Konfigurera prognosalternativ

Använd dialogrutan Prognosalternativ för att konfigurera prognosalternativ, inklusive:

• längden på prognosen

• omfånget och den tidsmässiga aggregeringen av källdata för att generera prognosen

• prognosmodellen

• Förutsägelseintervall

När prognostisering är aktiverat kan du välja Analys > Prognos > Prognosalternativ för att öppna dialogrutan Prognosalternativ.

Prognoslängd

Sektionen Prognoslängd avgör hur långt in i framtiden prognosen sträcker sig. Välj en av följande:

• Automatisk: Tableau fastställer prognoslängden baserat på data.

• Exakt: förlänger prognosen för det angivna antalet enheter.

• Till: förlänger prognosen till den angivna tidpunkten i framtiden.

Källdata

Använd avsnittet Källdata för att specificera.

• Aggregera per: anger tidsmässig detaljrikedom för tidsserien. Med standardvärdet (Automatisk) väljer Tableau den bästa detaljrikedomen för uppskattning. Detta matchar vanligtvis visualiseringens tidsmässiga detaljrikedom (det vill säga datumdimensionen som prognosen baseras på). Det är dock ibland möjligt och önskvärt att uppskatta prognosmodellen med en finare detaljrikedom än visualiseringen när tidsserien i visualiseringen är för kort för att tillåta uppskattning.

Obs! Värdet Aggregera per, är alltid Perioder när du använder en heltalsdimension istället för en datumdimension för prognoser. Läs Prognostisering när det inte finns något datum i vyn.

• Ignorera sista: anger antalet perioder i slutet av den faktiska datan som ska ignoreras när prognosmodellen uppskattas. Prognosdata används istället för faktiska data för dessa tidsperioder. Använd den här funktionen för att ta bort opålitliga eller partiella avslutande perioder som kan vilseleda prognosen. När uppskattningens detaljrikedom, som anges i avsnittet Källdata, är finare än i visualiseringen, är de borttagna perioderna uppskattningsperioder. Resultatet är att den faktiska avslutande visualiseringsperioden bli en prognosperiod, vilket är ett aggregat av både faktiska och prognostiserade perioder med uppskattningens detaljrikedom. Däremot är null-värden inte fyllda med nollor och måste filtreras för att tillåta prognos.

• Fyll i värden som saknas med nollor: Om värden saknas i mätvärdet du försöker prognostisera kan du ange att Tableau ska fylla i dessa värden som saknas med noll.

Prognosmodell

Sektionen Prognosmodell anger hur prognosmodellen ska produceras.

Använd listrutan för att ange om Tableau ska välja vad som fastställs vara den bästa av alla modeller (Automatisk), den bästa av dem utan säsongskomponent (Automatisk utan säsongsvariationer) eller den modell du väljer (Anpassad).

När du väljer alternativet Anpassat visas två nya fält i dialogrutan Prognosalternativ. Där kan du ange trend- och säsongsegenskaper för din modell:

Valen är samma för båda fälten:

• Inget: När du väljer Inget för trend, utvärderar modellen inte data för trender. När du väljer Inget för säsonger, utvärderar modellen inte data för säsonger.

• Additiv: En additiv modell är en där den kombinerade effekten av flera oberoende faktorer är summan av de isolerade effekterna av varje faktor. Du kan utvärdera data i vyn för additiv trend, additiv säsongsvariation eller båda.

• Multiplikativ: En multiplikativ modell är en där den kombinerade effekten av flera oberoende faktorer är produkten av de isolerade effekterna av varje faktor. Du kan utvärdera data i vyn för multiplikativ trend, multiplikativ säsongsvariation eller båda.

Om det finns mer än en tidsserie i visualiseringen tvingar alternativet Anpassad dem att prognostiseras med samma anpassade modell. Att begränsa modellerna på detta sätt resulterar vanligtvis i modeller av lägre kvalitet än de som skulle produceras med automatiskt val av modell.

Restriktioner för multiplikativa modeller

• En multiplikativ modell kan inte användas när mätvärdet som ska prognostiseras har ett eller flera värden som är mindre än eller lika med noll. Detta gäller även när några av datapunkterna är för nära noll i förhållande till andra datapunkter.

• En modell med multiplikativ trend och additiv säsong kan inte anges då resultatet kan vara numeriskt instabilt.

Förutsägelseintervall

Du kan ställa in prediktorintervallet till 90, 95 eller 99 procent eller ange ett anpassat värde. Detta värde används på två platser:

• I prediktorfälten som visas med en prognos.

• För alternativen gällande prediktorintervall (Övre prediktorintervall och Nedre prediktorintervall) som är tillgängliga som typer av prognosresultat för ett mätvärde i vyn:

Prognossammanfattning

Textrutan längst ned i dialogrutan Prognosalternativ erbjuder en beskrivning av den aktuella prognosen. Prognossammanfattningen uppdateras när du ändrar något av prognosalternativen ovan. Om ett problem uppstår med prognosen visar textrutan ett felmeddelande som kan hjälpa till att lösa problemet. Se Lösa prognostiseringsfel.