ServiceNow ITSM

I den här artikeln beskrivs hur du ansluter Tableau till ITSM-data (ServiceNow IT Service Management) och konfigurerar datakällan.

Varning: ServiceNow ITSM-kopplingen fasas ut från och med version 2023.1. Du kan använda kopplingen till den har tagits bort. När kopplingen har fasats ut tas den även bort från Tableaus användargränssnitt och de datakällor som använder kopplingen slutar fungerar som förväntat. En utfasad koppling tas vanligtvis bort 1–2 versioner efter att den har fasats ut. Du kan istället använda ServiceNow-kopplingen från Tableau Exchange.

Obs! Den senaste informationen om denna koppling finns i hjälpämnet ServiceNow ITSM för den aktuella versionen av Tableau.

Innan du börjar

Innan du börjar ska du samla in följande anslutningsinformation:

• ServiceNow-instans som du vill ansluta till: molnbaserad eller lokal
  • Användarnamn och lösenord för ett lokalt ServiceNow-konto

Anslutningskrav

Se till att följande krav är uppfyllda innan du ansluter Tableau till ServiceNow:

• Använd ett lokalt ServiceNow-konto. ServiceNow API stöder inte enkel inloggning (SSO), så Tableau-kopplingen kan endast autentiseras med ett lokalt ServiceNow-konto. Mer information finns i Använd ett lokalt ServiceNow-konto.
  • Ha rätt behörigheter. Åtkomstkontrollistor (ACL) måste ge användaren den behörighet som krävs för att komma åt data. Mer information finns i Felsöka dataåtkomst.
  • För lokala instanser är CORS-funktionalitet konfigurerad. Innan du ansluter till en lokal instans av ServiceNow måste du konfigurera CORS för Tableau i ServiceNow. Mer information finns i Konfigurera CORS för Tableau på ServiceNow(Länken öppnas i ett nytt fönster) i Tableau Community.
  • För molninstanser krävs proxyanslutning. Den interna ServiceNow-kontakten går genom ”serviceenow-auth-proxy.connectors.tableau.com” istället för direkt från den lokala användarens IP. Proxyn krävs på grund av hur OAuth 2.0 är utformat. Den lagrar den unika klient-ID:t och hemligheten som OAuth kräver för att ge Tableau Desktop tillgång till ServiceNow.

Obs! Tillämpa inte åtkomstkontroller för IP-adresser i ServiceNow när du använder en proxyanslutning. Om du behöver tillämpa åtkomstkontroller för IP-adresser använder du Hitta nekade IP-adresser(Länken öppnas i ett nytt fönster) för att hitta de nekade IP-adresserna och lägger sedan till Tillåt regler för dem. Observera att en IP-adress som är associerad med ”serviceenow-auth-proxy.connectors.tableau.com” kan ändras. Detta är en molntjänst och har ingen statisk IP. Tableau varken tillhandahåller eller uppdaterar IP-information.

Skapa anslutningen och konfigurera datakällan

1. Starta Tableau och välj SAP Sybase ITSM under Anslut. För en fullständig lista över dataanslutningar väljer du Mer under Till en server. Gör sedan följande:

1. Välj Instansplats: molnbaserad eller lokal.
    2. Ange din ServiceNow-instans, användarnamnet och lösenordet för ett lokalt ServiceNow-konto.
      Obs!När du väljer lokalmåste du ange en fullständig URL för ServiceNow-instansen.
    3. Välj Logga in.
    4. Välj Filtertyp: Relativt datumintervall eller Fast datumintervall och välj eller ange sedan intervallet.
    5. Välj Anslut.
      Om Tableau inte kan upprätta anslutningen, verifierar du att du har rätt inloggningsuppgifter. Om du fortfarande inte kan ansluta, har datorn problem med att hitta servern. Kontakta nätverksadministratören eller ServiceNow-administratören.
  2. På sidan Datakälla gör du följande:

1. (Valfritt) Välj standardnamnet för datakällan längst upp på sidan och ange sedan ett unikt namn för datakällan, som ska användas i Tableau. Till exempel kan du använda en konvention för namngivning av datakälla som gör det lättare för andra användare av datakällan att räkna ut vilken datakälla de ska ansluta till.

2. Under Tabell väljer du en tabell och drar den till toppen av arbetsytan.
    3. Välj bladflik för att starta analysen.
      När du har valt bladets flik importerar Tableau data genom att skapa ett extrakt. Observera att Tableau Desktop endast stöder extrakt för ServiceNow. Du kan uppdatera data genom att uppdatera extraktet. Mer information finns i Extrahera data.
      Det kan ta lite tid att skapa extrakt, beroende på mängden data som ingår.

Använda acceleratorer

Du kan använda en accelerator för att snabbt ta fram informativa instrumentpaneler som utformats särskilt för viktiga företagsmätvärden i Tableau Desktop och Tableau Cloud. Mer information finns i Använd acceleratorer för att snabbt visualisera data.

Viktiga överväganden

ServiceNow tillämpar ett kontos åtkomstbehörigheter

ServiceNow-konton som har administratörsrollen kan hämta krypterade lösenordsvärden från användartabellen. Denna fil kommer att vara null för konton med lägre behörigheter. Eftersom ServiceNow tillämpar åtkomstbehörigheterna som tilldelats kontot måste du tänka att det kan finnas andra känsliga fält i dina data som en administratör kan komma åt.

Anpassade tabeller stöds inte

Tableau-kopplingen för ServiceNow ITSM stöder ITSM-tjänsten, som inte innehåller anpassade tabeller.

ServiceNow tillhandahåller tabellnamn

När du visar tabeller i Tableau-kopplingen är tabellerna märkta enligt deras ServiceNow-etikett, inte tabellnamnet. Tabellen ”sys_user_role” visas till exempel baserat på etiketten ”användarroll”. Denna etikett bestäms av ServiceNow-kontakten.

Visningsvärdefält ingår inte i datakällan

När du ansluter till en tabell som innehåller fält med visningsvärden (fält med prefixet dv_) inkluderas inte dessa fält när du skapar en datakälla. Du kan lägga till visningsvärden genom att koppla till lämpliga relaterade tabeller som innehåller dessa värden.

Använd ett lokalt ServiceNow-konto

Du måste använda ett lokalt konto för att ansluta Tableau till dina data. Om du inte har ett lokalt ServiceNow-konto rekommenderar vi att du ber administratören att implementera en av följande lösningar:

• Skapa ett lokalt konto och dela det.
  • Skapa ett lokalt konto och dela det tillfälligt under den tid det tar att extrahera data och publicera dem på Tableau Cloud eller Tableau Server. Därefter kan administratören spara det nya lösenordet och schemalägga uppdateringar.
  • Skapa ett lokalt konto på en icke-produktionsinstans (”mellanlagring”) och använd det för att skapa en datakälla. Ge datakällan till administratören så att denne kan redigera anslutningen så att den pekar på produktionsinstansen, publicera datakällan på Tableau Cloud eller Tableau Server och schemalägga för datauppdateringar.
  • Be administratören att publicera de datakällor du behöver.

Valen av datumintervall kan påverka prestandan

När du använder ett datumfilter kan det vara frestande att hämta så mycket data som möjligt när du gör en analys, men att hämta poster från ServiceNow ITSM kan vara tidskrävande. Tableau vet inte hur mycket data som finns i ett visst datumintervall förrän data mottas. Av den anledningen bör du först begränsa datumintervallet och sedan expandera efter att du har utvärderat prestandan. Datumfilter tillämpas på dessa tabeller: metric_instance, change_request, incident, uppgift, problem.

För att ge dig en ungefärlig uppfattning om hur lång tid det kan ta att återställa ServiceNow ITSM-data, körde vi tester med en höghastighetsanslutning. I den här tabellen visas hur länge det tog i testmiljön att hämta ett givet antal poster.

Antal poster

Hämtningstid

1 000

11 sekunder

10 000

2 minuter

100 000

18 minuter

Felsöka dataåtkomst

För ServiceNow ITSM-användare

Kontakta din ServiceNow-administratör om får ett felmeddelande som till exempel ”Du har inte behörighet att komma åt den här resursen...”när du försöker komma åt data.

För ServiceNow-administratörer

ServiceNow använder åtkomstkontrollistor (ACL) för att ange vem som har tillgång till vilka data. Ofta är de standardbehörigheter som är konfigurerade för ServiceNow-användare med rollen ”fulfiller” tillräckliga för att Tableau-användare ska få tillgång till det innehåll de behöver för att analysera ServiceNow ITSM-data.

Tableau-användare behöver komma åt metadata om tabeller i ServiceNow, som finns i följande tabeller:

• Tabellen sys_dictionary (metadata om kolumner)
  • sys_db_object tabell (metadata om tabeller)
  • tabellen sys_glide_object (metadata om fälttyper)

Om en Tableau-användare inte kan komma åt ServiceNow ITSM-data ska du kontrollera att åtkomstkontrollistorna ger användaren läsåtkomst till ovanstående tabeller på tabell- och fältnivå, samt att det inte finns några skript som blockerar åtkomsten.

För att ge åtkomst till metadatatabellerna rekommenderar vi att – som bästa praxis – skapa en roll med de åtkomstkontrollistor som behövs för att komma åt metadatatabellerna och sedan tilldela rollen till en Tableau-användargrupp. Därefter kan du tilldela Tableau-användare till gruppen så att användarna kan komma åt de data som behövs för analys i Tableau.

Information om hur du skapar en åtkomstkontrollista finns i ServiceNows regler för åtkomstkontrollistor(Länken öppnas i ett nytt fönster) på ServiceNows webbplats.