Ad hoc-beräkningar

Ad hoc-beräkningar är beräkningar som kan skapas och uppdateras när du arbetar med ett fält på en hylla i vyn. Ad hoc-beräkningar är även kända som type-in- eller in-line-beräkningar.

Skapa en ad hoc-beräkning

Dubbelklicka på ett befintligt fält för att börja redigera.

Du kan även dubbelklicka på en tom hylla eller på en tom del av en hylla för att skapa en ny beräkning.
Börja skriva för att uppdatera uttrycket. Alternativt kan du dra nya fält till uttrycket från rutan Data eller någon annanstans i vyn.

Tryck på Enter, Tab eller klicka utanför uttrycket för att tillämpa det, stänga beräkningen och uppdatera vyn.

Tryck på Ctrl+Enter (eller Kommando+Enter på en Mac) för att tillämpa uttrycket och uppdatera vyn utan att stänga beräkningen.

Ad hoc-beräkningar stöds på hyllorna Rader, Kolumner, Markeringar och Mätvärden. De stöds inte på hyllorna Filter eller Sidor.

Om du arbetar i Tableau Desktop är fel i ad hoc-beräkningar understrukna med rött. Hovra muspekaren över felet för att se ett förslag på hur det kan lösas.

Obs! Ad hoc-beräkningar varken namnges eller sparas i rutan Data, men de sparas när arbetsboken stängs. Du kan spara en ad hoc-beräkning för att användas i andra blad i arbetsboken genom att kopiera den till rutan Data. I Tableau Desktop (men inte i webbläsaren) uppmanas du att namnge beräkningen. När du har namngett en ad hoc-beräkning fungerar den på samma sätt som en beräkning som skapats med beräkningsredigeraren och är tillgänglig på andra blad i arbetsboken. Se Komma igång med beräkningar i Tableau

Ad hoc-beräkningar med flera rader

När du anger en ad hoc-beräkning kan du trycka på Skift+Enter för att starta en ny rad. Endast den aktuella raden är dock synlig i en ad hoc-beräkning. Det kan därför vara förvirrande för alla som ser eller redigerar beräkningen om inte har något sätt att veta att den innehåller flera rader.

Den första raden i en ad hoc-beräkning med flera rader kan vara en kommentar som fungerar som rubrik för beräkningen. Den här är den enda raden som är synlig på hyllan efter att beräkningen har slutförts:

//City and State
[City] + ', ' + [State]

Ad hoc-beräkningar och -aggregering

Om Tableau fastställer att uttrycket du anger är ett mätvärde (det vill säga returnerar ett nummer) läggs en aggregering automatiskt till på uttrycket när det tillämpas. Om du till exempel anger DATEDIFF('day',[Ship Date],[Order Date]) i en ad hoc-beräkning och sedan trycker på Enter ser du följande:

SUM(DATEDIFF('day',[Ship Date],[Order Date]))

Om du använder ett fält som redan är ett aggregerat fält (såsom SUM([Profit])) i en ad hoc-beräkning blir resultatet en aggregerad beräkning. Om du till exempel tillämpar en ad-hoc-beräkning SUM([Profit])/SUM([Sales]) blir resultatet:

AGG(SUM([Profit])/SUM([Sales]))

Se Aggregera funktioner i Tableau(Länken öppnas i ett nytt fönster) för mer information om aggregerade beräkningar.

Ad hoc-beräkningar för insikt och experiment

Vanligtvis skapas ad hoc-beräkningar vid användning för att göra saker såsom

• Testa en föraning
  • Prova ett vad om-scenario
  • Felsöka en komplex beräkning

Hantera Ad hoc-beräkningar

Använd följande tangenttryckningar för att hantera ad hoc-beräkningar.

• Dubbelklicka i ett befintligt fält på hyllan Rader, Kolumner, Markeringar eller Mätvärden för att öppna det som en ad hoc-beräkning.
  • > Dubbelklicka någon annanstans på någon av dessa hyllor för att skapa en helt ny ad hoc-beräkning.
  • Tryck på Esc för att avbryta en ad hoc-beräkning.
  • Tryck på Enter för att tillämpa en ad hoc-beräkning, vilket uppdaterar vyn och stänger ad hoc-beräkningen. Tryck på Ctrl+Enter för att tillämpa ändringen och uppdatera vyn utan att stänga ad hoc-beräkningen.
  • Om du arbetar i Tableau Desktop och det finns ett fält till höger om den aktuella ad hoc-beräkningen, och på samma hylla, kan du trycka på Tab för att öppna fältet som en ad hoc-beräkning. Om det inte finns något fält på hyllan till höger om den aktuella ad hoc-beräkningen kan du trycka på Tab för att öppna en ny ad hoc-beräkning. Skift+Tab har samma funktionalitet förutom att den flyttas åt vänster.
  • När du dubbelklickar på ett namngivet fält på en hylla för att redigera det, ändras inte det ursprungliga namngivna fältet.

Dessutom kontrollerar följande regler användningen av ad hoc-beräkningar.

• Endast en ad hoc-beräkning kan vara öppen åt gången.
  • Ett fält som har en geografisk roll eller en inställning med räkenskapsår kopplad till det kan läggas till i en ad hoc-beräkning. Ad hoc-beräkningen ärver dock den rollen eller inställningen.
  • Snabbmenyn för en ad-hoc-beräkning har samma alternativ som skulle vara tillgängliga för alla andra fält i vyn av samma typ. Detta inkluderar möjligheten att ändra aggregering eller format.
  • Ad hoc-beräkningar är inte tillgängliga när du skapar grupper, uppsättningar, hierarkier eller parametrar.
  • Ad hoc-beräkningar är giltiga för att skapa trendlinjer, prognoser, referenslinjer, band och distributioner.