Skapa en berättelse

Använd berättelser för att göra ditt fall mer övertygande och visa hur fakta hänger ihop och relaterar till resultat. Du kan sedan publicera berättelsen på webben eller presentera den för en publik.

Varje berättelsepunkt kan baseras på en ny vy eller instrumentpanel. Alternativt kan hela berättelsen baseras på samma visualisering sett i olika stadier, med olika filter och kommentarer.

Skapa en berättelsepunkt

1. Klicka på fliken Ny berättelse.

Tableau öppnar upp en ny berättelse som utgångspunkt:

2. Välj en storlek på berättelsen i det nedre vänstra hörnet av skärmen. Välj från en av de fördefinierade storlekarna eller ställ in en anpassad storlek, i pixlar:

Obs! Välj storleken som berättelsen ska visas i och inte storleken den skapas i.

3. Som standard får din berättelse sin titel från namnet på bladet. Högerklickar på fliken blad och välj Byt namn på blad för att byta det.

Om du använder Tableau Desktop kan du även dubbelklicka på titeln för att byta namn på en berättelse.

4. Dubbelklicka på ett blad till vänster för att lägga till det i en berättelsepunkt och börja bygga din berättelse.

I Tableau Desktop kan du även dra blad till berättelsepunkten.

När du lägger till ett blad till en berättelsepunkt förblir det bladet kopplat till originalbladet. Om du modifierar originalbladet återspeglas ändringarna automatiskt på berättelsepunkterna som använder det.

Om du använder Tableau Cloud för att redigera på webben och originalbladet har Pausa automatiska uppdateringar aktiverat är berättelsebladet tomt till automatiska uppdateringar återupptas.

5. Klicka på Lägg till en bildtext för att sammanfatta berättelsepunkten.

I Tableau Desktop kan du markera något viktig att framhäva för dina tittare genom att dra ett textobjekt till berättelsens arbetsblad och skriva en kommentar.

6. För att ytterligare framhäva idén med den här berättelsepunkten kan du ändra ett filter eller sortera efter ett fält i vyn. Klicka sedan på Uppdatera i berättelsens verktygsfält ovanför navigeringsrutan för att spara ändringarna:

7. Gör något av följande för att lägga till ytterligare en berättelsepunkt:
    • Klicka på Tom för att använda ett nytt blad för nästa berättelsepunkt.

• Börja anpassa en berättelsepunkt och klicka på Spara som ny i verktygsfältet ovanför navigeringsrutan.

• Klicka på Duplicera för att använda den nuvarande berättelsepunkten som mall för en ny.

Utforska olika layouter

Du kan förfina hur berättelsen ser ut med alternativen på fliken Layout.

1. Klicka på fliken Layout.

2. Välj en navigatorstil som passar din berättelse bäst och visa eller dölj pilarna för nästa och föregående.

Formatera en berättelse

Ändra storlek på bildtexter (endast Tableau Desktop)

Ibland är texten i en eller flera av bildtexterna för lång för att passa in i höjden på navigatorn. Om så är fallet kan du ändra storlek på bildtexterna både vertikalt och horisontellt.

1. Välj en bildtext i navigatorn.

2. Dra ramen åt vänster eller höger för att ändra storlek på bildtexten horisontellt, dra den ned för att ändra storleken vertikalt eller välj ett hörn och dra diagonalt för att ändra storlek på bildtexten både horisontellt och vertikalt.

Alla bildtexter i navigatorn uppdateras till den nya storleken.

Du kan endast välja den vänstra, högra eller nedre ramen av bildtexten när du ändrar storlek på den.

Anpassa en instrumentpanel till berättelsen

Du kan anpassa en instrumentpanel till den exakta storleken på en berättelse. Om berättelsen till exempel är exakt 800 x 600 pixlar kan du förminska eller expandera en instrumentpanel så att den får plats i det utrymmet.

Klicka på listrutemenyn Storlek och välj berättelsen du vill att instrumentpanelen ska få plats i.

Formatera en berättelses skuggning, titel och textobjekt (endast Tableau Desktop)

Välj Format > Berättelse för att öppna fönstret Formatera berättelse.

Rensa all formatering (endast Tableau Desktop)

• Klicka på knappen Rensa längst ned i rutan Formatera berättelse för att återställa en berättelse till dess standardformat.

• Högerklicka (Windows) eller Ctrl-klickar (macOS) på formatinställningen du vill ångra i rutan Formatera berättelse för att rensa en enskild formatinställning. Välj sedan Rensa.

Om du till exempel vill rensa justeringen av berättelsens titel kan du högerklicka (kontroll-klicka på Mac) på Justering i sektionen Titel och välja Rensa.

Ta bort en berättelsepunkt

Klicka på X i verktygsfältet ovanför punktens bildtext:

Visa upp din berättelse

1. Klicka på knappen Presentationsläge på verktygsfältet i Tableau Desktop. Alternativt kan du publicera berättelsen på Tableau Cloud eller Tableau Server och klicka på knappen Helskärm i webbläsarens övre högra hörn.

2. Klicka på pilen till höger om berättelsepunkterna för att gå igenom berättelsen. I Tableau Desktop kan du även använd piltangenterna på tangentbordet.

3. Tryck på Esc för att avsluta presentations- eller helskärmsläget.