Hantera arbetsbelastning via nodroller

Med nodroller kan du konfigurera var i din Tableau Server-installation som vissa typer av arbetsbelastningar ska bearbetas. Funktionerna för nodroller låter dig dedikera och skala resurser till specifika arbetsbelastningar. Du kan konfigurera nodroller för bakgrundsprocessor och fillagring.

Nodrollen Bakgrundsprocessor anger vilken typ av bakgrundsaktiviteter som ska köras på en nod, medan nodrollen Fillagring anger typen av extraktarbetsbelastning som ska köras på en nod. Båda nodrollerna specificeras på nodnivå. Även om dessa nodroller kan arbeta självständigt för att optimera vald arbetsbelastning, kan de två nodrollerna i kombination användas för att specialisera servernoder för att företrädesvis utföra utvalda arbetsbelastningar för att optimera prestanda i extrakttäta arbetsbelastningar. Den här kombinationen diskuteras mer i detalj senare i avsnittet Nodroller för fillagring.

Nodroller för bakgrundsprocessor

Bakgrundsprocessorn kör Tableau Server-uppgifter, inklusive extraktuppdateringar, prenumerationer, flödesuppgifter, ”Kör nu”-uppgifter och uppgifter som initieras från tabcmd. Att köra alla dessa uppgifter kan kräva en hel del datorresurser. Om du har mer än en nod för bakgrundsprocessor i ditt kluster kan du hantera din bakgrundsprocessors arbetsbelastning genom att ange vilken typ av uppgifter en bakgrundsprocessor kan köra på en nod med nodrollfunktionen Bakgrundsprocessor.

Det här konfigurationsalternativet är för närvarande endast tillgängligt via TSM CLI-kommandon och är endast användbart på kluster med flera noder. Om du bara har en nod är bakgrundsprocessorn inställd på att köra alla uppgifter som standard och det kan inte ändras.

Använda nodroller för bakgrundsprocessor

Nodrollfunktionen Bakgrundsprocessor är avsedd att ge dig mer kontroll och styrning över var vissa typer av bakgrundsprocessorns arbetsbelastningar behandlas i din Tableau Server-installation och låter dig dedikera och skala resurser till specifika arbetsbelastningar.

Till exempel, om din driftsättning är extrakttät och användare kör en hel del extraktuppdateringar eller krypteringsjobb, kan det vara fördelaktigt att dedikera en nod för extraktuppdateringar. På samma sätt när det gäller prenumerationer, om din Tableau Server-installation bearbetar många prenumerationer och du vill se till att andra jobb inte tar resurser från prenumerationer, kan du dedikera en nod till prenumerationer. I dessa fall skulle du också vilja dedikera andra noder för bakgrundsprocessorn till andra arbetsbelastningar än extraktuppdateringar eller prenumerationer.

För att stödja hög tillgänglighet rekommenderar Tableau att ha flera noder som är dedikerade till en specifik arbetsbelastning. Till exempel, om du dedikerar en nod för extraktuppdateringar, bör du också konfigurera en andra nod för att bearbeta arbetsbelastningen för extraktuppdatering. På detta sätt kan extraktuppdateringar fortfarande bearbetas av den andra noden om en nod som är dedikerad för extraktuppdateringar blir otillgänglig.

Konfigurationsalternativ

KonfigurationJobb
alla-jobb (standard)Alla Tableau Server-jobb
flödenFlödeskörningsjobb.
icke-flödenAlla jobb förutom flöden.
extraktuppdateringar

Jobb som skapas för:

Gradvisa uppdateringar, fullständiga uppdateringar, kryptering och dekryptering av alla extrakt inklusive extrakt som flödesutmatningar skapar.

prenumerationerPrenumerationsjobb
systemSystemunderhållsjobb som interagerar med andra Tableau Server-processer. Till exempel att rensa kraschade jobb, skörda databashändelser och synkronisera Active Directory.
extraktuppdateringar och prenumerationerExtraktuppdateringar, kryptering och dekryptering av alla extrakt, inklusive extrakt som flödesutmatningar genererar, och prenumerationsjobb.
inga extraktuppdateringarAlla jobb förutom extraktuppdateringar, extraktkryptering och dekryptering av alla extrakt inklusive extrakt som skapas från flödesutmatningar.
inga-prenumerationerAlla jobb förutom prenumerationer.
inga extraktuppdateringar och prenumerationerAlla jobb förutom extraktuppdateringar, kryptering och dekryptering av alla extrakt inklusive extrakt som skapas från flödesutmatningar och prenumerationer.
no-systemAlla jobb utom systemunderhållsjobb.

För mer information om hur du använder tsm-kommandon för att ställa in nodrollen, tsm topology.

Obs! Konfiguration av nodroller kräver att servern startas om och medför visst driftstopp. Du hittar mer information i tsm pending-changes.

Licenskrav

Om du konfigurerar en nod för att bara utföra en viss typ av uppgifter, som flöden, uppdateringar och prenumerationer, måste du ha en av följande licenser aktiverade på din Tableau Server:

• För att konfigurera en nod för att köra flöden måste du ha en giltig Datahantering-licens aktiverad på din server och köra Tableau Prep Conductor på den noden. För mer information om Tableau Prep Conductor, se Tableau Prep Conductor.

• För att konfigurera en nod att köra extraktuppdateringar, prenumerationer och alla kombinationer relaterade till extraktuppdateringar och prenumerationer måste du ha en giltig Advanced Management-licens aktiverad på din Tableau Server. Om licensen löper ut eller inaktiveras kommer du att se ett fel varje gång du gör en ändring i serverkonfigurationen. Mer information om Advanced Management finns i Om Tableau Advanced Management på Tableau Server.

Viktigt:
Även om flöden, extraktuppdateringar och prenumerationer kan vara dyra och resurskrävande, är de inte de enda jobb som kan kräva dedikerade resurser. I gruppen alla jobb finns det en mängd olika systemjobb som bakgrundsprocessorn utför, till exempel generering av miniatyrbilder för arbetsböcker. Se till att noderna som kör andra jobb än extraktuppdateringar, prenumerationer eller flöden har tillräckligt med datorresurser.

Mer information om hur du konfigurerar nodroller med hjälp av TSM-kommandon finns i tsm topology set-node-role.

Överväganden

Det finns några regler du måste tänka på när du konfigurerar nodroller för bakgrundsprocessorn som listas nedan:

• Endast en nodrollkonfiguration kan ställas in för en nod åt gången. Du kan inte konfigurera flera nodroller på en nod.

• För att konfigurera en nodroll måste det finnas minst en bakgrundsprocessor som arbetar på den noden.

• Om du bara har en nod för bakgrundsprocessorn måste du konfigurera denna nod för att köra alla jobb. Detta är standardkonfigurationen och kräver ingen ytterligare licensiering.

• Om du har fler än en nod för bakgrundsprocessorn, kombinerade, måste de vara konfigurerade för att hantera alla jobb. Detta kan uppnås på följande sätt:

• Konfigurera en av noderna för att köra alla jobb med alternativet alla jobb. Detta är det enklaste och smidigaste sättet.

• Använda en av undantagskonfigurationerna på en av noderna:

• icke-flöden
      • inga-prenumerationer
      • inga extraktuppdateringar
      • inga extraktuppdateringar och prenumerationer

Till exempel, i ett kluster där det finns tre bakgrundsprocessorer, kan du ha en nod konfigurerad för att köra flöden, en för att köra prenumerationer och extraktuppdateringar, och en för att köra alla jobb förutom flöden, prenumerationer och extraktuppdateringar.

Obs! Möjligheten att ange nodroller för att köra flöden, eller köra alla jobb förutom flöden, eller köra alla jobb introducerades i 2019.1.

Nodroller för fillagring

Fillagring för Tableau Server styr lagring av extrakt. Det finns tre breda kategorier av arbetsbelastningar som är extraktberoende.

ExtraktarbetsbelastningVerkställandetjänst
UppdateraBakgrundsprocessor
FrågaDatamotor
Säkerhetskopiera/återställaSäkerhetskopiera/återställa

Hantering av nodroller för fillagring i kombination med hantering av nodroller för bakgrundsprocessor ger serveradministratörer möjlighet att specialisera servernoder för att företrädesvis utföra utvalda arbetsbelastningar för att optimera prestandan hos alla kategorier av extrakttäta arbetsbelastningar.

Det är möjligt att specialisera en nod för att verkställa arbetsbelastningar för extraktfrågor genom en topologi som endast har fristående datamotornoder. Mer information finns i Optimera för extraktfrågeintensiva miljöer. Detta sker dock på bekostnad av arbetsbelastningar av extraktuppdatering, som verkställs av noder för bakgrundsprocessorn. Med den topologibaserade isoleringsmetoden kan extraktuppdatering av tung arbetsbelastning för bakgrundsprocessorn bli långsammare eftersom ingen av noderna för bakgrundsprocessorn har en fillagring. Därmed går all extraktuppdateringstrafik över nätverket.

Med konfigurationsalternativet för nodroller för fillagring är det möjligt att ange vissa servernoder som bearbetar extraktfrågor som företrädesvis ska väljas från listan över servernoder som kan göra det. Detta hjälper till att påskynda arbetsbelastningar som säkerhetskopiering och extraktuppdateringar genom att tillåta serveradministratörer att aktivera fillagring på bakgrundsprocessorns servernoder, vilket förhindrar att extraktfrågor körs på dessa noder. Denna funktion är användbar om du har en tung arbetsbelastning för extraktfrågor och en tung arbetsbelastning för extraktuppdateringar och vill uppnå optimal prestanda för extraktfrågor och uppdateringar.

Riktlinjer för att optimera för extraktuppdatering och säkerhetskopiering eller återställning av arbetsbelastningar.

Börja med en topologi med specialiserade datamotornoder (se Optimera för extraktfrågeintensiva miljöer).

Obs! I diagrammet och proceduren nedan är nod 1 Initial nod, Nod 2 är Extra Nod 1, nod 3 är Extra nod 2 och nod 4 är Extra nod 3.

Topologi 1 – dedikerade datamotornoderTopologi 1 – dedikerade datamotornoder

1. Lägg till fillagring i nod 1.
    tsm topology set-process -n node1 -pr filestore -c 1
  2. Ange nod 3 och nod 4 att företrädesvis verkställa arbetsbelastningar för extraktfrågor
    tsm topology set-node-role -n node3, node4 -r extract-queries
  3. Ange nod 1 att företrädesvis verkställa arbetsbelastningar för extraktuppdateringar.
    tsm topology set-node-role -n node1 -r extract-refreshes
  4. Ange nod 2 att företrädesvis verkställa arbetsbelastningar utan extraktuppdateringar.
    tsm topology set-node-role -n node2 -r no-extract-refreshes
  5. Använd väntande ändringar.
    tsm pending-changes apply

Topologi 2Topologi 2 - Extra nod för fillagring

Obs! I driftsättningen av din Tableau Server, om du lägger till fillagringsroller till befintliga noder kommer nätverks-I/O tillfälligt öka mellan alla noder för fillagring medan den nya fillagringen synkroniseras. Denna åtgärds varaktighet beror på datavolymen i fillagringen och nätverkets bandbreddskapacitet. Synkroniseringens status kan övervakas med hjälp av TSM Web användargränssnitt. Om du lägger till mer än en fillagring i driftsättningen, rekommenderas det att lägga till dem i följd och vänta på att den inledande synkroniseringen ska slutföras mellan varje fillagringstillägg.

Hantering av arbetsbelastning för finjustering av extraktfråga

När extraktfrågor för e-postprenumerationer och mätvärdesaviseringar körs samtidigt som användarna interaktivt tittar på extraktbaserade visualiseringar kan användarna uppleva långsammare laddningstider än normalt. Använd följande nodroller för att finjustera hur dessa arbetsbelastningar prioriteras.

Nodroll att användaTyp av arbetsbelastning för extraktfrågaExempel
extract-queriesschemalagte-postprenumerationer och mätvärdesaviseringar
extract-queries-interactiveinteraktivanvändare som tittar på en extraktbaserad visualisering

Om din serverdistribution ser en ökning av e-postprenumerationer och mätvärdesaviseringar, kan du lägga till noder och tilldela nodrollen, extract-queries vilket gör dem mer tillgängliga för att hantera prenumerationer och aviseringar.

Om din serverdistribution ser en ökning av användare som tittar på extraktbaserade visualiseringar, kan du lägga till noder och tilldela nodrollen extract-queries-interactive, vilket gör att de prioriterar interaktiva extraktfrågor för att minska de extraktbaserade laddningstiderna. Nodrollen extract-queries-interactive en preferens och inte strikt isolering. Detta innebär att frågor kommer att dirigeras till noder som har nodrollen extract-queries-interactive tilldelad. Om du har flera noder med rollen extract-queries-interactive, kommer frågor att dirigeras baserat på nodens hälsa.

Till exempel, lägg till en nod och ange den för att företrädesvis utföra arbetsbelastningar för extract-queries-interactive.

• tsm topology set-node-role -n node4 -r extract-queries-interactive

Konfigurationsalternativ

KonfigurationJobb
alla-jobb (standard)Alla Tableau Server-jobb
extraktfrågorJobb som skapas för extraktfrågor. De valda noderna kommer att köras som alla-jobb och kommer att prioritera bearbetningen av extraktfrågor.
extraktfrågor-interaktivaJobb som skapas för extraktfrågor. De valda noderna kommer att köras som alla-jobb och kommer att prioritera behandlingen av interaktiva extraktfrågor, till exempel de som körs när en användare tittar på sin skärm och väntar på att en extraktbaserad instrumentpanel ska laddas. Det här är en avancerad inställning som bara ska användas om klustret har hög belastning med prenumerations- och aviseringsjobb, som försämrar prestanda för användarna vid inläsning av visualiseringar som körs ungefär samtidigt med schemalagda belastningar.

Mer information om hur du konfigurerar nodroller med hjälp av TSM-kommandon finns i tsm topology set-node-role.

Licenskrav

För att konfigurera en nod för att köra extraktfrågor måste du ha en giltig Advanced Management-licens aktiverad på din Tableau-server.

Så här ser du nodroller

Använd följande kommando för att se vilka nodroller som för närvarande är konfigurerade på Tableau Server:
tsm topology list-nodes -v

Vem kan göra detta?

Tableau Server-administratörer kan konfigurera nodroller och aktivera alla nödvändiga produktnycklar.