Konfigurera Webbredigering, Spara och Nedladdningsåtkomst på innehåll

Om du aktiverar webbredigeringen på din webbplats kan du mer exakt konfigurera vilka användare på den som har tillgång till den här funktionen. Att använda platsroller och behörighetsregler på innehållsnivå låter dig bevilja eller neka funktionaliteterna Webbredigering, Spara eller Ladda ner för projekt, arbetsböcker och datakällor.

Obs! Det här dokumentet strävar efter att använda frasen Webbredigering som namnet på funktionaliteten i behörighetsregler, och webbredigering för att referera till den allmänna funktionaliteten för att skapa och ändra arbetsböcker på servern. Du kan dock se dessa två fraser användas omväxlande.

Ge användare åtkomst att arbeta direkt på webbplatsen

Som administratör kanske din första tanke är skeptisk när det gäller att låta personer fylla en webbplats med innehåll – till synes helt urskillningslöst. Men med några få kontroller kan du dock begränsa var detta görs, samtidigt som det erbjuder några av de viktiga fördelarna som centraliserad innehållshantering erbjuder både för dig och dina användare.

För och nackdelar med webbredigering

För utgivare och företagsanvändare är några fördelar med webbredigering följande:

• Det erbjuder analytikerteam, som arbetar tillsammans på en central plats, att ge input.
  • Det gör det möjligt för personer, som inte har Tableau Desktop, att ansluta till datakällor och skapa arbetsböcker.
  • Det gör det möjligt för personer att komma åt innehåll när de inte är vid sin Tableau Desktop-dator eller VPN. Oavsett om de använder en dator eller en handhållen enhet.
  • Det kan erbjuda ett ramverk för att skapa konsistens över Tableau-rapporter. Att göra mallbaserade arbetsböcker tillgängliga på webbplatsen kan analytiker ladda ner eller skapa nya arbetsböcker med dataanslutningar, varumärken och formatering som redan finns på plats.

För administratörer kan fördelarna inkludera följande:

• Färre Tableau Desktop-driftsättningar att hantera och erbjuda support för.
  • Färre datorer som behöver ha databasdrivrutiner installerade.
  • Förmågan att kontrollera innehåll.
  • Mer exakt övervakning av vad personer gör med Tableau.

Några av nackdelar med webbredigering inkluderar följande:

• För analytiker är webbredigering inte lika omfattande som i Tableau Desktop (även om det fortsätter att utvecklas för att vara så lika som möjligt).
  • För administratörer kan det innebära att system behöver uppgraderas om fler personer arbetar på servern.
  • Utan riktlinjer gällande publicering kan innehållsspridning på webbplatsen förväntas.
    Detta kan förvirra de personer som förlitar sig på publicerade Tableau-instrumentpaneler och -datakällor, försämra serverprestandan och datakvaliteten samt potentiellt påverka datasäkerheten.

Hantera behörigheter för att hjälpa användare att undvika att sprida innehåll

För att hjälpa användare att undvika att sprida innehåll på webbplatsen använder många Tableau-administratörer projekt för att ge olika nivåer av åtkomst till innehåll. Ett projekt kan till exempel konfigureras för att låta alla användare redigera och spara arbetsböcker medan ett annat kan låta endast godkända utgivare spara nytt innehåll.

Se följande resurser för att få en bättre uppfattning om hur detta fungerar:

Koordinera kapaciteterna att redigera och spara med platsroller för lämplig åtkomstnivå

För att redigera, spara och ladda ner arbetsböcker måste användare inneha en platsroll som tillåter dessa åtgärder, tillsammans med kapaciteterna – såsom de definierade i behörighetsreglerna – som beviljar eller nekar åtkomst gällande redigering.

Åtkomst med platsroller

• När lämpliga behörigheter är konfigurerade på innehållsnivå tillåter platsrollen Creator eller Explorer (kan publicera) både Spara (skriva över) och Spara som/Ladda ner.

Observera att Arkiv > Spara endast är tillgängligt för arbetsbokens ägare. När behörigheten att Spara har beviljats på projekt- och arbetsboksnivå kan en användare, som inte är ägare, välja Arkiv > Spara som i webbredigeringen och använda samma namn på arbetsboken för att skriva över den befintliga arbetsboken. Detta skriver över det befintliga innehållet och personen i fråga blir ägare och får full åtkomst till innehållet.

• Platsrollen Explorer kan tilldelas kapaciteterna Webbredigering och Spara som/Ladda ner, men de som har platsrollen kan inte spara (varken skriver över befintliga, eller sparar ändringar i en ny arbetsbok).

Mer information finns i Webbändring och webbredigering.