Installera Tableau Server i en frånkopplad miljö

Du kan installera Tableau Server i en frånkopplad miljö som inte har någon extern nätverksåtkomst. Sådana frånkopplade miljöer används när hög säkerhet behövs för att förhindra dataintrång eller för att skydda mot hackning. Frånkopplade miljöer har ingen internetåtkomst, ingen extern nätverksåtkomst, ingen extern trådlös åtkomst o.s.v. Det enda sättet att få programvara och data in i eller ut ur en frånkopplad miljö är genom att använda flyttbara medier, såsom USB-minnen eller skrivbara optiska CD-skivor eller DVD-skivor.

Installation av Tableau Server i en frånkopplad miljö är en avancerad uppgift för IT-administratörer som är bekanta med säkerhetsöverväganden, bästa praxis och fallgropar vid installation av programvara i frånkopplade miljöer.

Följande Tableau Server-funktioner finns inte tillgängliga eller har reducerade funktioner i en frånkopplad miljö:

• KartorTableau Server använder kartdata på en extern värd som standard. Från och med version 2020.4.0 kan du konfigurera Tableau Server för att använda offlinekartor. Med tidigare versioner av Tableau är kartor inte tillgängliga i en frånkopplad miljö, om du inte också installerar en kartserver i den frånkopplade miljön. Mer information finns i Visa kartor i en frånkopplad miljö.

• LicensieringTableau Server måste ansluta till internet för att aktivera produktnycklarna. Du kan dock aktivera produktnycklarna manuellt.

• Externa data – Data som finns utanför din frånkopplade miljö är inte tillgängliga.

Förutsättningar

För att kunna installera Tableau Server i en frånkopplad miljö behöver du följande:

• En betrodd dator med begränsad internetåtkomst, som du kan använda för att ladda ner de installationspaket och resurser som krävs av Tableau Server. En betrodd dator som har skannats och rensats från virus och skadliga program.

• Betrodda flyttbara medier som du kan använda för att överföra den nedladdade programvaran till din frånkopplade miljö. Betrodda flyttbara medier är flyttbara medier som är nya och oanvända, och kommer från en välrenommerad eller känd källa. Betrodda flyttbara medier har skannats och kontrollerats, så att de inte innehåller virus eller skadliga program.

• Frånkopplad miljö med datorer och lagring som uppfyller kraven för att installera Tableau Server.

Installera Tableau Server på en frånkopplad dator som kör Windows

Det enklaste sättet att installera Tableau Server på en dator i en frånkopplad miljö är att göra det innan datorn placeras i den frånkopplade miljön. Om det inte går måste du ladda ner de paket som krävs till en betrodd dator utanför den frånkopplade miljön och överföra dem till den frånkopplade datorn:

1. Ladda ned Tableau Server installationspaketet på en betrodd dator utanför den frånkopplade miljön med Internetåtkomst.

2. Överför paketet till ditt flyttbara medium.

3. För in det flyttbara medium som innehåller Tableau Server-installationspaketet och kör sedan installationsprogrammet på den frånkopplade datorn.

Obs! Server ATR är standardaktiveringsmetoden för Tableau Server 2021.4 och senare. Från och med Tableau Server 2023.1 och senare kan du använda Server ATR för att installera i en frånkopplad miljö.

4. När installationen har slutförts kan du aktivera Tableau Server-produktnycklarna. Mer information finns i Aktivera Tableau Server i en frånkopplad miljö.

Aktivera Tableau Server i en frånkopplad miljö

Eftersom en frånkopplad dator inte är ansluten till internet måste du aktivera Tableau Server manuellt.

Översikt över offlineaktivering

Offlineaktivering av Tableau Server involverar följande steg:

1. Generera en fil för begäran om offlineaktivering.

2. Kopiera filen för begäran om offlineaktivering till en dator med internetuppkoppling.

3. Ladda upp filen för begäran om offlineaktivering till Tableaus aktiveringswebbplats(Länken öppnas i ett nytt fönster).

4. Ladda ner den resulterande offlineaktiveringsfilen från webbplatsen. Du använder den här filen för att aktivera Tableau Server

Ändringar av namn på offlineaktiveringsfiler

Från och med Tableau Server version 2023.1 har Tableaus licenssystem stöd för två underliggande licenstekniker. Ur administrationsperspektiv är den enda konfigurationsskillnaden mellan de två systemen de filtyper som genereras och används för offlineaktivering. Licensieringstekniken fastställs under den första installationen av Tableau Server och kan inte ändras efter installationen.

Den äldre typen av licensieringsteknik (som fortfarande stöds) kallas FlexNet. Den senaste versionen av tekniken kallas Server ATR. Se Aktivera Tableau Server med tjänsten Auktorisera för körning (ATR) för mer information. Följande tabell beskriver namngivningsnomenklaturen för de olika teknikerna. Tabellen innehåller även den allmänna referensen.

Allmänt filnamnFilnamn i Server ATRFlexNet-filnamn
OfflineActivationRequestOfflineActivationRequestFile_ååååMMdd.hhmmss.jsonTableauOfflineActivationRequest.tlq
OfflineActivationResponseOfflineActivationLicensingAtrs.zipactivation.tlf

Obs! Eftersom den här dokumentationen gäller flera versioner av Tableau Server används den allmänna filnamnsreferensen (OfflineActivationRequest och OfflineActivationResponse) i resten av det här avsnittet. Du kan identifiera den licensieringsteknik som Tableau Server-installationen använder med hjälp av den filtyp som genereras i följande steg.

Steg 1. Logga in på Tableau Services Manager

• Logga in på Tableau Services Manager (TSM) och kör följande kommando:

tsm login -u <username>

Tänk om jag inte kan logga in?

Kontrollera att det konto du använder är medlem i gruppen med lokala administratörer på den Windows-dator där du installerar Tableau Server.

Steg 2. Ta reda på licenstypen för Tableau Server

Hur du aktiverar Tableau Server skiljer sig åt beroende på vilken licenstyp du kör. Kör följande kommando för att avgöra vilken licenstyp er Tableau Server-distribution har konfigurerats med:

tsm configuration get -k serverauthorizationtorun.enabled

Om det här kommandot returnerar true har distributionen konfigurerats med licenstypen Server ATR.

Om det här kommandot returnerar false har distributionen konfigurerats med en äldre licenstyp.

Gå till steg 3 för den aktuella licenstypen.

Steg 3 (Server ATR-licenstyp) Generera och kopiera json-innehåll till aktiveringssidan.

Följ de här stegen om Tableau Server-distributionen har konfigurerats med Server ATR-licenstyp. Om servern har konfigurerats med en äldre licenstyp går du till följande avsnitt.

1. Använd TSM på Tableau Server i den frånkopplade miljön för att hämta offlineaktiveringsfilen. Vid en kommandotolk:

tsm licenses get-offline-activation-file -k <product-key> -o <target-directory>

<target-directory> måste finnas. Du kan hämta din produktnyckel i Tableau-kundportalen(Länken öppnas i ett nytt fönster).

2. Kopiera JSON-filens innehåll.

3. Gå till webbplatsen för Tableau-offlineaktivering(Länken öppnas i ett nytt fönster) på den internetanslutna datorn, välj Option B - Manually Enter Information from Activation File (Alternativ B – Ange information från aktiveringsfilen manuellt), kopiera JSON-innehållet till de aktuella fälten och klicka sedan på Skicka.

4. Webbplatsen ska visa meddelandet The activation was successful. Please click here to download your activation file.

Ladda ner filen OfflineActivationResponse från Tableau och fortsätt till steg 4.

Steg 3 (äldre licenstyp) Överför data från det frånkopplade systemet till en mall för aktiveringsbegäran.

Följ de här stegen om Tableau Server-driftsättningen har konfigurerats med en äldre licenstyp. Om servern har konfigurerats med Server ATR-licenstypen kör du proceduren ovan.

1. Använd TSM på Tableau Server i den frånkopplade miljön för att hämta offlineaktiveringsfilen. Vid en kommandotolk:

tsm licenses get-offline-activation-file -k <product-key> -o <target-directory>

<target-directory> måste finnas. Du kan hämta din produktnyckel i Tableau-kundportalen(Länken öppnas i ett nytt fönster).

2. Gå vidare till steg 5 om du kan kopiera filen för begäran om offlineaktivering (OfflineActivationRequest) från målkatalogen till en dator som har internetåtkomst.

I annat fall, om du inte kan kopiera filen till en annan dator av säkerhetsskäl, så fortsätt med steg 3.

3. Ladda ner och öppna filen server_windows.tlq(Länken öppnas i ett nytt fönster) i en XML-textredigerare som Anteckningar++ på en betrodd dator som har internetåtkomst.

Du måste skriva ned de värden som listas i steg 4 från den frånkopplade datorn, så att du kan kopiera dem till offlinemallen (server_windows.tlq).

4. Uppdatera följande XML-elements i rätt server_windows.tlq-fil med värdena för samma element listade nedan från den frånkopplade datorn.

Alla dator-/hash-värden i .tlq-filerna är hexadecimala värden. De enda giltiga tecknen är 0-9 och A-F. Använd versaler för alla bokstäver.

Lägg inte till ytterligare blanksteg eller radmatningar, och ändra endast de ”X” -tecken du hittar i mallen. Filens format får inte ändras.

Rad 2 – <EntitlementId>

Rad 5 – <ClientVersion>

Rad 5 – <RevisionType> (Det här värdet finns i filen server_windows.tlq.)

Rad 5 – <MachineIdentifier> (Det här värdet finns i filen server_windows.tlq.)

Rad 11 – <Value> (Om värdet inte är närvarande, så ta bort platshållaren ”X”, och lämna <Value></Value>.)

Rad 12 – <Value> (Om värdet inte är närvarande, så ta bort platshållaren ”X”, och lämna <Value></Value>.)

Rad 14 – <SequenceNumber>

Rad 60 – <Hash>

5. Ladda upp filen för begäran om offlineaktivering (OfflineActivationRequest) till Tableaus aktiveringswebbplats(Länken öppnas i ett nytt fönster).

6. Webbplatsen ska visa meddelandet The activation was successful. Please click here to download your activation file.

Ladda ner filen OfflineActivationResponse från Tableau.

Steg 4. Initiera eller aktivera din licens

1. Flytta filen OfflineActivationResponse till den frånkopplade datorn med betrodda flyttbara medier.

2. Kör följande kommando:

tsm licenses activate -f <path-and-activation-file>

Du bör se meddelandet ”Activation successful.”, som visar att Tableau Server är aktiverad.

Visa kartor i en frånkopplad miljö

I en frånkopplad miljö kommer kartor i Tableau Server inte vara tillgängliga som standard, på grund av att det inte finns någon internetåtkomst. Du kan i stället konfigurera Tableau att använda lokala kartor i en frånkopplad miljö med hjälp av stegen nedan.

Konfigurera Tableau Server att använda offlinekartor:

1. Öppna en kommandotolk som administratör.

2. Anpassa Tableau för att använda lokalt tillgängliga offlinekartor:

tsm configuration set -k vizqlserver.force_maps_to_offline -v true