Spara datakällor

Om du har skapat en dataanslutning som kanske kan användas med andra arbetsböcker eller delas med kollegor kan du exportera (spara) datakällan till en fil. Du kanske även vill göra detta om du har lagt till kopplade tabeller, standardegenskaper eller anpassade fält – såsom grupper, uppsättningar, beräknade fält och klassfält – till rutan Data.

Obs! Det här avsnittet beskriver hur du sparar en datakälla som ska återanvändas lokalt om du inte publicerar på Tableau Server eller Tableau Cloud. Se Publicera datakällor och arbetsböcker för information om att dela datakällor på en server.

Alternativ för att spara en lokal datakälla

Du kan spara en datakälla i något av följande format:

Datakälla (.tds) – innehåller bara den information som behövs för att ansluta till datakällan, inklusive följande:

• Typ av datakälla

• Anslutningsinformationen som anges på sidan Datakälla, såsom databasens serveradress, port, plats för lokala filer och tabeller

• Grupper, uppsättningar, beräknade fält och klasser

• Standardfältegenskaper såsom nummerformat, aggregering och sorteringsordning

Använd det här formatet om alla, som ska använda datakällan, har tillgång till den underliggande filen eller databasen såsom definieras i anslutningsinformationen. Om till exempel underliggande data är en CSV-fil på datorn och du är den enda personen som kommer att använda den eller om data lagras på en molnplattform och alla kollegor har samma åtkomst som du.

Paketerad datakälla (.tdsx) – innehåller all information i datakällans fil (.tds), samt en kopia av eventuell lokala filbaserade data eller extrakt.

En paketerad datakälla är en enda zippad fil. Använd det här formatet för att dela datakällan med personer som inte har tillgång till de underliggande data som definieras i anslutningsinformationen.

Spara en datakälla

1. Med Tableau Desktop öppet ska du öppna arbetsboken som har anslutningen till de data du vill spara som en fil.

2. Högerklicka (kontroll-klicka på Mac) på namnet på datakällan, som finns högst upp i rutan Data, och välj sedan Lägg till i sparade datakällor.

3. Ange ett filnamn, välj filtyp (.tds eller .tdsx) och klicka sedan på Spara.

Ansluta till din datakälla

Som standard sparar Tableau .tds- och .tdsx-filer i mappen Datakällor på din Tableau-lagringsplats. När du använder standardplatsen kan du ansluta till datakällan i rutan Anslut.

Om du angav en annan plats kan du välja Arkiv > Öppna och gå till den för att ansluta till datakällan.

Uppdatera en datakälla efter att den underliggande dataplatsen ändras

Om du flyttar en lokal datafil som en .tds-fil har en referens till, blir du ombedd att lokalisera eller ersätta den ursprungliga datakällan, när du försöker öppna datakällan i Tableau. Om du ersätter den ursprungliga datakällan måste ersättningsdata vara av samma typ (såsom Excel eller MySQL). Spara datakällan som en .tdsx-fil för att undvika att spara en specifik filsökväg.