Setacties

Gebruik setacties om uw doelgroep rechtstreeks te laten communiceren met een visualisatie of dashboard om aspecten van hun analyse te controleren. Wanneer een gebruiker markeringen in de weergave selecteert, kunnen setacties de waarden in een set wijzigen. In Voorbeelden van setacties vindt u voorbeelden van hoe setacties kunnen worden gebruikt.

Afbeelding van een dashboard dat setacties gebruikt. Een gebruiker selecteert een markering in een bepaald gedeelte van het dashboard om de waarden te bepalen die in een ander deel van het dashboard worden weergegeven.

Setacties gaan uit van een bestaande set en werken de waarden in die set bij op basis van gebruikersacties in een visualisatie. U kunt de setactie zodanig definiëren dat deze het volgende omvat:

  • het bronblad of de bronbladen waarop de actie van toepassing is.
  • het gebruikersgedrag waarna de actie wordt uitgevoerd (aanwijzen met de muis, selecteren of menu).
  • de doelset (de databron en de te gebruiken set).
  • wat er gebeurt als de selectie wordt gewist.

De set waarnaar in de actie wordt verwezen moet op de een of andere manier in de visualisatie worden gebruikt om een visualisatie te wijzigen of te beïnvloeden. U kunt dit op verschillende manieren doen, bijvoorbeeld door de set in een berekend veld te gebruiken dat u vervolgens gebruikt om de visualisatie te ontwikkelen, of door de set in de weergave of op een eigenschap van de kaart Markeringen te plaatsen.

U kunt setacties maken in Tableau Desktop, Tableau Cloud en Tableau Server. Setacties kunnen echter niet worden gebruikt met Verhalen.

Algemene stappen voor setacties

  1. Maak een of meer sets. De sets die u maakt, worden gekoppeld aan de databron die momenteel is geselecteerd. Zie Sets maken voor meer informatie over het maken van sets.

  2. Maak een setactie die een van de gemaakte sets gebruikt. U kunt meerdere setacties maken voor verschillende doeleinden.

  3. Afhankelijk van de functionaliteit die u beschikbaar wilt stellen voor gebruikers tijdens hun analyse, kunt u ook een berekend veld maken dat de set gebruikt. Zie Een berekend veld maken voor meer informatie over het maken van berekende velden.

  4. Ontwikkel een visualisatie die een set gebruikt waarnaar wordt verwezen door een setactie. Als u bijvoorbeeld een berekend veld maakt dat de set gebruikt, bouwt u de weergave op met behulp van dat berekende veld. Of sleep de set naar Kleur op de kaart Markeringen.

  5. Test de setactie en pas de instellingen zo nodig aan om de gewenste functionaliteit voor uw doelgroep te bereiken.

Aan de slag: zie Klaar voor de start: alles wat u moet weten om aan de slag te gaan met setacties(Link wordt in een nieuw venster geopend) (in het Engels) in het Data Viz Linds(Link wordt in een nieuw venster geopend)-blog voor een samenvatting van wat u moet weten om setacties te maken.

Een setactie maken

  1. Selecteer Werkblad > Acties in een werkblad. Selecteer Dashboard > Acties op een dashboard.

  2. Klik in het dialoogvenster Acties op Actie toevoegen en selecteer Setwaarden wijzigen.

    Het dialoogvenster Acties, waarbij op de knop Actie toevoegen is geklikt en de actie Setwaarden wijzigen is geselecteerd om een setactie te maken.

  3. Geef in het dialoogvenster Setactie toevoegen/bewerken een toepasselijke naam op voor de actie.

  4. Selecteer een bronblad of databron. Standaard is het huidige blad geselecteerd. Als u een databron of een dashboard selecteert, kunt u daarin afzonderlijke bladen selecteren.

    Dialoogvenster Setactie toevoegen of bewerken met verschillende instellingen voor setacties.

  5. Selecteer hoe gebruikers de actie uitvoeren.

    • Aanwijzen met de muis - wordt uitgevoerd wanneer een gebruiker met de muiscursor een markering in de weergave aanwijst.

    • Selecteren - wordt uitgevoerd wanneer een gebruiker op een markering in de weergave klikt. Deze optie werkt goed voor setacties.

    • Menu - wordt uitgevoerd wanneer een gebruiker met de rechtermuisknop klikt of Control ingedrukt houdt en klikt (Mac) op een geselecteerde markering in de weergave en vervolgens een optie in het contextmenu selecteert.

  6. Geef de doelset op. Selecteer eerst de databron en vervolgens de set.

    De beschikbare sets in de Doelset-lijsten worden bepaald door de databron die u selecteert en de sets die u in de werkmap hebt gemaakt en die aan die databron zijn gekoppeld.

    Dialoogvenster Setactie toevoegen of bewerken met verschillende instellingen voor setacties.

    In dit voorbeeld gebruikt de doelset Globale Superstore 2016 als databron en Orders met hoge verzendkosten als de set.

  7. Geef op wat er gebeurt als de actie wordt uitgevoerd in de weergave:

    • Waarden toewijzen aan set - vervangt alle waarden in de set door de geselecteerde waarden.

    • Waarden toevoegen aan set - voegt individueel geselecteerde waarden toe aan de set.

    • Waarden uit set verwijderen - verwijdert individueel geselecteerde waarden uit de set.

  8. Opmerking: als u Waarden toevoegen aan set of Waarden uit set verwijderen selecteert via het dialoogvenster Setactie wijzigt u de waarden die zijn geselecteerd op het tabblad Algemeen van de setdefinitie, net als bij Waarden toewijzen aan set. Dit in tegenstelling tot de functies Toevoegen aan en Verwijderen uit die alleen beschikbaar zijn in de authoringmodus via het contextmenu van de set in de knopinfo. Deze laatste voegt waarden samen in of verwijdert deze uit de set nadat de opgegeven voorwaarde is toegepast.

  9. Geef op wat er gebeurt als de selectie in de weergave wordt gewist:

    • Waarden van set behouden - huidige waarden in de set blijven in de set.

    • Alle waarden toevoegen aan set - voegt alle mogelijke waarden toe aan de set.

    • Alle waarden uit set verwijderen - verwijdert eerder geselecteerde waarden uit de set.

  10. Klik op OK om de wijzigingen op te slaan en terug te keren naar de weergave.

  11. Test de setactie door interactie met de visualisatie aan te gaan. Pas enkele instellingen voor de actie aan om het gedrag van de selectie naar wens aan te passen.

Voorbeelden van setacties

Hier volgen enkele voorbeelden van de vele manieren waarop u setacties kunt gebruiken. U kunt de voorbeelden beter volgen als u vertrouwd bent met het maken en gebruiken van sets en berekende velden. Zie Sets maken en Een berekend veld maken voor meer informatie.

Proportioneel vegen

Een klassiek gebruiksscenario voor setacties is proportioneel vegen, beschreven in Proportioneel highlighten met setacties(Link wordt in een nieuw venster geopend) (in het Engels) in het Tableau blog(Link wordt in een nieuw venster geopend) en Tableau-setacties(Link wordt in een nieuw venster geopend) (in het Engels) in The Information Lab blog(Link wordt in een nieuw venster geopend) (samen met andere voorbeelden).

Voorbeeld van setactie met proportioneel vegen in een dashboard. Als u op een staaf in de weergave klikt, ziet u het aandeel van waarden in het andere staafdiagram.

Gedetailleerd voorbeeld van proportioneel vegen

In dit voorbeeld wordt de databron Voorbeeld - Superstore gebruikt. Deze setactie verandert de kleur van bestaande markeringen in de weergave op basis van het aandeel van de markering dat zich binnen of buiten de set bevindt.

  1. Maak verbinding met Voorbeeld - Superstore-data in Tableau Desktop.

  2. Sleep de meetwaarde Verkoop in een nieuw blad naar Kolommen en sleep de dimensie Segment naar Rijen.

    Velden die worden gebruikt om een visualisatie van Verkoop per segment te maken.

  3. Sleep de meetwaarde Verkoop in een ander nieuw blad naar Kolommen en sleep de dimensie Subcategorie naar Rijen.

    Velden die worden gebruikt om een visualisatie van Verkoop per subcategorie te maken.

  4. Maak een set voor de dimensie Segment en noem deze Segmentset.

    Klik met de rechtermuisknop op het veld Segment en selecteer achtereenvolgens Maken en Set.

  5. Sleep Segmentset in het blad met Verkoop per subcategorie naar Kleur op de kaart Markeringen.

    Segmentset geplaatst op de eigenschap Kleur op de kaart Markeringen.

    Verwissel de kleuren die worden gebruikt voor de markeringen BINNEN of BUITEN de set.

  6. Maak een nieuw dashboard. Sleep beide bladen naar het dashboard.

    Selecteer in het menu Dashboard de optie Acties. Klik op Actie toevoegen en selecteer Setwaarden wijzigen.

    Open het dialoogvenster Acties vanuit het menu Dashboards.

  7. Configureer de actie met dezelfde instellingen als in de onderstaande afbeelding.

    Geef de setactie de naam Proportioneel vegen, selecteer het dashboard en beide werkbladen, Actie uitvoeren op Selecteren, stel Doelset in op Superstore-database en Segmentset, stel Selectie wissen in op Alle waarden toevoegen aan set.

  8. Klik op OK om de wijzigingen op te slaan en terug te keren naar de weergave.

  9. Test de setactie door op de markeringen voor elk segment te klikken.

 

Op asymmetrische wijze meer details weergeven

Setacties kunnen ook in meerdere sets worden gebruikt voor complexere interacties. Als een dataset hiërarchische gegevens bevat, zoals categorie, subcategorie en fabrikant, worden normaal gesproken alle waarden op een bepaald niveau uitgebreid als u in de hiërarchie naar beneden gaat. U kunt echter setacties gebruiken om op asymmetrische wijze meer details weer te geven, waarbij alleen het volgende hiërarchieniveau voor de geselecteerde waarde wordt geopend.

Voorbeeld van setactie.

Gedetailleerd voorbeeld van Op asymmetrische wijze meer details weergeven

In dit voorbeeld wordt de databron Voorbeeld - Superstore gebruikt.

Hier worden setacties gebruikt in combinatie met twee berekende velden om op asymmetrische wijze meer details weer te geven.

  1. Maak een set voor het veld Categorie met de naam Categorieset.

    Kies een willekeurige categorie om lid te worden van die set. Het gaat om een tijdelijk lidmaatschap dat wordt overschreven door de setactie.

  2. Maak een berekend veld met de naam Asymmetrische subcategorie.

    Klik met de rechtermuisknop op het veld Subcategorie in het deelvenster Data en selecteer Berekend veld maken.

    Typ de volgende berekening:

    IF [Category set] THEN [Sub-Category] ELSE [Category] END

    Berekeningsvenster met berekening.

    Als de categorie van de markering(en) in de weergave zich in de categorieset bevindt, retourneert de berekening de subcategorieën voor die categorie. Anders wordt de categorie weer geretourneerd.

    De set wordt nog niet gebruikt in de weergave en er is geen actie aan gekoppeld, daarom is de set momenteel statisch.

  3. Bouw de weergave op door de velden Categorie en Asymmetrische subcategorie (in die volgorde) naar Rijen te slepen. Sleep vervolgens Verkoop naar Tekst op de kaart Markeringen.

    Voorbeeld van setactie.

  4. Maak een setactie.

    Selecteer de optie Acties in het menu Werkblad. Klik op Actie toevoegen en selecteer Setwaarden wijzigen.

    Geef de actie de naam Asymmetrisch naar subcategorie.

    Het dialoogvenster Setactie toevoegen met instellingen.

    Selecteer de volgende opties:

    • Bronbladen: zorg ervoor dat alleen het huidige blad is geselecteerd.
    • Actie uitvoeren op: kies Selecteren. De actie wordt dan toegepast wanneer de gebruiker een of meerdere markeringen in de weergave selecteert.
    • Doelset: selecteer de huidige databron in de eerste vervolgkeuzelijst en de categorieset in de tweede vervolgkeuzelijst.
    • De selectie wissen: selecteer Alle waarden uit set verwijderen.

    Klik op OK om de wijzigingen op te slaan.

  5. Test de setactie.

    Wanneer u op een koptekst of markering in de weergave klikt, wordt deze uitgevouwen naar het volgende niveau. Als u op een categoriestaaf klikt, worden de desbetreffende subcategorieën uitgevouwen.

Kleurschaling

De kleurwaarden in een visualisatie kunnen vaak worden vervormd door uitschieters. Wanneer één land een aanzienlijk hogere waarde heeft dan andere landen, kan de nuance van de verschillen tussen die niet-extreme waarden verloren gaan.

Een setactie kan de waarden in een landenset bijwerken op basis van de selectie in de visualisatie. Die set wordt vervolgens gebruikt in een berekend veld dat de waarde van de relevante meetwaarde alleen berekent voor de landen in die set, en dat berekende veld wordt op kleur geplaatst. Wanneer dan landen op de kaart worden geselecteerd, is het kleurenpalet alleen op die landen gebaseerd, waardoor er grotere visuele verschillen tussen die waarden zichtbaar zijn.

Voorbeeld van de selectie van een subset van markeringen op de wereldkaart. Het kleurwaardenbereik verandert per selectie.

Gedetailleerd voorbeeld van kleurschaling

In dit voorbeeld wordt de Globale Superstore-databron gebruikt.

  1. Maak een set op het veld Land met de naam Landenset. Kies een willekeurig land om lid te worden van die set. Het gaat om een tijdelijk lidmaatschap dat wordt overschreven door de setactie.

  2. Maak een berekend veld met de naam Verzendkosten per land.

    Klik met de rechtermuisknop in het deelvenster Data en selecteer Berekend veld maken.

    Typ de volgende berekening:

    IF [Country set] THEN ([Shipping Cost]) END

    Berekeningsvenster met berekening.

    Als het land van de markering(en) in de weergave zich in de Landenset bevindt, retourneert de berekening de Verzendkosten. Anders gebeurt er niets.

    Het berekende veld koppelt de set aan de weergave.

  3. Dubbelklik op de dimensie Land om automatisch een kaart te maken.

  4. Sleep Verzendkosten per land naar Kleur op de kaart Markeringen. De kaart wordt nu automatisch bijgewerkt en gevuld met kleur.

    Wereldkaart met verzendkosten per land op kleur.

  5. Maak de setactie: Kleurschaling per land.

    Selecteer de optie Acties in het menu Werkblad. Klik op Actie toevoegen en selecteer Setwaarden wijzigen.

    Geef de setactie de naam Kleurschaling per land.

    Dialoogvenster Setactie bewerken.

    Selecteer de volgende opties:

    • Bronbladen: selecteer alleen het huidige blad.
    • Actie uitvoeren op: kies Selecteren. De actie wordt dan toegepast wanneer de gebruiker een of meerdere markeringen in de weergave selecteert.
    • Doelset: selecteer de huidige databron in de eerste vervolgkeuzelijst en de categorieset in de tweede vervolgkeuzelijst.
    • De selectie wissen: selecteer Alle waarden toevoegen aan set.
  6. Klik op OK om de wijzigingen op te slaan.

  7. Test de setactie.

    Wanneer u een markering of een groep markeringen in de weergave selecteert, reageert het kleurenpalet door de waarden voor die markeringen en niet de volledige dataset weer te geven.

 

Relatieve datums

Dit dashboardvoorbeeld bevat meerdere relatieve datumberekeningen. Op basis van een doeldatum geeft het dashboard het verschil met de vorige dag weer, de procentuele verandering ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar, de Jaar tot nu toe-verkoop voor het huidige jaar en de Jaar tot nu toe-verkoop voor het voorgaande jaar.

De setactie in dit dashboard werkt de doeldatum en relevante datumberekeningen bij als reactie op het feit dat een gebruiker op een markering op een tijdlijn klikt.

Voorbeeld dat illustreert hoe klikken op een tijdlijndatum ertoe leidt dat andere delen van het dashboard worden bijgewerkt.

Gedetailleerd voorbeeld van relatieve datums

In dit voorbeeld wordt de Globale Superstore-databron gebruikt.

De setactie in dit voorbeeld wordt toegepast op het blad Tijdlijn in het dashboard en gebruikt dat blad om het gedrag van het dashboard aan te sturen. Wanneer een gebruiker een markering selecteert in de tijdlijnweergave, werkt de setactie de set Geselecteerde datum bij met één datumwaarde.

In dit voorbeeld:

  • In het veld Besteldatum wordt een set Geselecteerde datum geplaatst.

  • Met de setactie Doeldatum bijwerken wordt de set Geselecteerde datum bijgewerkt, zodat de datumwaarde voor de in de weergave geselecteerde markering de enige waarde in de set is.

  • Een berekend veld Doeldatum legt de datumwaarde vast uit de set Geselecteerde datum, en naar dat berekende veld wordt verwezen door andere relatieve datumberekeningen in de visualisatie.

  • Elk blad in het dashboard gebruikt berekende velden om de weergegeven waarden bij te werken.

Opmerking: omdat dit een complex voorbeeld is, geeft de onderstaande beschrijving een samenvatting van de belangrijkste stappen en instellingen, in plaats van specifieke details.

Instellingen voor het blad Tijdlijn

Verkoop staat op Rijen. Een berekend veld met de naam Doeldatum wordt op Detail geplaatst om het ter beschikking van de referentielijn te stellen.

Verkoopveld geplaatst op de container Rijen. Berekend veld Doeldatum geplaatst op Detail.

Vanaf Tableau 2020.2: de bovenstaande afbeelding is geen afspiegeling van de nieuwste gebruikersinterface. Voor elke tabel of map in het deelvenster Data scheidt een grijze lijn de dimensies (boven de lijn) van de meetwaarden (onder de lijn). De labels Dimensies en Meetwaarden worden niet meer gebruikt in het deelvenster Data.

Besteldatum staat in Kolommen als Exacte datum.

Besteldatum geplaatst op de container Kolommen. Klik met de rechtermuisknop op het veld Besteldatum in de weergave om het datumtype in te stellen op Exacte datum.

De referentielijn wordt toegepast op het veld Besteldatum en wordt ingesteld op de minimale waarde voor Doeldatum.

Referentielijn toegepast op het veld Besteldatum. De referentielijn is ingesteld op de minimale waarde voor Doeldatum.

Op dit blad wordt een setactie toegepast die de set Geselecteerde datum bijwerkt op basis van de markering die in de weergave is geselecteerd.

Setactie die werkt op de set Geselecteerde datum op basis van de geselecteerde markering.

Bedankt voor uw feedback.De feedback is verzonden. Dank u wel.