaus kundportal) kommer en ansluten miljö automatiskt att hämta det senaste aktuella aktiverings-ID:t som är tillgängligt för ditt licensberättigande, vilket underlättas av livekommunikationen med Tableaus värdbaserade licensieringstjänster.

• För serverinstallationer som är konfigurerade att använda Tableaus ATR-licensieringstjänst (authorization-to-run) laddas dessa uppdateringar ner i bakgrunden under återkommande serveravstämningar med ATR-tjänsten. Inga ytterligare åtgärder krävs!

Aktivera USL i offlinemiljöer eller frånkopplade miljöer

I offlinemiljöer eller frånkopplade miljöer finns det ingen direktkommunikation mellan servern och Tableaus värdbaserade licensieringstjänster, så USL-produktnyckeln kan inte användas för automatiskt hämtning av nya aktiverings-ID-uppdateringar.

• I stället måste administratörer aktivera det senaste aktiverings-ID:t genom Tableaus offlineaktiveringsprocess för att återspegla uppdateringar av driftsättningens licensberättigande.

• När ett nytt aktiverings-ID har lagts till i ditt licensberättigande kan inga tidigare aktiverings-ID:n användas för aktivering – de blir funktionellt föråldrade.

• För detta ändamål visas alltid det senaste aktuella aktiverings-ID:t i Tableau-kundportalen som ”ID för offlineaktivering”, vilket visas i vyn Licensinformation för din USL-produktnyckel.

• Eftersom nya aktiverings-ID:n genereras för alla uppdateringar av ditt licensberättigande kommer ID:t för offlineaktivering att ändras upprepade gånger över tid. I bilden nedan visas lagren av nya ID:n för offlineaktivering över tid.

Viktigt: Offlineaktivering av Tableau kräver att kunderna använder det senaste aktuella ID:t för offlineaktivering för att aktivera en ny installation av programvaran.

Hantera uppdateringar av licensberättiganden i offlinemiljöer

Med tanke på kravet att använda det mest aktuella ID:t för offlineaktivering när du aktiverar din USL-produktnyckel i en frånkopplad miljö, är det viktigt att hämta ditt aktuella ID för offlineaktivering från Tableau-kundportalen innan du försöker aktivera en ny eller befintlig installation av Tableau Server. Det kanske inte matchar det ID som du använde senast.

Salesforces provisioneringssystem synkroniseras regelbundet för att säkerställa fullständigt och korrekt slutförande, och det kan generera ett nytt ID för offlineaktivering för ditt licensberättigande som inte är relaterat till något specifikt köp eller någon specifik prenumerationsförnyelse. Var noga med att kontrollera kundportalen innan du ändrar till den aktiva licensieringen i din driftsättning, inklusive innan du driftsätter nya installationer av serverprogramvara, för att bekräfta det aktuella ID:t för offlineaktivering och säkerställa framgångsrik aktivering.

Här följer några exempel på viktiga punkter som är relaterade till livscykeln för ID:n för offlineaktivering:

• Lyckad aktivering kommer alltid att kräva följande:
    1. Inaktivering av det tidigare ID:t för offlineaktivering.
    2. Aktivering av det aktuella ID:t för offlineaktivering.

För serverinstallationer som är konfigurerade att använda ATR (offline) hanteras inaktiveringen av det tidigare ID:t för offlineaktivering automatiskt.

• Utfärdandet av ett nytt ID för offlineaktivering kommer att förhindra nya aktiveringar med något tidigare ID för offlineaktivering.

Se därför till att konsultera kundportalen innan någon licensieringsuppdatering görs i din driftsättning.

• Utfärdandet av ett nytt ID för offlineaktivering kommer inte att påverka någon servermiljö där du tidigare har aktiverat din USL-produktnyckel.

• De här installationerna kommer inte att återspegla ditt uppdaterade licensberättigande förrän det nya ID:t för offlineaktivering tillämpas.

Anvisningar för offlineaktivering av USL

Så här aktiverar du USL i en offlinemiljö eller frånkopplad miljö:

1. Identifiera det aktuella ID:t för offlineaktivering för din Tableau Server-driftsättning.

Du hittar ID:t för offlineaktivering genom att gå till rutan Licenser i Tableau-kundportalen och klicka på din USL-produktnyckel för att öppna vyn Licensinformation. Den 20-siffriga strängen är märkt ”ID för offlineaktivering”. Mer information finns i kunskapsbasartikeln Find the Correct Key to Offline Activate on Tableau Server(Länken öppnas i ett nytt fönster)

2. Aktivera ID:t för offlineaktivering i Tableau Server.

När du har tillgång till ID:t för offlineaktivering följer du stegen som beskrivs i Tableau-hjälpen för att aktivera Tableau Server offline (gäller både USL-produktnycklar och produktnycklar innan USL). Aktivera Tableau Server offline

Offlineuppdateringar av USL-licensberättigande

Vilka steg som krävs för att ändra ditt licensberättigande i en offlinemiljö varierar beroende på din aktiveringsmetod (ATR eller äldre FNO) och Tableau Server-version.

• ATR och version 2023.1.0 eller senare:

Om du aktiverade med ATR och har version 2023.1+ ska du använda det nya ID:t för offlineaktivering från din kundportal för att uppdatera dina licensberättiganden. ATR-tjänsten hanterar alla andra nödvändiga åtgärder.

• Äldre FNO-aktivering eller valfri version före 2023.1.0:

1. Hämta aktuellt ID för offlineaktivering från kundportalen

2. Stoppa Tableau Server:

tsm stop
    3. Initiera en offlineavaktivering av den befintliga, aktiverade nyckeln på servern. Det här ID:t för offlineaktivering är nu föråldrat i din miljö. Offlineavaktiveringen skapar en fil för returbegäran. Spara filen. Du kommer att behöva den i ett kommande steg.

4. Initiera en offlineaktiveringsbegäran för det aktuella ID:t för offlineaktivering. Det genererar en aktiveringsbegäran. Spara den här filen för nästa steg.

5. Överför både filen för returbegäran och filen för aktiveringsbegäran till en dator med internetåtkomst.

6. Gå till sidan Aktivering offline(Länken öppnas i ett nytt fönster) och initiera två begäranden i följande ordning:

1. Ladda upp filen för returbegäran och ladda ner svarsfilen, spara och fortsätt.

2. Ladda upp filen för aktiveringsbegäran och ladda ner svarsfilen, spara och fortsätt.

7. Överför både retursvarsfilen och aktiveringssvarsfilen till den frånkopplade Tableau Server-datorn.

8. Tillämpa retursvarsfilen.

9. Tillämpa aktiveringssvarsfilen.

10. Starta Tableau Server:

tsm start