Testa och granska webbdatakopplingar

Webbdatakopplingar (WDC, Web Data Connectors) innehåller JavaScript som vanligtvis används för att anslut till data på andra webbplatser. Du bör därför testa och granska webbdatakopplingarna innan du ger användarna möjlighet att använda dem som datakällor för arbetsböcker och före användning i Tableau Server.

I det här ämnet hittar du förslag angående testning och granskning av webbdatakopplingar.

Granska källan

Koden i webbdatakopplingen anges i JavaScript, vilket betyder att du kan öppna filen (och övriga externa filer som används med kopplingen) och granska källkoden.

Många kopplingar hänvisar till externa JavaScript-bibliotek som jQuery eller API för tredje part. Kontrollera att URL:en för externa bibliotek pekar på en betrodd plats för biblioteket. Om kopplingen till exempel refererar till jQuery-biblioteket kontrollerar du att biblioteket finns på en plats som anses vara standard och som är säker. Om det är praktiskt möjligt kan du ändra kopplingens källkod med HTTPS-protokollet (https://) och hänvisa till externa bibliotek (om källplatsen har stöd för HTTPS) för att verifiera om webbplatsen är äkta.

Försök så långt som möjligt att förstå vad koden gör, särskilt hur den konstruerar begäranden till externa platser, samt vilken information som skickas i begäran.

Obs! Erfarna JavaScript-programmerare komprimerar (minskar) ofta koden för att minska kodstorleken vid nedladdning. Det är inte ovanligt att stöta på täta block med kryptiska koder och variabelnamn. Även om det gör det svårare att undersöka koden är det inte ett tecken på att koden medvetet har gjorts svår att tyda.

Testa webbdatakoppling i en isolerad miljö

Testa (om möjligt) webbdatakopplingen i en miljö som isolerad från produktionsmiljön och användarnas datorer. Testa till exempel att lägga till en webbdatakoppling i en godkännandelista på en testdator eller virtuell dator som kör Tableau Server och inte används inom produktionsarbetet.

Övervaka trafiken som skapas av webbdatakopplingen

Använd verktyg som Fiddler(Länken öppnas i ett nytt fönster), Charles HTTP-proxy(Länken öppnas i ett nytt fönster) eller Wireshark(Länken öppnas i ett nytt fönster) vid testning av webbdatakopplingar för att undersöka de begäranden och svar som skapas. Se till att vara införstådd med vilka webbplatser som kopplingsbegäranden skickas till och vilket innehåll som begärs. Undersök även svaren och innehållet för att säkerställa att data och koder som inte är direkt relaterade till kopplingsändamålen läses in.

Testa webbdatakopplingens prestanda och resursanvändning

Använd verktyg för att övervaka den centrala bearbetningsenheten och minnesanvändning när du testar webbdatakopplingen. Tänk på att webbdatakopplingen körs på Tableau Server där många processer redan körs. Se till att kopplingen hämtar relevanta data men inte påverkar serverprestanda.

Kontrollera om kopplingen skriver över till disk. Om så är fallet kontrollerar du hur mycket diskutrymme som används och undersöker utdata för att få grepp om vad som skrivs och varför.