JSON-fil

I den här artikeln beskrivs hur du ansluter Tableau till en lokal JSON-fil och konfigurerar datakällan.

Skapa anslutningen och konfigurera datakällan

1. Starta Tableau.Under Anslut väljer du JSON-fil. Gör sedan följande:

1. Välj den fil du vill ansluta till och klicka sedan på Öppna.

2. I dialogrutan Välj schemanivåer väljer du de schemanivåer som du vill visa och analysera i Tableau och väljer sedan OK. Mer information finns i Välj schemanivåer.

2. På sidan Datakälla gör du följande:

1. (Valfritt) Välj standardnamnet för datakällan längst upp på sidan och ange sedan ett unikt namn för datakällan, som ska användas i Tableau. Till exempel kan du använda en konvention för namngivning av datakälla som gör det lättare för andra användare av datakällan att räkna ut vilken datakälla de ska ansluta till.

2. Välj bladflik för att starta analysen.

Exempel med JSON-fil som datakälla

Här är ett exempel på en JSON-fil som en datakälla som använder Tableau Desktop på en Windows-dator:

Välj schemanivåer

När du ansluter Tableau till en JSON-fil skannar Tableau datan i de första 10 000 raderna i JSON-filen och infogar schemat från den processen. Tableau jämnar ut data med detta härledda schema. Schemanivåerna för JSON-fil anges i dialogrutan Välj schemanivåer. Om din JSON-fil har mer än 10 000 rader kan du i Tableau Desktop använda alternativet ”Skanna hela dokumentet” för att skapa ett schema.

Obs! Alternativet ”Skanna hela dokumentet” visas endast för JSON-filer med fler än 10 000 rader. Alternativet är inte tillgängligt på webben.

De schemanivåer som du väljer i dialogrutan avgör vilka dimensioner och mätvärden som är tillgängliga för dig att visa och analysera i Tableau. De avgör också vilka uppgifter som ska publiceras.

Notera: När du publicerar en arbetsbok på webben kommer eventuella schemauppdateringar inte att vara tillgängliga för webbversionen av visualiseringen och kan komma att förorsaka fel om visualiseringen senare uppdateras

Om du väljer en underordnad schemanivå väljs också den överordnade nivån.

Här är till exempel ett extrakt ur en JSON-fil:JSON-filen genererar följande schemanivåer:

Detektera nya fält

Ibland finns det fler fält i rader som inte skannats för att skapa det härledda schemat. Om du märker att ett fält du behöver saknas under Schema kan du välja att göra något av följande:

• Skanna hela JSON-dokumentet. Det kan ta lång tid för skanningen att slutföras.

• Välj schemanivåer från schemat som listas och välj sedan OK. Tableau läser igenom hela ditt dokument, och om fler schemafält påträffas så listas de i dialogrutan Välj schemanivåer.

När Tableau upptäcker att nya fält är tillgängliga, till exempel under en uppdatering av extrakt eller när Tableau skapar ett extrakt efter att du har valt schemanivåerna, kommer antingen en informationsikon nära filnamnet eller ett meddelande i dialogrutan Välj schemanivåer att indikera att ytterligare fält har hittats.

Ändra schemanivåer

Du kan ändra de schemanivåer du valt genom att gå till sidan för datakälla och välja Data > [JSON-filnamn] > Välj schemanivå. Du kan även hålla muspekaren över filnamnet på arbetsytan och välja listrutan > Välj schemanivå.

Förena JSON-filer

Du kan förena JSON-data. För att förena en JSON-fil måste den ha tillägget .json, .txt. eller .log. Se Förena dina data för mer information om förening.

När du förenar JSON-filer härleds schemat från de första 10 000 raderna i respektive fil i föreningen.

Du kan ändra schemanivåerna efter att du har förenat filer. Du hittar mer information i Ändra schemanivåer.

Hur dimensionsmappar är organiserade för hierarkiska JSON-filer

När du har valt tabellfliken visas de valda schemanivåerna för din JSON-fil under Dimensioner i rutan Data . Varje mapp motsvarar den schemanivå du valt, och attributen som är associerade med den schemanivån listas som underordnade till mappen.

I följande bild är till exempel Adress en dimension under mappen Företag på schemanivå. Kategorier är också en schemanivå, men eftersom denna är en lista över värden och inte en datahierarki kräver den ingen egen mapp utan är istället grupperad under en överordnad mapp. Observera att schemanivåer i dialogrutan Välj schemanivåer inte kopplas direkt till mappstrukturen i rutan Data. Mappar i rutan Data grupperas efter objekt så att du enkelt kan navigera till fält och ändå ha ett sammanhang för var fälten kommer ifrån.

För varje dokument genereras och lagras ett unikt index i den tillplattade dataframställningen. Ett index genereras också för respektive nivå i schemat.

I bilden ovan har till exempel, förutom posten Dokumentindex (genererat), schemanivåerna Attribut och Timmar alla ett genererat index.

Varför åtgärder beräknas i hierarkiska JSON-filer

När en hierarkisk JSON-fil planas ut kan data dupliceras. För att hålla mätvärden i överensstämmelse med schemanivåerna skapar Tableau beräkningar av detaljnivå (Level Of Detail, LOD) för att korrekt kunna representera data på schemanivån. De ursprungliga mätvärdena finns i mappen Källmätvärden och du kan använda dem, men vi rekommenderar att du använder de beräknade mätvärdena.

I rutan Data etiketteras beräknade mätvärden som Antal <measure name> per <parent name>.

För att se LOD-beräkningen för ett mätvärde, följ dessa steg:

1. Välj mätvärdet.

2. Välj listrutan och sedan Redigera.

Följande exempel visar LOD-beräkningen för intäkt per dokument. Formeln väljer den maximala intäkten för respektive dokumentindexvärde.

Användningen av LOD-beräkningar innebär att du kan välja flera schemanivåer och vara säker på att mätvärdena inte överräknats.

Tips på hur du arbetar med JSON-data

Dessa tips kan hjälpa dig att arbeta med dina JSON-data i Tableau.

• Överskrid inte 10x10-gränsen för inkapslade matriser.

Ett stort antal inkapslade matriser skapar många rader. Till exempel resulterar 10x10 inkapslade matriser i 10 miljarder rader. När antalet rader som Tableau kan läsa in i minnet överskrids, visas ett felmeddelande. I dessa fall kan du använda dialogrutan Välj schemanivåer för att minska antalet valda schemanivåer.

• En datakälla som innehåller mer än 100 nivåer av JSON-objekt kan ta lång tid att läsa in.

Ett högt antal nivåer skapar en hel del kolumner, vilket kan ta lång tid att bearbeta. Som ett exempel kan 100 nivåer kräva mer än två minuter för att läsa in datan. Som en bästa praxis bör du minska antalet schemanivåer till bara de nivåer som du behöver för din analys.

• Ett enskilt JSON-objekt får inte överstiga 128 MB.

Om ett enskilt objekts toppnivåmatris överstiger 128 MB måste du konvertera den till en fil där JSON-objekten definieras ett per rad.

• Alternativet ”pivot” stöds inte.

Om TTDE- och HHYPER-filer

Du kanske ser .ttde- eller .hhyper-filer när du navigerar i din dators katalogstruktur. När du skapar en Tableau-datakälla som ansluter till dina data, skapar Tableau även en .ttde- eller .hhyper-fil. Den här filen, som även kallas för ett skuggextrakt, används för att förbättra hastigheten med vilken din datakälla laddas i Tableau Desktop. Även om ett skuggextrakt innehåller underliggande data och annan information som liknar det vanliga Tableau-extraktet sparas det i ett annat format och kan inte användas för att återställa dina data.