Lägga till axlar för flera mätvärden i vyer

Du kan jämföra flera mätvärden i samma vy på flera olika sätt. Du kan:

• Skapa separata axlar för varje mätvärde.

• Kombinera två mätvärden på en axel.

• Lägga till dubbla axlar där två oberoende axlar placeras ovanpå varandra i samma ruta.

I samtliga av dessa fall kan du anpassa markeringarna för varje axel och använda flera markeringstyper och lägga till olika detaljnivåer. Vyer som har anpassade markeringar kallas kombinations- eller kombodiagram.

Obs! Information om hur du redigerar axlar finns i Redigera axlar.

Lägga till separata axlar för mätvärden

Om du vill lägga till separata axlar för varje mätvärde drar du mätvärdena till hyllorna Rader och Kolumner.

• Om du lägger till ett kontinuerligt fält på hyllan Rader läggs ytterligare en axel till för raderna i tabellen.

• Om du lägger till ett kontinuerligt fält på hyllan Kolumner läggs ytterligare en axel till för kolumnerna i tabellen.

Exemplet nedan illustrerar försäljningen och vinsten per kvartal. Axlarna Sales (Försäljning) och Profit (Vinst) är separata rader i tabellen och har skalor som är oberoende av varandra.

Fältet Order Date (Orderdatum) på hyllan Kolumner är en diskret datumdimension. Eftersom den är diskret skapas rubriker i stället för en axel. Information om hur du redigerar axlar finns i Redigera axlar.

Kombinera axlar för flera mätvärden på samma axel

Mätvärden kan dela på en axel så att alla markeringarna visas i samma ruta.

Du kan kombinera flera mätvärden genom att dra ett mätvärde eller en axel till en befintlig axel.

Med kombinerade mätvärden läggs inte flera rader och kolumner till i vyn. I stället finns det bara en rad eller kolumn och alla värden för respektive mätvärde visas längs en kontinuerlig axel. Till exempel visar vyn nedan både försäljningen och vinsten per kvartal på samma axel.

Obs! Om du drar ett mätvärde till arbetsytan och ser en skala i stället för de två som du ser nedan beror det på att dubbla axlar har skapats i stället för en kombinerad axel. Mer information om hur du skapar axlar finns i Jämföra två mätvärden med hjälp av dubbla axlar.

Kombinerade mätvärden använder fälten Mätvärdesnamn och Mätvärden, som är genererade fält som innehåller alla mätvärdesnamn i datakällan och alla mätvärden. Den delade axeln skapas med hjälp av fältet Mätvärden. Fältet Mätvärdesnamn läggs till på Färg på kortet Markeringar så att en linje ritas ut för varje mätvärde. Till sist filtreras fältet Mätvärdesnamn så att endast de mätvärden som du vill kombinera tas med.

Obs! Kombinerade axlar fungerar bäst när du jämför värden som använder liknande skala och enheter. Om helt olika skalor används för de båda mätvärdena kan trenderna bli missvisande.

Jämföra två mätvärden med hjälp av dubbla axlar

Du kan jämföra flera mätvärden med hjälp av dubbla axlar, som är två oberoende axlar som är placerade ovanpå varandra. Dubbla axlar passar bra när du analyserar två mätvärden som inte använder samma skala.

Du kan lägga till ett mätvärde som en dubbel axel genom att dra fältet till höger sida i vyn och släppa det när en svart streckad linje visas.

Du kan också högerklicka på (Ctrl-klicka på Mac) mätvärdet på hyllan Kolumner eller Rader och välja Dubbel axel.

Resultatet är en vy med dubbel axel, där axeln Vinst är den blå linjen och axeln Försäljning är den orange linjen.

Du kan lägga till upp till fyra axlar som finns i olika lager: två på hyllan Kolumner och två på hyllan Rader.

Synkronisera axlar så att de använder samma skala

Om du vill justera de två axlarna i ett diagram med dubbla axlar så att de använder samma skala högerklickar du på (Ctrl-klicka på Mac) den sekundära axeln och väljer Synkronisera axel. När du gör det ändras den sekundära axelns skala till den primära axelns skala.

I det här exemplet är Sales (Försäljning) den sekundära axeln och Profit (Vinst) den primära.

Obs! För att det ska gå att synkronisera axlar måste båda mätvärdena ha samma datatyp. Om mätvärdena har olika datatyper läser du avsnittet nedan.

Du kan synkronisera numeriska datatyper i ett diagram med dubbla axlar som inte matchar varandra. Du kan exempelvis synkronisera en axel som använder en heltalsdatatyp och en axel som använder decimaldatatyp.

Om du vill göra den primära axeln till den sekundära, och den sekundära axeln till den primära, drar du det fält på hyllan Kolumner eller Rader som representerar den sekundära axeln och placerar det framför det primära fältet på hyllan tills en orange triangel visas.

I det här exemplet kan du välja fältet SUM(Sales) (SUM(Försäljning)) på hyllan Rader och placera det framför fältet SUM(Profit) (SUM(Vinst)). Nu är axeln Sales (Försäljning) den primära axeln och Profit (Vinst) den sekundära.

Synkronisera axlar med mätvärden som har olika datatyp

Alternativet Synkronisera axel ser till att diagram med dubbla axlar återger korrekta jämförelser med rätt skala. Ibland kanske det här alternativet inte är tillgängligt (nedtonat). Det beror på att axlarna inte använder samma datatyp.

Obs! Från och med version 2018.1 kan du synkronisera numeriska datatyper som inte matchar varandra i ett diagram med dubbla axlar. Du kan exempelvis synkronisera en axel som använder en heltalsdatatyp och en axel som använder decimaldatatyp.

För att lösa det här problemet måste du ändra datatypen för den ena axeln. Du kan ändra datatypen för en axel genom att följa exemplet nedan.

1. Öppna ett nytt arbetsblad genom att klicka på ikonen för nytt arbetsblad ().

2. Dra Order Date (Orderdatum) till Kolumner och klicka sedan på pilen vid listrutan för fältet på hyllan och välj Month (Månad) på snabbmenyn.

3. Dra Sales (Försäljning) till Rader och dra sedan Quantity (Antal) till höger sida i vyn och släpp fältet när du ser en svart streckad linje som betyder att en dubbel axel skapas.

Om du högerklickar på axeln Quantity (Antal) ser du att alternativet Synkronisera axel är nedtonat.

4. Klicka på pilen vid listrutan för fältet Quantity (Antal) i rutan Data och välj Ändra datatyp > Nummer (decimaler) på snabbmenyn. Nu ändras datatypen för fältet.

5. Ersätt mätvärdet Quantity (Antal) i vyn.

6. Högerklicka på den sekundära axeln och välj Synkronisera axel.

Anpassa markeringarna för ett mätvärde

1. Välj kortet Markeringar för det mätvärde som du vill anpassa. Det finns ett kort av typen Markeringar för varje mätvärde på hyllorna Rader och Kolumner.

2. Välj en ny markeringstyp för mätvärdet.

När du ändrar markeringstyp, form, storlek, färg, information eller andra markeringsegenskaper, tillämpas ändringarna på det mätvärde du valt.

Som du ser i vyn nedan är kortet Markeringar för Sales (Försäljning) aktivt i vyn nedan. Markeringstypen har ändrats till Stapel och när Product Type (Produkttyp) dras till Färg på kortet Markeringar Sales (Försäljning) så tillämpas färgkodningen och detaljnivån endast på markeringarna för Sales (Försäljning). Markeringen för Budget Sales (Försäljningsbudget) visas inte per Product Type (Produkttyp).

Tips!

• Välj ett fält på kortet Markeringar om du bara vill ändra egenskaperna för det fältet.

• Välj kortet Markeringar Alla om du vill ändra egenskaperna för alla mätvärden samtidigt.

• Om du vill ändra ordningen på ett fälts markeringar i vyn högerklickar du på fältets axel och väljer Flytta markeringar framåt.

Skapa ett kombinationsdiagram (tilldela mätvärden olika markeringstyper)

När du arbetar med flera mätvärden i en vy kan du anpassa markeringstypen för varje mätvärde. Eftersom de enskilda mätvärdena kan ha anpassade markeringar kan du även anpassa detaljnivån, storleken, formen och färgkodningen för enskilda mätvärden.

Du kan till exempel skapa en vy som använder två mätvärden på dubbla axlar. Det ena mätvärdet visar vinsten med en linjemarkering, och det andra mätvärdet visar försäljningen med stapelmarkeringar. Du kan också välja att visa mätvärdena som separata axlar eller som kombinerade axlar.

Skapa ett kombinationsdiagram som i exemplet

1. Anslut till datakällan Urval - Superstore.

2. Dra mätvärdet Order Date (Orderdatum) till hyllan Kolumner. Klicka på Order Date (Orderdatum) och ändra Year (År) till Month (Månad).

3. Dra mätvärdet Sales (Försäljning) till hyllan Rader.

4. Dra mätvärdet Profit (Vinst) till höger sida i vyn och släpp det när en svart streckad linje visas.

5. Klicka på kortet Sales (Försäljning). Ändra markeringstypen för Sales (Försäljning) till Stapel.

Valfritt: Så här justerar du markeringsfärgerna för Sales (Försäljning) och Profit (Vinst):

1. Klicka på kortet Alla, klicka på Färg och sedan på Redigera färger.
    2. Klicka på dataobjektet Profit (Vinst) och klicka på en annan färg på paletten. Klicka på dataobjektet Sales (Försäljning) och klicka på en annan färg på paletten.
    3. Klicka på Använd och sedan på OK.