Getallen en null-waarden opmaken

U kunt de opmaak opgeven voor numerieke waarden die in uw visualisatie worden weergegeven, inclusief meetwaarden, dimensies, parameters, berekende velden en aslabels. Bij het opgeven van een getalopmaak kunt u kiezen uit een reeks standaardopmaak, zoals getal, valuta, wetenschappelijk en percentage. U kunt ook een aangepaste getalopmaak definiëren, waarbij u de optie hebt om speciale tekens toe te voegen.

Wanneer een meetwaarde null-waarden bevat, kunt u opmaak gebruiken om de null-waarden op een andere manier te verwerken. U kunt bijvoorbeeld null-waarden vervangen door nullen of ze verbergen.

Voor Tableau Desktop

Een getalopmaak opgeven

  1. Klik met de rechtermuisknop (control+klik op Mac) op een getal in de weergave en selecteer Opmaak.
  2. Klik in het deelvenster Opmaak op het vervolgkeuzemenu Getallen.
  3. Selecteer een getalopmaak.

    Voor sommige opmaken zijn aanvullende instellingen nodig. Als u bijvoorbeeld Wetenschappelijk selecteert, moet u ook het aantal decimalen opgeven.

Hier vindt u de getalopmaken en bijbehorende opties die beschikbaar zijn in Tableau.

GETALOPMAAKOPMAAKOPTIES
Automatisch: de opmaak wordt automatisch geselecteerd op basis van de opmaak die is opgegeven door de databron of op basis van de data in het veld.Geen.
Getal (standaard): de opmaak is gebaseerd op de geselecteerde landinstelling.Landinstelling: de getalopmaak verandert op basis van de geselecteerde geografische locatie.
Getal (aangepast): de opmaak wordt aangepast aan uw keuze.

Decimalen: het aantal decimalen dat moet worden weergegeven.

Negatieve waarden: hoe negatieve waarden worden weergegeven.

Eenheden: het getal wordt weergegeven in de opgegeven eenheden. Als het getal bijvoorbeeld 20.000 is en de eenheden duizendtallen, wordt het getal weergegeven als 20K.

Voorvoegsel/achtervoegsel: tekens die voorafgaan aan en volgen na elk weergegeven nummer.

Scheidingstekens voor duizendtallen opnemen: geeft aan of het getal scheidingstekens per duizendtal bevat (bijvoorbeeld: 100.000 versus 100000).

Valuta (standaard): de opmaak en het valutasymbool zijn gebaseerd op de geselecteerde landinstellingen.Landinstelling: valuta-opmaak op basis van de geselecteerde geografische locatie.
Valuta (aangepast): de opmaak en het valutasymbool worden naar uw keuze aangepast.

Decimalen: het aantal decimalen dat moet worden weergegeven.

Negatieve waarden: hoe negatieve waarden worden weergegeven.

Eenheden: het getal wordt weergegeven in de opgegeven eenheden. Als het getal bijvoorbeeld 20.000 is en de eenheden duizendtallen, wordt het getal weergegeven als 20K.

Voorvoegsel/achtervoegsel: tekens die voorafgaan aan en volgen na elk weergegeven nummer.

Scheidingstekens voor duizendtallen opnemen: geeft aan of het getal scheidingstekens per duizendtal bevat (bijvoorbeeld: 100.000 versus 100000).

Wetenschappelijk: getallen worden weergegeven in wetenschappelijke opmaak.Decimaal: het aantal decimalen dat moet worden weergegeven.
Percentage: getallen worden weergegeven als percentage met het procentsymbool. De waarde van 1 wordt geïnterpreteerd als 100% en 0 als 0%Decimaal: het aantal decimalen dat moet worden weergegeven.
Aangepast: de opmaak is geheel gebaseerd op wat is opgegeven in de opties voor opmaak.Aangepast: typ de opmaak die u wilt gebruiken, inclusief speciale tekens (optioneel). Zie 'Een aangepaste getalopmaak definiëren' in dit onderwerp voor meer informatie.

Een aangepaste getalopmaak definiëren

Een aangepaste getalopmaak in uw visualisatie toepassen:

  1. Klik met de rechtermuisknop (control+klik op Mac) op een getal in de weergave en selecteer Opmaak.
  2. Klik in het deelvenster Opmaak op het vervolgkeuzemenu Getallen en selecteer Aangepast.
  3. Definieer uw opmaakvoorkeuren in het veld Opmaak met gebruik van de volgende syntaxis: Positive number format;Negative number format;Zero values.

Houd bij het definiëren van uw code voor getalopmaak rekening met het volgende:

  • U kunt de opmaak voor maximaal drie typen getallen opgeven in de volgende volgorde: positieve getallen, negatieve getallen en nullen.
  • Elk type getal moet worden gescheiden door een puntkomma (;).
  • Als u slechts één getaltype opgeeft, wordt de opmaak van dat type voor alle getallen gebruikt.
  • Als u twee getaltypen opgeeft, wordt de opmaak voor het eerste type toegepast op positieve getallen en nullen, terwijl de opmaak voor het tweede type wordt toegepast op negatieve getallen.
  • Als u typen overslaat in uw code voor getalopmaak, moet u voor elk ontbrekend type een puntkomma (;) toevoegen.

Voorbeelden van aangepaste getalopmaken

Raadpleeg de volgende tabel voor voorbeelden van veelgebruikte aangepaste codes voor getalopmaak die u in uw visualisatie kunt gebruiken.

De syntaxis bestaat uit drie delen: <positive number format>;<negative number format>;<zero format> gescheiden door puntkomma's.

GEBRUIKSCASE

NUMMERCODE SYNTAXIS

VOORBEELD VAN UITVOER
Alleen positieve waarden weergeven

#,##; ;

(let op de spatie na de 2e en 3e puntkomma)

Positieve waarden: 1.234
Negatieve waarden: (alleen de lege ruimte wordt weergegeven)
Nulwaarden: (alleen de lege ruimte wordt weergegeven)
Alleen negatieve waarden weergeven;-#,##;Positieve waarden: (er wordt niets weergegeven)
Negatieve waarden: -1.234
Nulwaarden: (er wordt niets weergegeven)
Alleen nulwaarden weergeven;;0;Positieve waarden: (er wordt niets weergegeven)
Negatieve waarden: (er wordt niets weergegeven)
Nulwaarden: 0
Nulwaarden verbergen#,###;-#,###;;Positieve waarden: 1.234
Negatieve waarden: -1.234
Nulwaarden: (er wordt niets weergegeven)
Negatieve waarden tussen haakjes weergeven#,###;(#,###);;Positieve waarden: 1.234
Negatieve waarden: (1.234)
Nulwaarden: (er wordt niets weergegeven)
Een tekenvoorvoegsel aan een waarde toevoegen$#,###.##;-$#,###.##;$0;Positieve waarden: $ 1.234,56
Negatieve waarden: -$ 1.234,56
Nulwaarden: $ 0
Een tekenachtervoegsel aan een waarde toevoegen#%;-#%;0%;Positieve waarden: 12%
Negatieve waarden: -34%
Nulwaarden: 0%
Tekstbeschrijvingen toevoegen"$"#,#" Overschot";"$"-##" Tekort"; "$"0;Positieve waarden: $ 1.234 overschot
Negatieve waarden: $ -1.234 tekort
Nulwaarden: $ 0

Er zijn verschillende manieren om de getalopmaak aan te passen aan uw wensen. Zie De richtlijnen voor het aanpassen van getalopmaak bekijken in de Microsoft-knowledgebase voor meer codebegeleiding en -voorbeelden.

Opmerking: er zijn kleine verschillen tussen de opties die Microsoft beschrijft en de opties die beschikbaar zijn in Tableau. Aangepaste getalopmaken die tekst binnen kolommen uitlijnen, zijn bijvoorbeeld niet relevant in Tableau. Bovendien zijn aangepaste getalopmaken voor het kleuren van tekst niet van toepassing, omdat u kleur op tekst kunt toepassen met gebruik van de kaart Markeringen. (Zie Het uiterlijk van markeringen in de weergave bepalen(Link wordt in een nieuw venster geopend) voor meer informatie over het toepassen van kleuren.) Zorg dat u alleen aangepaste getalopmaken gebruikt die van toepassing zijn in Tableau.

Speciale tekens opnemen in een aangepaste getalopmaak

Een van de voordelen van aangepaste getalopmaak is de mogelijkheid om speciale tekens of symbolen toe te voegen. Met symbolen kunt u sneller vergelijkingen maken tussen meetwaarden en berekeningen in uw visualisatie.

Stel dat u bijvoorbeeld een maand-op-maandvergelijking wilt maken van de winst van drie van de best verkochte producten van uw bedrijf. In plaats van het standaardlabel te gebruiken om aan te geven dat de winst voor deze producten met 5%, -2% en 0% is gewijzigd ten opzichte van de vorige maand, kunt u de aangepaste getalopmaak als volgt instellen om deze wijzigingen weer te geven als ▲5%, ▼2% en ►0.

Aangepaste getalopmaak gedefinieerd met gebruik van speciale tekens

De standaardgetalopmaak voor een veld instellen

Klik met de rechtermuisknop (control-klik op Mac) op het veld in het deelvenster Data en selecteer Standaardeigenschappen > Getalopmaak.

Geef in het volgende dialoogvenster een getalopmaak op die moet worden gebruikt wanneer het veld aan de weergave wordt toegevoegd. De standaardgetalopmaak wordt samen met de werkmap opgeslagen. Deze opmaak wordt ook geëxporteerd wanneer u de verbindingsgegevens exporteert.

Opmerking: getallen opmaken met gebruik van het deelvenster Opmaak overschrijft alle elders toegepaste getalopmaken.

Een meetwaarde opmaken als valuta

De onderstaande afbeelding toont de winst in de loop van de tijd. De winstcijfers op de verticale as zijn niet als valuta opgemaakt.

De getallen als valuta opmaken:

  1. Klik met de rechtermuisknop op de as Winst en kies Opmaak.

  2. Selecteer op het tabblad As in het deelvenster Opmaak onder Schalen de vervolgkeuzelijst Getallen. Selecteer vervolgens een van de volgende opties:

    Valuta (standaard) om een dollarteken en twee decimalen aan de cijfers toe te voegen.

    Valuta (aangepast) om op te geven wat het aantal decimalen is, hoe negatieve waarden worden weergegeven, wat de eenheden zijn, of er een voor- of achtervoegsel moet worden gebruikt en of er een scheidingsteken moet worden gebruikt.

De landinstelling gebruiken om getalopmaken op te geven

Tableau gebruikt standaard de land- en taalinstellingen van uw computer om getallen op te maken. Maar u kunt expliciet een andere landinstelling instellen in het deelvenster Opmaak.

De volgende stappen laten zien hoe u de Zwitsers-Duitse valuta instelt, waarbij u dezelfde weergave gebruikt als in de vorige sectie.

  1. Klik met de rechtermuisknop op de as Winst en selecteer Opmaak.
  2. Selecteer op het tabblad As onder Schalen de vervolgkeuzelijst Getallen en vervolgens Valuta (standaard).
  3. In de vervolgkeuzelijst Landinstelling worden items getoond in de opmaak Taal (Land). Selecteer voor dit voorbeeld Duits (Zwitserland). Het overzicht wordt bijgewerkt en toont de verkoopcijfers als Zwitserse franken, opgemaakt voor de Duitse taal.

Tip: u kunt de instelling voor standaardvaluta wijzigen, zodat elke keer dat u de meetwaarde Winst naar een weergave sleept, uw gewenste instellingen worden gebruikt. Klik in het deelvenster Data met de rechtermuisknop op Winst (of een andere monetaire meetwaarde) en selecteer Standaardeigenschappen > Getalopmaak. Maak het veld vervolgens op zoals hierboven weergegeven.

Null-waarden opmaken

Wanneer een meetwaarde null-waarden bevat, worden deze in een weergave doorgaans als nul weergegeven. Soms verandert dat de weergave echter en wilt u liever alle null-waarden onderdrukken. U kunt elke meetwaarde opmaken, zodat null-waarden op een unieke manier worden verwerkt.

Null-waarden voor een bepaald veld opmaken:

  1. Klik met de rechtermuisknop (control-klik op Mac) op het veld in de weergave met de null-waarde en kies Opmaak.
  2. Ga naar het tabblad Deelvenster.
  3. Geef in het gebied Speciale waarden aan of u de null-waarde wilt weergeven met een indicator in de rechterbenedenhoek van de weergave, de waarde wilt weergeven op een standaardwaarde (zoals nul voor numerieke velden), de waarde wilt verbergen maar de lijn wilt verbinden of de lijn wilt verbergen en verbreken om aan te geven dat er een null-waarde bestaat.

  4. Als u tekst opgeeft in het veld Tekst, wordt deze in de weergave getoond voor een null-waarde wanneer markeringslabels zijn ingeschakeld. Zie Markeringslabels tonen en verbergen.

Opmerking: het gebied Speciale waarden is niet beschikbaar voor dimensies of discrete meetwaarden.

Voor Tableau Server of Tableau Cloud

Een getalopmaak opgeven

Wanneer u een weergave op internet maakt, kunt u de getalopmaak voor een veld opgeven die in de weergave wordt gebruikt.

  1. Klik in de modus Webbewerking met de rechtermuisknop op een meetwaarde in de weergave en selecteer Nummer opmaken.

  2. Selecteer een getalopmaak in het dialoogvenster dat wordt getoond.

    Sommige opmaken bieden aanvullende instellingen. Als u bijvoorbeeld Valuta selecteert, kunt u ook het aantal decimalen en de eenheden opgeven en of u scheidingstekens, zoals komma's, wilt opnemen.

    In dit voorbeeld wordt Verkoop weergegeven als valuta met nul decimalen en eenheden in duizendtallen (k). De verkoopcijfers in de weergave worden met deze instellingen bijgewerkt. Labels en knopinfo worden ook bijgewerkt.

    Hier vindt u de getalopmaken en bijbehorende opties die beschikbaar zijn in Tableau.

    GETALOPMAAKOPMAAKOPTIES
    Automatisch: de opmaak wordt automatisch geselecteerd op basis van de opmaak die is opgegeven door de databron of op basis van de data in het veld.Geen.
    Getal (aangepast): de opmaak wordt aangepast aan uw keuze.

    Decimalen: het aantal decimalen dat moet worden weergegeven.

    Eenheden: het getal wordt weergegeven in de opgegeven eenheden. Als het getal bijvoorbeeld 20.000 is en de eenheden duizendtallen, wordt het getal weergegeven als 20K.

    Scheidingstekens opnemen: of het getal scheidingstekens om de duizend bevat (bijvoorbeeld: 100.000 versus 100000).

    Valuta (aangepast): de opmaak en het valutasymbool worden naar uw keuze aangepast.

    Decimalen: het aantal decimalen dat moet worden weergegeven.

    Eenheden: het getal wordt weergegeven in de opgegeven eenheden. Als het getal bijvoorbeeld 20.000 is en de eenheden duizendtallen, wordt het getal weergegeven als 20K.

    Scheidingstekens opnemen: of het getal scheidingstekens om de duizend bevat (bijvoorbeeld: 100.000 versus 100000).

    Percentage (aangepast): getallen worden weergegeven als percentage met het procentsymbool. De waarde van 1 wordt geïnterpreteerd als 100% en 0 als 0%Decimalen: het aantal decimalen dat moet worden weergegeven.
    Wetenschappelijk (aangepast): getallen worden weergegeven in wetenschappelijke opmaak.Decimalen: het aantal decimalen dat moet worden weergegeven.

 

Bedankt voor uw feedback.De feedback is verzonden. Dank u wel.