ISO-8601-veckokalender

ISO-8601-veckokalendern är en internationell standard för datumrelaterade data. ISO-8601-kalenderns syfte är att tillhandahålla en konsekvent och tydlig metod för att visa och beräkna datum. ISO-8601-kalendrar delar in datum i år, kvartal, veckor och veckodagar. Till skillnad från den gregorianska kalendern har ISO-8601-kalendrar samma antal veckor i varje kvartal och samma antal dagar varje vecka. ISO-8601-kalendern är därför populär vid beräkning av datum för detaljhandel och ekonomi.

Ange ISO-8601 som standardkalender

Följ de här stegen för att konfigurera ISO 8601-kalendern för en datakälla:

1. Öppna dialogrutan Datumegenskaper genom att högerklicka (Ctrl-klicka på Mac) på datakällan i rutan Data.
  2. Ange ISO-8601-veckokalender i fältet Standardkalender.

Det går att ställa in kalendertypen separat för varje datumfält på hyllan. Högerklicka på en datumdimension i hyllan (Ctrl-klicka på Mac) och välj ISO-8601-veckokalender.

Skillnader mellan ISO-8601 och gregorianska standardkalendrar

Alla datumnivåer är inte relevanta i en räkenskapskalender.

GregorianskISO-8601Skillnader mellan kalendrarna
ÅrISOYEARISO-8601-år börjar alltid på den måndag som infaller närmast den 1 januari. Det betyder att året kan börja när som helst mellan den 29 december och den 4 januari. I gregorianska kalendrar börjar året alltid den 1 januari. Detta kan orsaka en viss skillnad i år mellan de två kalendersystemen kring de här datumen. Ett ISO-8601-år är antingen ett långt eller ett kort år och har 52 eller 53 veckor, beroende på när ISO-8601-året börjar.
KvartalISOQUARTER

De tre första kvartalen i ISO-8601-året har alltid 13 veckor. Det sista kvartalet har antingen 13 veckor (i ett kort år) eller 14 veckor (i ett långt år).

Månad I ISO-8601-veckokalendern används inte månader. Många system för detaljhandel och ekonomi delar in ISO-8601-kvartalen i tre segment om fyra, fyra och fem veckor, men det finns också andra mönster. Dessa kan definieras med hjälp av beräkningar. Läs mer i Skapa en 4-4-5-kalender.
VeckonummerISOWEEK

Alla veckor i ISO-8601-veckokalendern har exakt 7 dagar och börjar på en måndag. Varje vecka tillhör ett enda år, till skillnad från den gregorianska kalendern där veckor kan sträcka sig från ett år till ett annat. Långa år har 53 veckor, korta år har 52 veckor.

Dag I ISO-8601-veckokalendern används inte numeriska dagar (som den 14:e eller 23:e).
VeckodagISOWEEKDAYISO-8601-veckodagar börjar alltid med måndag och är ensiffriga. Måndag är 1, tisdag är 2 och så vidare fram till 7 för söndag.

Datumfunktioner som stöder ISO-8601

Följande datumfunktioner är kompatibla med ISO-8601-veckokalendern.

DATEADD och DATEDIFF

Resultatet trunkerar ett ISO-8601-datum till närmaste ISO-nivå om datumdelar som inte är ISO-8601 (day eller month) används. Om du till exempel lägger till en månad i ett ISO-8601-datum innebär det att iso-week ändras.

DATENAME

Resultatet är ett gregorianskt datum såvida du inte använder datumdelen iso-year, iso-quarter, iso-week eller iso-weekday.

DATEPART

Resultatet är ett gregorianskt datum såvida du inte använder datumdelen iso-year, iso-quarter, iso-week eller iso-weekday.

DATETRUNC

Trunkerar ett ISO-8601-datum till närmaste ISO-nivå. Om ISO-datumet till exempel trunkeras vid ”månad” visas den första iso-week i den gregorianska månaden, trots att ISO-8601 inte använder månader.

Skapa en 4-4-5-kalender

I ISO-8601-veckokalendern används inte månader. Många system för detaljhandeln och ekonomi delar in ISO-8601-kvartal i tre segment om fyra, fyra och fem veckor, men det finns också andra segmentsystem.

Följ dessa steg för att lära dig hur du implementerar en 4-4-5-kalender i Tableau Desktop.

Steg 1: Konfigurera visualiseringen

1. Öppna Tableau Desktop och anslut till den sparade datakällan Sample – Superstore.
  2. Öppna dialogrutan Datumegenskaper genom att högerklicka på datakällan i rutan Data. Ändra standardkalendern till ISO-8601-veckokalender.
  3. Från rutan Data drar du Orderdatum till hyllan Rader.
  4. Klicka på ikonen ”+” för ISOÅR(Orderdatum) på hyllan Rader för att utöka ISOKVARTAL(Orderdatum).
  5. Från rutan Data drar du Försäljning till hyllan Kolumner.

Steg 2: Hitta antalet veckor i varje kvartal

I en 4-4-5-kalender är varje kvartal uppdelat i tre segment (som motsvarar månader) med fyra eller fem veckor i dem. Vi måste hitta hur många veckor det är i varje kvartal för att dela upp dem i segment.

1. Välj Analys > Skapa beräknat fält.
  2. Ge det beräknade fältet namnet Veckor i kvartal.
  3. Ange följande beräkning i beräkningsdialogrutan

DATEPART('iso-week', [Orderdatum]) - (DATEPART('iso-quarter', [Orderdatum])-1)*13

Steg 3: Skapa kalenderberäkningen 4-4-5

1. Välj Analys > Skapa beräknat fält.
  2. Ge det beräknade fältet namnet 4-4-5-segment.
  3. Ange följande beräkning i beräkningsdialogrutan

IF([Vecka av kvartal] <= 4) THEN "1" ELSEIF ([Vecka av kvartal] <= 8) THEN "2" ELSE "3" END

Värdena 1, 2, 3 är etiketter för de tre segmenten och kan ersättas med värden du väljer.

4. Från rutan Data drar du det beräknade fältet 4-4-5-segment till hyllan Rader.

Den resulterande visualiseringen visar nu varje kvartal uppdelat i tre segment.

Ändra mönstret

I beräkningen 4-4-5-segment kommer brytpunkterna <=4 och <=8 från 4-4-5-mönstret.

Det första segmentets brytpunkt är <=4 för de första fyra veckorna (1–4). Det andra segmentets brytpunkt är <=8 (som omfattar veckorna 5–8), och de återstående veckorna (9–13) hamnar i ELSE-delen. (IF-satser beräknas tills ett villkor är sant, så det andra segmentet behöver bara ange den övre gränsen.)

Dessa brytpunkter kan ändras för andra mönster. Specifikt:

• 4-5-4-brytpunkter: 4 (för de första fyra veckorna, 1–4) och 9 (för de efterföljande fem veckorna, 5–9)
  • 5-4-4-brytpunkter: 5 och 9

Se även

Datum och tider(Länken öppnas i ett nytt fönster)

Datumfunktioner(Länken öppnas i ett nytt fönster)