Oberoende gateway för Tableau Server

Det här avsnittet innehåller en översikt av Oberoende gateway för Tableau Server.

Oberoende gateway är en omvänd proxyserver och belastningsutjämnare som baseras på Apache httpd. Den använder samma Apache httpd-version som den interna Tableau Server Gateway-processen i Tableau Server-kluster, men lämpar sig för driftsättning i ett DMZ-nätverk. Eftersom Oberoende gateway är en del av Tableau Server hanteras den av TSM, och ingen separat konfiguration krävs.

Konfigurationen har full kännedom om topologin för Tableau Server-komponenter som är tillgängliga externt, och uppdateras när klustertopologin ändras. Efter en enkel installationsprocess görs konfigurationsinställningarna för Oberoende gateway centralt med hjälp av Tableau Services Manager-konfigurationsobjekt.

Med den här funktionen kan Tableau Server nu konfigureras på två sätt:

• Installera Tableau Server i en fristående installation. Omvända proxyservrar måste installeras och hanteras separat.
  • Installera Tableau Server och installera Oberoende gateway som en omvänd proxyserver som hanteras av Tableau Server (version 2022.1 och senare).

Vad är fördelarna med Oberoende gateway?

Oberoende gateway har följande fördelar jämfört med att installera en separat omvänd proxyserver:

• Fullständigt stöd: Oberoende gateway är en del av Tableau Server-installationen och stöds helt och hållet av Tableau.
  • Tableau Server-medveten: När du använder en separat omvänd proxyserver måste den uppdateras när Tableau Server-topologin ändras. Oberoende gateway har full kännedom om alla Tableau Server-komponenter som kan anropas externt, och uppdateras när de ändras.

Hantera Oberoende gateway

Licenshantering

För att använda Oberoende gateway måste du först aktivera den här funktionen med hjälp av Advanced Management-produktnycklar i Tableau Server. Ingen licensiering görs på noden med Oberoende gateway. Läs mer i Om Tableau Advanced Management på Tableau Server. Om du inte har en aktiverad Advanced Management-nyckel eller om licenserna har gått ut kommer du att se följande beteende:

• Om du försöker konfigurera Tableau Server med en oberoende gateway uppstår ett fel.
  • Om du redan använder Oberoende gateway och Advanced Management-licensen går ut kan servern inte starta om.

Säkerhetskopiering och återställning

Oberoende gateway påverkar inte säkerhetskopieringar eller återställningar. Säkerhetskopieringar eller återställningar av Tableau Server innehåller ingen information eller konfiguration som rör Oberoende gateway. Om du använder säkerhetskopian för att skapa en ny installation av Tableau måste du installera, konfigurera och aktivera Oberoende gateway separat för den nya Tableau Server-installationen.

Överväganden om hög tillgänglighet

Om du behöver stabil hög tillgänglighet på den omvända proxyservern kan du installera flera instanser av Oberoende gateway. Du kan också lägga till fler noder med Oberoende gateway om du har många klientsessioner som ansluter till Tableau.

Topologi

När du konfigurerar Tableau Server med Oberoende gateway behöver du inte längre ställa in och konfigurera en separat omvänd proxyserver. Oberoende gateway visas på TSM-statussidan som en extern tjänst.

Obs! Statussidan och statusen som returneras i kommandoradsgränssnittet visar bara en enda instans av Oberoende gateway, även om du har installerat flera noder med Oberoende gateway.

Nästa

Installera Tableau Server med oberoende gateway