Välja bakgrundskartor

Tableau levereras med en uppsättning bakgrundskartor online och offline som du kan använda för att skapa kartvyer.

Som standard ansluter Tableau till en kartleverantör online.

De tre bakgrundskartorna som följer med Tableau beskrivs nedan. De finns i menyn Kartor > Bakgrundskartor. Om arbetsboksutvecklaren har lagt till en WMS-server eller Mapbox-karta till arbetsboken listas även de med det namn som utvecklaren gav dem i menyn Kartor > Bakgrundskartor.

IngetVisar data mellan latitud- och longitudaxlar.
OfflineDen här bakgrundskartan sparar bilderna som utgör kartan i ett cacheminne på din dator för förbättrad prestanda och offlineåtkomst. Se avsnittet offlinekartor nedan för mer information.
TableauAnsluter till bakgrundskartan i Tableau. Som standard ansluter alla kartvyer till den här bakgrundskartan, om inte annat anges.

Så väljer du en ny bakgrundskarta:

• Välj Karta > Bakgrundskartor i Tableau Desktop, Tableau Server eller Tableau Cloud. Välj sedan bakgrundskartan du vill använda.

Obs! I Tableau Server kan administratören begränsa dig till att endast använda offlinekartor. De specifika serverkommandona för att konfigurera detta beteende finns här(Länken öppnas i ett nytt fönster).

Ställ in en bakgrundskarta som standard i Tableau Desktop

Som standard ansluter alla kartvyer till Tableau-bakgrundskartan. Om du inte vill att kartvyer i Tableau Desktop ska skapas automatiskt med Tableau-bakgrundskartankan du ange en annan bakgrundskarta som standard.

Så anger du en bakgrundskarta som standard:

1. Öppna Tableau Desktop och välj Karta > Bakgrundskartor och sedan bakgrundskartan du vill använda som standard.

2. Välj Karta > Bakgrundskartor > Ange som standard för att ange den valda bakgrundskartan som standard.

Bakgrundskartan sparas automatiskt som en Tableau-kartkälla (.tms) och placeras i kartkällans mapp i din Min Tableau-lagringsplats. Den är nu standardbakgrundskartan för alla nya arbetsblad.

Använda offlinebakgrundskartan i Tableau Desktop, Tableau Cloud eller Tableau Server

Du kan skapa och inspektera data i en kartvy offline med offlinebakgrundskartan som följer med Tableau Desktop.

Så använder du offlinebakgrundskartan:

• Välj Karta > Bakgrundskartor > Offline i Tableau

Obs! Offlinebakgrundskartan använder kartbilder som finns sparade lagrade på din dator. Du kan hitta dessa bilder på följande platser:

• På Windows: C:\Program Files\Tableau\<Tableau Version>\Local\Maps
  • På Mac: //Applications/<Tableau Version>.app/Contents/install/local/maps

Det finns dock flera åtgärder som kräver att Tableau hämtar en kartbild som kanske inte finns sparad. Om den nya kartbilden inte finns sparar på din dator kan du inte ladda den förrän du återansluter till onlinekartan som följer med Tableau.

Du kan behöva återansluta till onlinekartan för att göra ett eller flera av följande:

• Slå på eller stänga av lager – om du vill aktivera ett lager som inte är lagrat i cacheminnet måste Tableau ansluta för att hämta nödvändig information.

• Zooma in eller ut – att zooma in eller ut på en karta kräver olika kartbilder. Om bilderna på den angivna zoomnivån inte finns i cacheminnet måste Tableau hämta de uppdaterade kartorna.

• Panorera – att panorera kräver ibland nya kartbilder. Om du arbetar offline och inte har de nödvändiga kartbilderna och förklaringarna sparade i cacheminnet laddas inte de nya bilderna och förklaringarna.

Så återansluter du till Tableau-kartan:

• Välj Karta > Bakgrundskartor > Tableau i Tableau Desktop

Obs! Om du ställer in en karta till att vara offline och sedan publicerar arbetsboken fortsätter den publicerade arbetsboken att använda kartor sparade offline. Detta med alla funktioner och begränsningar för offlinekartor som anges ovan.

Om Tableau-bakgrundskartan

Tableau-bakgrundskartan innehåller uppdaterade kart- och demografiska data såväl som stilistiska förbättringar. Den har ersatt den klassiska Tableau-bakgrundskartan. Alla kartvyer som har skapats med en tidigare version av Tableau Desktop, och med en anslutning till den klassiska Tableau-bakgrundskartan, ansluter automatiskt till Tableau-bakgrundskartan när den öppnas i Tableau Desktop version 9.0 eller senare.

Obs! Om du använder den klassiska Tableau-bakgrundskartan för att skapa en kartvy med datalager i Tableau Desktop version 8.3 eller tidigare, och sedan öppnar vyn i Tableau Desktop 9.0 eller senare, kan färgen på datalagren se annorlunda ut på grund av förbättringar av datalager och färgövergångar (färgpalett) på Tableau-bakgrundskartan.