Installera Tableau Server med oberoende gateway

Detta ämne leder dig genom processen att installera Tableau Server med oberoende gateway.

Denna process kommer att resultera i en oberoende gatewaykonfiguration med en direkt anslutning till Tableau Servers backend-driftsättning. Du kan läsa mer om direkta kontra reläanslutningslägen i ämnet, Konfigurera Tableau Server med oberoende gateway.

Förutsättningar

• Du måste ha en dedikerad server med minst 2 kärnor (4 vCPU:er), 8 GB RAM och 100 GB ledigt diskutrymme.
  • Du måste använda Tableau Server 2022.1 eller senare.
  • Du måste använda ett installationsprogram för Tableau Servers oberoende gateway med en större version (2022.1 till exempel) som matchar Tableau Server-versionen. Vi rekommenderar att även underhållsversioner (2022.1.1 eller 2022.1.5 till exempel) matchar, men det är inget krav. Om statiska tillgångar ändras mellan versioner och versionerna inte matchar så kan du uppleva oväntade bildkonsekvenser. Kartor kanske till exempel inte är uppdaterade om Independent Gateway är av en tidigare version än Tableau Server.
  • Du måste ha en giltig Advanced Management-licens aktiverad i Tableau Server. Ta reda på mer om Advanced Management, genom att läsa Om Tableau Advanced Management på Tableau Server.
  • Som standard måste Independent Gateway kunna kommunicera med serverdelens Tableau Server-driftsättning på portarna 80 och 21319 under installationen. Du kan ändra dessa standardportar under initieringen som det beskrivs senare i detta ämne.
  • Verifiera att din Tableau Server-driftsättning är fullständig och felfri innan du installerar och konfigurerar Independent Gateway.
  • Verifiera att du inte kör några andra web-aware-program på den dator där den oberoende gateway installeras. Om till exempel Apache httpd har installerats på datorn ska det avinstalleras eller httpd konfigureras så den inte aktivt lyssnar på port 80.

Installera Tableau Server och oberoende gateway

Installation av oberoende gateway görs med hjälp av ett fristående paketprogram som innehåller ”tsig” som en del av filnamnet, detta för att skilja det från det fullständiga installationsprogrammet för Tableau Server. Vi rekommenderar starkt att du installerar en oberoende gateway efter installationen av Tableau Server och bekräftar att den fungerar som förväntat. För att installera måste du vara rotanvändare (eller kunna utföra ”sudo to root”). Du kan installera en eller flera instanser av oberoende gateway, men varje instans av den oberoende gatewayen måste installeras separat. Om du installerar flera instanser för hög tillgänglighet eller för att distribuera en tung klientbelastning, upprepa då installationsstegen för varje instans.

Efter installationen uppmanas du att köra ett skript som kallas initialize-tsig för att slutföra installationen. Skriptet tar information som du tillhandahåller med hjälp av parametrar, och konfigurerar sedan din oberoende gateway. När din oberoende gateway är helt installerad måste du köra ett TSM-kommando på den ursprungliga noden för Tableau Server för att konfigurera servern med information om den oberoende gatewayinstansen.

IG-installationen består av följande steg:

• Kör det plattformsspecifika installationsprogrammet.

• Kör efterinstallationsskriptet.

• Aktivera den oberoende gatewayinstansen med hjälp av TSM.

Steg 1: Ladda ner och installera Tableau Server

1. Installera och initiera TSM: Följ instruktionerna i det här avsnittet och utför steg 1-5 för att köra installationsprogrammet och installera TSM.

2. Aktivera och registrera Tableau Server: ange Tableau Server-nyckeln och Advanced Management-nyckeln i aktiveringssteget. Du måste köra följande kommando två gånger, först med Tableau Servers produktnyckel och sedan med Advanced Management-produktnyckeln:

tsm licenses activate -k <product key>

3. Konfigurera initiala nodinställningar: följ instruktionerna i avsnittet för att konfigurera de ursprungliga nodinställningarna.

Steg 2: Hämta och installera oberoende gateway

Installera din oberoende Tableau Server-gateway med din distributions pakethanterare, och kör sedan ett skript för att initiera din oberoende gateway. Skriptet ingår inte i det installerade paketet.

Oberoende gateway installeras i /opt-katalogen.

1. Logga in som användare med sudo-behörighet på den dator där du vill installera din oberoende gateway.

Obs! För att undvika eventuella komplikationer rekommenderar vi ett användarkonto som inte innehåller några specialtecken (t.ex. icke-ASCII, ”+”, ”-”). Dessa kan orsaka problem, inklusive underlåtenhet att helt installera en oberoende gateway, beroende på hur din miljö är konfigurerad.

2. Hämta .rpm- eller .deb-installationspaketet från sidan Nedladdningar och versionsinformation för Tableau Server.

3. Gå till katalogen dit du kopierade .rpm- eller .deb-paketet.

4. Använd pakethanteraren för att installera det oberoende gatewaypaketet.

Installera inte till en plats med en symbolisk länk eller till en mapp på en NFS-volym (Network File System). Kör följande kommandon för att installera en oberoende gateway, där <version> formateras som större-mindre-underhåll (till exempel: 2022-1-0).

• För RHEL-liknande distributioner, inklusive CentOS:

sudo yum update

sudo yum install tableau-tsig-<version>.x86_64.rpm

• Ubuntu:

sudo apt-get update
      sudo apt-get upgrade
      sudo apt-get -y install gdebi-core
      sudo gdebi -n tableau-tsig-<version>_amd64.deb

Initiera oberoende gateway för Tableau Server

Nästa steg är att köra initialize-tsig-skriptet.

1. Navigera till mappen scripts:

cd /opt/tableau/tableau_tsig/packages/scripts.<version_code>/
  2. Kör följande skript för att initiera och starta din oberoende gateway:

sudo ./initialize-tsig --accepteula -c <ts_cluster_location> --<optional_parameters>

Den enda parametern som krävs för initialize-tsig-skript är --accepteula och -c.

• --accepteula - Du måste inkludera den här parametern för att godkänna slutanvändaravtalet för Tableau (EULA). En länk till EULA finns på följande plats:

/opt/tableau/tableau_tsig/packages/docs.<version_code>/

• -c - Du måste inkludera denna parameter för att ange nätverksplatsen för alla noder i Tableau Server-klustret. Dessa noder kan komma att skicka ”underhållsförfrågningar” till din oberoende gateway. Jokertecken och nätverksmasker kan användas för att ange flera noder. Om du vill ange flera adresser separerar du adresserna med mellanslag och använder citationstecken runt hela uppsättningen. Värden måste tillhandahållas i någon av de former som är godtagbara för Apache httpd mod_authz_host ”Require”-direktivet. Mer information finns på https://httpd.apache.org/docs/2.4/mod/mod_authz_host.html(Länken öppnas i ett nytt fönster).

Alla andra parametrar, till exempel standardportar som används av HTTP och underhållsprocessen, är valfria och kommer att erhålla standardvärden om de utelämnas. Granska parametrarna och deras standardvärden innan du kör skriptet: Hjälputdata för skriptet initialize-tsig.

Steg 3: Aktivera oberoende gateway i Tableau Server

Det sista steget för att installera och konfigurera en oberoende gateway är att aktivera oberoende gateway i Tableau Server. För att göra detta använder du TSM-kommandot tsm topology external-services gateway enable -c <file> med en JSON-fil som identifierar den eller den oberoende gateway-instansen eller -instanserna och som förser Tableau Server med de uppgifter som krävs för kommunikation mellan servern och den oberoende gatewayen.

Tableau Server måste befinna sig i stoppat tillstånd för att aktivera en oberoende gateway.

Innehållet i JSON-filen för oberoende gateway

JSON-filen som du använder för att aktivera de oberoende gatewayinstanserna måste innehålla följande:

• Id - Id-värdet måste matcha tsig_instance_id för den aktuella instansen. Om du inte angav detta är standardvärdet det fullt kvalificerade domännamnet för den oberoende gatewaydatorn, med små bokstäver. Värdet i json-filen måste matcha utdatan för kommandot hostname.
  • host – Värdet för värden måste vara ett namn på den oberoende gatewaydatorn som kan matchas av Tableau Server-noderna med hjälp av DNS.
  • Port - Porten måste matcha underhållsporten (tsig_housekeeping_port) som anges på den oberoende gatewayinstansen. Om du inte angav detta under initieringen är standardvärdet ”21319”.
  • protocol - Protokollet måste vara detsamma som underhållsprotokollet (tsig_housekeeping_port_protocol) som anges på den oberoende gatewayinstansen. Om du inte angav detta i samband med initieringen är standardvärdet ”http”.
  • authsecret - authsecret måste matcha hemligheten som skapats av initialiseringsskriptet på den oberoende gatewayinstansen.

Autentiseringshemlighet för oberoende gateway

Initialiseringsskriptet skapar en unik, delad hemlighet på varje oberoende gatewaydator. Du behöver denna hemlighet för att aktivera oberoende gateway i Tableau Server. Kopiera hemligheten och inkludera den i din JSON-fil som ”authsecret”.

Den delade hemligheten finns i tsighk-auth.conf-filen här:

/var/opt/tableau/tableau_tsig/config/tsighk-auth.conf

Exempel på JSON-fil för oberoende gateway

JSON-filen ska vara i formatet nedan. Detta exempel på JSON-fil anger standardvärden där det finns standardvärden. Din fil ska ha använt de faktiska värden som matchar din installation av oberoende gateway och din organisation.

{
"independentGateways": [ { "id": "<mycomputer.example.com>", "host": "<DNS name of Independent Gateway computer>", "port": "21319", "protocol": "http", "authsecret": "<shared-secret01>" }, { "id": "<mycomputer2.example.com>", "host": "<DNS name of second Independent Gateway computer>", "port": "21319", "protocol": "http", "authsecret": "<shared-secret02>" } ] }

Aktivera oberoende gateway i Tableau Server

För att slutföra installationen av oberoende gateway måste du aktivera den med TSM.

1. Kopiera JSON-konfigurationsfilen till den ursprungliga noden för Tableau Server.
  2. I den ursprungliga noden öppnar du en kommandorad med en kontohatt som är medlem i tsmadmin-gruppen.
  3. Kör följande kommandon för att stoppa Tableau Server, aktivera oberoende gateway med json-konfigurationsfilen och starta om servern:

tsm stop
    tsm topology external-services gateway enable -c tsig.json
    tsm start

Steg 4: Verifiera oberoende gateway i Tableau Server

Du bör kunna navigera till inloggningssidan för Tableau Server genom att ange adressen till oberoende gateway i en webbläsare.

Om det finns en brandvägg mellan din oberoende gateway och Tableau Server-backenddistributionen måste du öppna portarna för Tableau Server-processerna för direkt anslutning. Se Direktanslutning för mer information.

Alternativt kan du välja att minimera portkraven genom att konfigurera oberoende gateway för en reläanslutning. Se Reläanslutning för mer information.