Dela upp ett fält i flera fält

Om du har strängfält i dina data som innehåller flera informationsenheter, (till exempel kundens för- och efternamn) kan du kanske dela upp värdena i separata fält.

Du kan använda alternativ för delning i Tableau Desktop för att separera värdena baserat på en separator (avgränsare) eller ett upprepat mönster av värden som finns i respektive rad. I exemplet för Kundnamn är den gemensamma avgränsaren ett mellanslag (” ”) mellan förnamn och efternamn.

Hitta alternativet Dela

Tableau Desktop, men inte webbredigering i webbläsaren, har ett menyalternativ för automatiska eller anpassade delningar. Dessa baseras på strängfunktionen DELA som också kan användas manuellt i en beräkning för fullständig kontroll över delningen.

Alla datakällor har inte stöd för DELA. Du kan se om dina data stöder funktionen DELA genom att kontrollera menyalternativen Dela och Anpassad delning:

• På sidan Datakälla, kontrollera menyn för Delning och Anpassad delning.

• I rutan Data på ett blad, kontrollera menyn för Konvertera > Dela och Anpassad delning.

högerklickmenyn för ett fält i datarutan, som visar delat och anpassat delat inkapslat under transformeringsalternativet

Dela på webben

Webbredigering stöder inte delning från en meny. Om du vill dela data medan du arbetar i webbläsaren kan du skapa en DELA-beräkning manuellt. Se Alternativ för delning från menyn..

Dela fält

Ett strängfält kan delas automatiskt baserat på en gemensam separator som Tableau upptäcker i fältet. Du kan också definiera delningen manuellt

Beroende på anslutningstyp kan en delning automatiskt separera fältvärden i upp till tio nya fält.

Dela ett fält automatiskt

På sidan Datakälla, i rutnätet klickar du pilen för listrutemenyn intill fältnamnet och välj sedan Dela.

Högerklicka på det fält du vill dela i rutan Data och välj sedan Konvertera > Delning.

Resultaten av delningen är standardberäknade fält som kan redigeras eller tas bort som alla andra beräknade fält. Datatypen för de nya fält som genereras av delningen kan variera beroende på den mönsterkombination som Tableau upptäcker.

Dela ett fält med anpassad delning

Använd alternativet för anpassad delning för bättre kontroll över delningen. Du kan ange separatorn och välja att dela upp värdena vid de första N förekomsterna av separatorn, de sista N förekomsterna eller vid alla förekomster.

I rutnätet på sidan Datakälla klickar du på pilen för listrutemenyn intill fältnamnet. Välj Anpassad uppdelning.

Från rutan Data högerklickar du på det fält du vill dela och väljer sedan Konvertera > Anpassad delning.

De nya fälten som genereras av den anpassade uppdelningen resulterar alltid i en strängdatatyp.

Obs! I vissa fall, om den automatiska delningen tar för lång tid att generera nya fält eller Tableau inte kan hitta en gemensam separator, visas en dialogruta för anpassad delning.

Anpassad delning är användbar när antalet avgränsare varierar från värde till värde. I dessa fall kan du inte använda automatisk delning.

Anta till exempel att fältet Information om anställd innehåller följande värden:

• jsmith| redovisning | norr
  • dnguyen | personal
  • lscott | rekrytering| väst
  • karnold |rekrytering |väst

Den anpassade delningen kan konfigureras för att dela med vertikalstrecket (”|”) och dela upp alla kolumner. För värdet utan en region kommer det tredje resultatfältet att vara null för den raden.

Dialogrutan Anpassad delning med ett vertikalstreck för avgränsare och alternativet att dela upp alla kolumner

Alternativ för delning från menyn.

Dela manuellt med funktionen DELA

Funktionen DELA fungerar på samma sätt som en anpassad delning, men endast ett resultatfält returneras per beräkning. Ange ett symbolnummer för att definiera avgränsaren och ange vilket värde som ska returneras.

Om du till exempel vill dela upp Kundnamn i Förnamn och Efternamn skapar du två beräknade fält:

• Förnamn: SPLIT([Customer Name], " ", 1)
  • Efternamn: SPLIT([Customer Name], " ", 2)

Exemplet Information om anställda (t.ex. ”jsmith| redovisning | norr”) skulle använda tre beräknade fält:

• Användarnamn: SPLIT([Employee Info], |, 1)
  • Avdelning: SPLIT([Employee Info], |, 2)
  • Region: SPLIT([Employee Info], |, 3)

Mer information finns i funktionen DELA.

Dela manuellt med funktionerna VÄNSTER och HÖGER

Om ditt användningsfall är mer för att extrahera en specifik del av en sträng än för att dela den baserat på en avgränsar kan du använda funktionerna VÄNSTER och HÖGER. Dessa returnerar bara en del av strängen baserat på ett angivet antal tecken.

Om till exempel värdet på en rad är IGW8892:

BeräkningResultat
RIGHT([Value], 4)8892
LEFT([Value], 4)IGW8
LEFT(RIGHT([Value], 2) , 1)9

Mer information finns i VÄNSTER och HÖGER i Strängfunktioner.

Använd reguljära uttryck för fält som innehåller blandade avgränsare

Fält kan inte delas automatiskt om avgränsartyperna är olika. Anta till exempel att ett fält innehåller följande värden:

• smith.accounting
  • dnguyen-humanresources
  • lscott_recruiting
  • karnold_recruiting

I sådana här fall kan du överväga att använda reguljära uttryck för att extrahera önskad information. Du hittar mer information i Ytterligare funktioner.

Arbeta med delningar och anpassade delningar

Saker att tänka på när du arbetar med delningar och anpassade delningar.

• Nya fält kan inte användas som nycklar för att koppla tabeller, men kan däremot användas för att blanda datakällor.

• Du kan inte använda nya fält en pivottabell.

• Alternativen för delning och anpassad delning stöds inte för uppsättningar, grupper, parametrar och klasser (bins).

• Microsoft SQL Server tillåter endast upp till fyra delade fält.

• Om du vill generera fler än tio nya fält kan du överväga att dela upp dem flera gånger. Du kan använda delning på ett fält från den första delningen som fortfarande innehåller flera delar av information.

Felsökning av delningar och anpassade delningar

Kända problem du kan komma att uppleva när du använder delningar och anpassade delningar:

• Alternativ för delning och anpassad delning saknas för en datakälltyp som stöds: Alternativ för delning och anpassad delning är endast tillgängliga för fält som är en strängdatatyp.

• Nullvärden: När du har skapat en delning eller en anpassad delning kan nya fält komma att innehålla nullvärden eller inga värden alls. Null-värden eller tomma celler uppstår när det inte finns några värden för de förväntade nya fälen.

• Data har tagits bort: Tableau kan komma att använda delar av fältets värden som separator. Om en del av ett fälts värde används som separator visas dessa värden inte längre i de nya fälten.

Exempel:

• Ursprungligt värdeDela fältvärden
    Zip-9810298102
    Zip-9810998109
    Zip-9811998199
    Zip-9819598195

Delningen skapar inte ett separat fält för ”Zip-” eftersom hela strängen används som avgränsare.