Ytterligare funktioner

REGEXP_REPLACE(sträng, mönster, ersättning)

Returnerar en kopia av den givna strängen där mönstret för reguljära uttryck ersätts av ersättningssträngen. Den här funktionen är tillgänglig för datakällorna Textfil, Hadoop Hive, Google BigQuery, PostgreSQL, Tableau-dataextrakt, Microsoft Excel, Salesforce, Vertica, Pivotal Greenplum, Teradata (version 14.1 och senare), Snowflake och Oracle.

För Tableau-dataextrakt måste mönstret och ersättningen vara konstanter.

Mer information om syntax i reguljära uttryck finns i dokumentationen för datakällan. För Tableau-extrakt följer syntaxen för reguljära uttryck normerna för aktuella ICU (International Components for Unicode), ett projekt med öppen källkod med C/C++- och Java-bibliotek för Unicode-stöd, internationalisering och globalisering av program. Gå till sidan Regular Expressions(Länken öppnas i ett nytt fönster) i ICU-användarhandboken online.

Exempel

REGEXP_REPLACE('abc 123', '\s', '-') = 'abc-123'

REGEXP_MATCH(sträng, mönster)

Returnerar Sant om en understräng till den angivna strängen matchar mönstret för reguljära uttryck. Den här funktionen är tillgänglig för datakällorna Textfil, Google BigQuery, PostgreSQL, Tableau-dataextrakt, Microsoft Excel, Salesforce, Vertica, Pivotal Greenplum, Teradata (version 14.1 och senare), Impala 2.3.0 (via Cloudera Hadoop), Snowflake och Oracle.

För Tableau-dataextrakt måste mönstret vara en konstant.

Mer information om syntax i reguljära uttryck finns i dokumentationen för datakällan. För Tableau-extrakt följer syntaxen för reguljära uttryck normerna för aktuella ICU (International Components for Unicode), ett projekt med öppen källkod med C/C++- och Java-bibliotek för Unicode-stöd, internationalisering och globalisering av program. Gå till sidan Regular Expressions(Länken öppnas i ett nytt fönster) i ICU-användarhandboken online.

Exempel

REGEXP_MATCH('-([1234].[The.Market])-','\[\s*(\w*\.)(\w*\s*\])')=true

REGEXP_EXTRACT(sträng, mönster)

Returnerar den del av strängen som matchar mönstret för reguljära uttryck. Den här funktionen är tillgänglig för datakällorna Textfil, Hadoop Hive, Google BigQuery, PostgreSQL, Tableau-dataextrakt, Microsoft Excel, Salesforce, Vertica, Pivotal Greenplum, Teradata (version 14.1 och senare), Snowflake och Oracle.

För Tableau-dataextrakt måste mönstret vara en konstant.

Mer information om syntax i reguljära uttryck finns i dokumentationen för datakällan. För Tableau-extrakt följer syntaxen för reguljära uttryck normerna för aktuella ICU (International Components for Unicode), ett projekt med öppen källkod med C/C++- och Java-bibliotek för Unicode-stöd, internationalisering och globalisering av program. Gå till sidan Regular Expressions(Länken öppnas i ett nytt fönster) i ICU-användarhandboken online.

Exempel

REGEXP_EXTRACT('abc 123', '[a-z]+\s+(\d+)') = '123'

REGEXP_EXTRACT_NTH(sträng, mönster, index)

Returnerar den del av strängen som matchar mönstret för reguljära uttryck. Understrängen matchas till insamlingsgrupp n, där n är det givna indexet. Om index är 0 returneras hela strängen. Den här funktionen är tillgänglig för datakällorna Textfil, PostgreSQL, Tableau-dataextrakt, Microsoft Excel, Salesforce, Vertica, Pivotal Greenplum, Teradata (version 14.1 och senare) och Oracle.

För Tableau-dataextrakt måste mönstret vara en konstant.

Mer information om syntax i reguljära uttryck finns i dokumentationen för datakällan. För Tableau-extrakt följer syntaxen för reguljära uttryck normerna för aktuella ICU (International Components for Unicode), ett projekt med öppen källkod med C/C++- och Java-bibliotek för Unicode-stöd, internationalisering och globalisering av program. Gå till sidan Regular Expressions(Länken öppnas i ett nytt fönster) i ICU-användarhandboken online.

Exempel

REGEXP_EXTRACT_NTH('abc 123', '([a-z]+)\s+(\d+)', 2) = '123'

Specifika funktioner för Hadoop Hive

Obs! Endast PARSE_URL and PARSE_URL_QUERY-funktioner är tillgängliga för Cloudera Impala-datakällor.

GET_JSON_OBJECT(JSON-sträng, JSON-sökväg)

Returnerar JSON-objektet i JSON-strängen baserat på JSON-sökvägen.

PARSE_URL(sträng, url_part)

Returnerar en komponent av den givna URL-strängen, där komponenten definieras av url_part. Giltiga url_part-värden inkluderar: 'HOST', 'PATH', 'QUERY', 'REF', 'PROTOCOL', 'AUTHORITY', 'FILE' och 'USERINFO'.

Exempel

PARSE_URL('http://www.tableau.com', 'HOST') = 'www.tableau.com'

PARSE_URL_QUERY(sträng, nyckel)

Returnerar värdet för den specificerade frågeparametern i den givna URL-strängen. Frågeparametern definieras av nyckeln.

Exempel

PARSE_URL_QUERY('http://www.tableau.com?page=1&cat=4', 'page') = '1'

XPATH_BOOLEAN(XML-sträng, XPath-uttryckssträng)

Returnerar Sant om Xpath-uttrycket matchar en nod eller utvärderas som Sant.

Exempel

XPATH_BOOLEAN('<values> <value id="0">1</value><value id="1">5</value>', 'values/value[@id="1"] = 5') = true

XPATH_DOUBLE(XML-sträng, XPath-uttryckssträng)

Returnerar flyttalsvärdet för Xpath-uttrycket.

Exempel

XPATH_DOUBLE('<values><value>1.0</value><value>5.5</value> </values>', 'sum(value/*)') = 6.5

XPATH_FLOAT(XML-sträng, XPath-uttryckssträng)

Returnerar flyttalsvärdet för Xpath-uttrycket.

Exempel

XPATH_FLOAT('<values><value>1.0</value><value>5.5</value> </values>','sum(value/*)') = 6.5

XPATH_INT(XML-sträng, XPath-uttryckssträng)

Returnerar det numeriska värdet för Xpath-uttrycket, eller Noll om Xpath-uttrycket inte kan utvärderas som ett nummer.

Exempel

XPATH_INT('<values><value>1</value><value>5</value> </values>','sum(value/*)') = 6

XPATH_LONG(XML-sträng, XPath-uttryckssträng)

Returnerar det numeriska värdet för Xpath-uttrycket, eller Noll om Xpath-uttrycket inte kan utvärderas som ett nummer.

Exempel

XPATH_LONG('<values><value>1</value><value>5</value> </values>','sum(value/*)') = 6

XPATH_SHORT(XML-sträng, XPath-uttryckssträng)

Returnerar det numeriska värdet för Xpath-uttrycket, eller Noll om Xpath-uttrycket inte kan utvärderas som ett nummer.

Exempel

XPATH_SHORT('<values><value>1</value><value>5</value> </values>','sum(value/*)') = 6

XPATH_STRING(XML-sträng, XPath-uttryckssträng)

Returnerar texten för den första matchande noden.

Exempel

XPATH_STRING('<sites ><url domain="org">http://www.w3.org</url> <url domain="com">http://www.tableau.com</url></sites>', 'sites/url[@domain="com"]') = 'http://www.tableau.com'

Specifika funktioner för Google BigQuery

DOMAIN(string_url)

När en URL-sträng anges returneras domänen som en sträng.

Exempel

DOMAIN('http://www.google.com:80/index.html') = 'google.com'

GROUP_CONCAT(uttryck)

Sammanfogar värden från alla poster till en enda komma-avgränsad sträng. Den här funktionen fungerar som SUM() för strängar.

Exempel

GROUP_CONCAT(Region) = "Central,East,West"

HOST(url-sträng)

När en URL-sträng anges returneras värdnamnet som en sträng.

Exempel

HOST('http://www.google.com:80/index.html') = 'www.google.com:80'

LOG2(nummer)

Returnerar logaritmbas 2 för ett nummer.

Exempel

LOG2(16) = '4.00'

LTRIM_THIS(sträng, sträng)

Returnerar den första strängen med eventuell förekomst av inledning av den andra strängen borttagen.

Exempel

LTRIM_THIS('[-Sales-]','[-') = 'Sales-]'

RTRIM_THIS(sträng, sträng)

Returnerar den första strängen med eventuell förekomst av avslutning av den andra strängen borttagen.

Exempel

RTRIM_THIS('[-Market-]','-]') = '[-Market'

TIMESTAMP_TO_USEC(uttryck)

Konverterar en TIMESTAMP-datatyp till en UNIX-tidsstämpel på några mikrosekunder.

Exempel

TIMESTAMP_TO_USEC(#2012-10-01 01:02:03#)=1349053323000000

USEC_TO_TIMESTAMP(uttryck)

Konverterar en UNIX-tidsstämpel till en TIMESTAMP-datatyp på några mikrosekunder.

Exempel

USEC_TO_TIMESTAMP(1349053323000000) = #2012-10-01 01:02:03#

TLD(url-sträng)

När en URL-sträng anges returneras toppnivådomänen plus eventuell landsdomän i URL:en.

Exempel

TLD('http://www.google.com:80/index.html') = '.com'

TLD('http://www.google.co.uk:80/index.html') = '.co.uk'