Prognostisera fältresultat

Tableau erbjuder flera olika typer av prognosresultat. Högerklicka (kontroll-klicka på Mac) på mätvärdesfältet, välj Prognosresultat och sedan ett av alternativen, för att se dessa resultattyper i vyn.

Alternativen är:

• Faktisk och prognos – visar det faktiska datumet förlängt med prognostiserade data.

• Trend – visar prognosvärdet med säsongskomponenten borttagen.

• Precision – visar prognosen för intervallavståndet från prognosvärdet för den konfigurerade förtroendenivån.

• Precision % – visar precisionen som en procentsats av prognosvärdet.

• Kvalitet – visar kvaliteten på prognosen på en skala från 0 (sämst) till 100 (bäst). Detta mätvärde skalas som MASE, baserat på MASE (genomsnittligt absolut skalat fel) för prognosen, vilket är förhållandet mellan prognosfel och felen i en naiv prognos som antar att värdet för den aktuella perioden är detsamma som värdet för nästa period. Den faktiska ekvationen som används för kvalitet är:

Kvaliteten för en naiv prognos skulle vara 0. Fördelen med MASE-mätvärdet framför den vanligare MAPE är att MASE definieras för tidsserier som innehåller noll, medan MAPE inte gör det. Dessutom väger MASE olika fel lika mycket medan MAPE väger positiva och/eller extrema fel tyngre.

• Övre prediktionsintervall – visar värdet över vilket det sanna framtida värdet kommer att ligga på förtroendenivån som en procentsats av tiden, om man antar en modell av hög kvalitet. Förtroendenivåns procentsats kontrolleras av inställningen för prediktionsintervallet i dialogrutan Prognosalternativ. Se Konfigurera prognosalternativ.

• Lägre prediktionsintervall – visar 90, 95 eller 99 förtroendenivåer under prognosvärdet. Det faktiska intervallet kontrolleras av inställningen för prediktionsintervallet i dialogrutan Prognosalternativ.

• Indikator – visar strängen Faktisk för rader som redan fanns på arbetsbladet när prognosen var inaktiv och Uppskattning för rader som har lagts till efter att prognosen aktiverades.

• Ingen – visar inte prognosdata för det här mätvärdet.

Prognosbeskrivningens information ingår även i arbetsbladets beskrivning. Se Skaffa information om fält och blad i en arbetsbok.

Prognostisera ett nytt mätvärde

När du lägger till ett nytt mätvärde i en visualisering som redan har aktiverat prognoser försöker Tableau förutse framtida värden.

Ändra typen av prognosresultat

Högerklicka (kontroll-klicka på Mac) på mätvärdesfältet, välj Prognosresultat och sedan en resultattyp, för att ändra typen av prognosresultat för en åtgärd.