Tableau Server i en container - Snabbstart

Introduktion

Tableau Server i en container är Tableaus första containerbaserade server. Tableau Server i en container är en heltäckande Tableau Server-instans som körs inuti en Linux Docker-container. Med andra ord är en Tableau Server i en container-avbildning en Docker-avbildning som kör ett helt fristående Tableau Server-program. Tableau Server i en container är det första av våra många steg mot att stödja Tableau Server som körs i container-baserade miljöer. Det enklaste sättet att förstå begreppet Tableau Server i en container är att se det som en virtuell dator med Tableau Server förinstallerat. Avbildningen bygger på en UBI 8-avbildning (CentOS 7 för version 2022.1 och tidigare) och kör supervisord (instället för systemd) inuti behållaren. När behållaren startar supervisord försöker den omedelbart initiera och starta Tableau Server. Syftet med en stor del av dokumentationen här är att beskriva hur du kan skapa konfigurationer och använda automatisering för att köra Tableau Server i Docker-miljöer.

Med verktyget för avbildningskonfiguration för Tableau Server i en container kan du skapa och anpassa container-avbildningar så att de inkluderar anpassade paket och artefakter. En av verktygets primära funktioner är att bygga behållaravbildningen och installera anpassade datakopplingar. Mer information om hur du använder installationsverktyget finns i Tableau Server i en container - Använda installationsverktyget.

Begränsningar för Tableau Server i en behållare

• Tableau Server i en behållare stöder endast licensaktivering med hjälp av Server ATR. Offlineaktivering med Server ATR stöds i 2023.1 och senare. Denna funktion är tillgänglig i behållare men kräver extra steg och godkännande. Om du behöver köra Tableau Server i en behållare i en frånkopplad miljö eller offlinemiljö kontaktar du din kontorepresentant för mer information.
  • Tableau Server i en container stöder för närvarande inte RMT-agenten (Resource Monitoring Tool).
  • Kerberos stöds inte i Tableau Server i en container.

Tableau Server i en container - Snabbstartsguide

Det här avsnittet innehåller alla steg som krävs för att utföra en grundläggande snabbstartdistribution av en Tableau Server i en behållaravbildning med kommandoraden. Syftet med konfigurationen som beskrivs här är att tillhandahålla den snabbaste, enklaste sökvägen till en Tableau Server på Linux-installation som körs inuti en behållare. För en mer ingående titt på vad Tableau Server i en container har att erbjuda, se Tableau Server i ett installationsverktyg för behållare och Tableau Server i en behållaravbildning.

Viktigt: Använd inte följande snabbstartsprocedur som en fristående resurs för att distribuera Tableau Server i en produktionsmiljö.

Innan du börjar

Det finns två grundläggande steg som krävs för att använda Tableau Server i en container:

1. Bygga Docker-bilden

Att skapa Tableau-servern i en Container Docker-bild stöds endast på ett RHEL-baserade Linux-system (RHEL, CentOS eller Amazon Linux 2). Att skapa med en annan Linux-distribution kan vara möjligt men är för närvarande inte beprövat och stöds inte. Att skapa bilder på macOS stöds inte. Avbildningen som skapas är baserad på en UBI 8-bild (CentOS 7.x för version 2022.1 och tidigare).

Du måste ha Docker version 18.09 eller senare installerat på värden för att kunna bygga behållaravbildningarna. I allmänhet bör du använda den senaste stabila versionen av Docker. Vissa Linux-distributioner innehåller bara äldre versioner av Docker i sina programarkiv, och i så fall du kan behöva installera Docker från en annan källa. Docker-versioner tidigare än version 18.09 saknar vissa funktioner som krävs för Tableau Server i en behållare.

2. Köra Docker-bilden

Produktionsanvändning av Tableau Server i en container stöds endast på Linux. För undersökande prototyp- och testarbete bör alla system som kan köra Linux-baserade Docker-bilder kunna köra Tableau Server i en behållaravbildning (förutsatt att det uppfyller kraven på maskinvara och operativsystem som beskrivs i Innan du installerar …).

Tableau Server i en behållaravbildning kräver samma maskinvaruresurser som Tableau Server själv för att kunna köras. För produktionsdistributioner, följ rekommendationerna som visas i Minsta rekommendationer för produktionsmaskinvara. För utforskande arbete, följ rekommendationerna som visas för Minimikrav vid installation av maskinvara. Om du distribuerar i en offentlig molnmiljö, se länkarna längst ner på sidan Minsta maskinvarukrav och rekommendationer för Tableau Server för detaljerade rekommendationer om till exempel storlek. Om du använder Docker Desktop på Windows eller macOS för utforskande arbete, observera att standardresursgränserna för behållare är inställda långt under de minsta kraven och måste ökas för att köra behållaren framgångsrikt.

Obs! Tableau Support kan inte hjälpa till med problem på plattformar eller konfigurationer som inte stöds.

Stegen nedan förutsätter att du har ett Linux-system med Docker installerat och att du har laddat ner Tableau Server i ett installationsverktyg för behållare och en kompatibel version av Tableau Server RPM installationsprogram.

1. Packa upp Tableau Server i ett installationsverktyg för behållare

Tableau Server i ett installationsverktyg för behållare finns tillgänglig som en komprimerad fil. För att packa upp den komprimerade filens arkiv ska du helt enkelt använda följande kommando:

tar -xzf tableau-server-container-setup-tool-<VERSION>.tar.gz
  2. Redigera registreringsfilen så att du får den unika identitetsinformation som behövs för att registrera Tableau Server i enlighet med slutanvändaravtalet. Filen reg-info.json fungerar som en mall för din obligatoriska, unikt identifierbara registreringsinformation och finns i den översta katalogen i installationsverktyget för Tableau Server i en container. Den här filen används för att registrera Tableau Server-instansen som körs i avbildningen. Genom att tillhandahålla korrekt information säkerställs att registreringsprocessen slutförs korrekt.

Fältvärdet eula är redan ifyllt med ”Godkänn” för att ange att du godkänner vårt slutanvändaravtal (EULA). Du kan visa licensavtalet i versionskatalogen för byggverktyget. Som beskrivs i slutanvändaravtalet måste du skicka in en unikt identifierbar användarregistrering när du aktiverar Tableau Server. När du är klar med att redigera registreringsfilen ska de andra fälten ha värden som återspeglar din unika information. Den här filen används för att registrera Tableau Server-instansen som körs i avbildningen. Korrekt information säkerställer att registreringsprocessen slutförs och att din anmälan uppfyller kraven för att bevilja en licens.

Obs! Du måste godkänna slutanvändaravtalet för att använda Tableau Server. Om du inte godkänner slutanvändaravtalet kan du inte köra Tableau Server.

Registreringsfilmallen reg-info.json före redigering:

{
    "zip" : "<value>",
    "country" : "<value>",
    "city" : "<value>",
    "last_name" : "<value>",
    "industry" : "<value>",
    "eula" : "accept",
    "title" : "<value>",
    "phone" : "<value>",
    "company" : "<value>",
    "state" : "<value>",
    "department" : "<value>",
    "first_name" : "<value>",
    "email" : "<value>"
    }
  3. Bygg Tableau Server i en behållaravbildning

Kör byggbildsskriptet i Tableau Server i ett inställningsverktyg för behållare

./build-image --accepteula -i <Tableau Server Installer>.rpm
  4. Kör Tableau Server i en behållaravbildning

1. Verkställ kommandot kör Docker med alla argument ifyllda. Du måste ange följande information på kommandoraden:

• Licensnyckel eller licensnyckelfil
      • Användarnamn och lösenord för ett nytt initialt administratörskonto (du kommer att använda detta för att logga in på Tableau Server efter att det startar)
      • Ett statiskt (internt) värdnamn för datorn
      • Namn på Tableau Server i en behållaravbildning
    2. När du har samlat in den här informationen kör du detta Docker-kommando på en värd med minsta spec:

docker run \
      -e LICENSE_KEY=<key> \
      -e TABLEAU_USERNAME=<username> \
      -e TABLEAU_PASSWORD=<password> \
      --hostname=<static (internal) name of host machine> \
      -p 8080:8080 -d <Tableau Server in a Container image ID or tag>
    3. Efter 10-20 minuter kommer Tableau Server att initieras.
  5. Åtkomst till Tableau Server

När Tableau Server är helt initierad, kontrollera att servern körs korrekt genom att öppna en webbläsare och gå till http://<hostname>:8080 där <hostname> är värdnamnet på den dator som kör bilden.

Du bör ha en pågående instans av Tableau Server i en Docker-behållare vid denna tidpunkt. För mer avancerade och anpassade driftsättningar, använd dokumentationen nedan som vägledning.

Exempel på konfiguration för driftsättning

Docker

Grundläggande användning av Tableau Server i en container
docker run \
-e LICENSE_KEY=<key>
-p 8080:8080
-d <Tableau Server in a Container image ID or tag>
Grundläggande användning av Tableau Server i en container med automatisk första administratörsanvändare
docker run \
-e LICENSE_KEY=<key> \
-e TABLEAU_USERNAME=<myadmin> \
-e TABLEAU_PASSWORD_FILE=/etc/tableau-admin-secret \
-v <full-path-to-pw-file>:/etc/tableau-admin-secret \
-p 8080:8080 -d <Tableau Server in a Container image ID or tag>
Endast TSM-läge
docker run \
-e TSM_ONLY=1 \
-p 8080:8080 -d <Tableau Server in a Container image ID or tag>
Grundläggande användning med flera noder
Ursprunglig nod

Alternativ 1: Använd detta om serverkonfigurationen (CONFIG_FILE) föreskriver en topologi med flera noder:

docker run \
-v <network-shared-directory>:/docker/config/bootstrap \
-v <full-path-to-config-file>:/docker/config/config.json:ro \
-e LICENSE_KEY=<key> \
-p 8080:8080 -p 8800-9000:8800-9000 -p 27000-27010:27000-27010 \
--hostname=<static (internal) name of host machine> \
-d <Tableau Server in a Container image ID or tag>

Alternativ 2: Använd detta om du vill ha en konfiguration med flera noder även om serverkonfigurationen inte föreskriver en topologi med flera noder:

docker run \
-v <network-shared-directory>:/docker/config/bootstrap \
-e LICENSE_KEY=<key> -e ALWAYS_WRITE_BOOTSTRAP_FILE=1 \
-p 8080:8080 -p 8800-9000:8800-9000 -p 27000-27010:27000-27010 \
--hostname=<static (internal) name of host machine> \
-d <Tableau Server in a Container image ID or tag>
Ytterligare nod
docker run \
-v <network-shared-directory>:/docker/config/bootstrap \
-e BOOTSTRAP_INSTALL=1 \
-p 8080:8080 -p 8800-9000:8800-9000 \
--hostname=<static (internal) name of host machine> \
-d <Tableau Server in a Container image ID or tag>
Externalisera dataanvändningen
docker run \
-v <empty-data-dir>:/var/opt/tableau \
-e LICENSE_KEY=<key> \
--hostname=<static (internal) name of host machine> \
-p 8080:8080 -d <Tableau Server in a Container image ID or tag>
Grundläggande användning av Init-container

Init-behållare

docker run \
-v <empty-data-dir>:/var/opt/tableau \
-e LICENSE_KEY=<key> \
-e INIT_CONTAINER=1 \
--hostname=<static (internal) name of host machine> \
-p 8080:8080 -d <Tableau Server in a Container image ID or tag>

Körningsbehållare

docker run \
-v <empty-data-dir>:/var/opt/tableau \
--hostname=<static (internal) name of host machine> \
-p 8080:8080 -d <Tableau Server in a Container image ID or tag>
Grundläggande återställning från enkel säkerhetskopieringsnod
docker run \
-v <full-path-to-backup-file>:/docker/config/backup/backup-file.tsbak \
-v <full-path-to-config-only-file>:/docker/config/config.json:ro \
-e LICENSE_KEY=<key> \
-p 8080:8080 -d <Tableau Server in a Container image ID or tag>

Docker – Compose

version: '3.2'
services:
    tableau-server:
         hostname: localhost
         volumes:
              - <your-tsm-command-file>:/docker/config/tsm-commands:ro
              - <your-config-file >:/docker/config/config.json:ro
         ports:
         image: ${IMAGE_NAME}
         environment:
              - LICENSE_KEY=<license-key>