Avinstallera Tableau Server

Avinstallera inte Tableau innan du uppgraderar. Se Uppgradera från 2018.1 och senare (Linux) för mer information om att uppgradera.

Du kan ha flera versioner av Tableau Server installerade samtidigt. Detta låter dig köra den mesta av en uppgradering medan en befintlig version körs. Detta reducerar driftstopp och inverkan på användare. När du har uppgraderat kan du avinstallera tidigare version. Gör detta för att frigöra diskutrymme. Du behöver inte avinstallera den tidigare versionen.

Den här artikeln förklarar hur du avinstallerar tidigare versioner efter att ha uppgraderat till en nyare version.

Avinstallera och ta bort Tableau Server helt

Det finns två huvudsakliga scenarier med ”avinstallation” som Tableau Server för Linux stödjer:

• Avinstallera Tableau Server: När du har uppgraderat till en ny version av Tableau Server kan du avinstallera den tidigare versionen för att frigöra diskutrymme. Fortsätt läsa för information om hur du avinstallerar Tableau.

• Ta bort Tableau Server: Du kan använda ett skript från Tableau för att ta bort Tableau Server och alla relaterade filer, för att slutföra borttagningen av Tableau Server från en dator. Skriptet tar bort alla data såväl som serverkomponenter. Det bör endast köras om du vet att du vill återställa datorn till ett tillstånd innan Tableau. Du kan behöva göra detta om teknisk support rekommenderar steget vid felsökning av ett installationsproblem. Vi rekommenderar att du skapar en säkerhetskopia av dina data innan du tar bort Tableau. Spara säkerhetskopian på en säker plats på en dator som inte är en del av Tableau-installationen. Ta bort Tableau Server helt och hållet utan att först avinstallera någon version. Skriptet avinstallerar alla befintliga versioner som finns på datorn. Om du redan har avinstallerat den befintliga versionen och nu vill ta bort Tableau helt kan du hitta skriptet för att göra det, på en tillfällig plats. Se Ta bort Tableau Server från datorn för mer information.

Avinstallera ett Tableau Server-paket

Använd den här proceduren för att frigöra diskutrymme genom att avinstallera paket för föregående Tableau Server-versioner efter att du har uppgraderat till en nyare version av Tableau Server.

1. Titta på environment.bash-filen för att bekräfta vilken version av Tableau Server som används. Skriv följande i en kommandotolk:

grep TABLEAU_SERVER_DATA_DIR_VERSION /etc/opt/tableau/tableau_server/environment.bash
  2. Bestäm vilka versioner av Tableau Server-paketet som finns installerade på din dator.

• På RHEL-liknande distributioner, bland annat CentOS, kör du följande kommando:

yum list installed tableau-server"*"
    • Kör följande kommando på Ubuntu:

apt list --installed tableau-server"*"
  3. Ta bort Tableau Server-paketet med din pakethanterare.

• På RHEL-liknande distributioner, bland annat CentOS, kör du följande kommando:

sudo yum remove tableau-server-<version>.x86_64
    • Kör följande kommandon på Ubuntu:

sudo apt-get purge tableau-server-<version>

Återinstallera ett Tableau Server-paket som har avinstallerats av misstag

Avinstallera inte paketet för din nuvarande version av Tableau Server. Om du gör det blir servern oanvändbar. Se Ta bort Tableau Server från datorn för att helt ta bort Tableau Server och alla dess filer.

När du avinstallerar Tableau Server-paketet för den aktuella instansen av Tableau Server körs följande åtgärder:

• Alla filer i /opt/tableau/tableau_server tas bort. Dessa filer är de omodifierade installationsfilerna.
  • Tableau Server-tjänster stoppas och inaktiveras
  • Tjänstefiler för alla Tableau Server-tjänster finns kvar
  • Datafiler lämnas på plats

Följ den här proceduren för att korrigera situationen om du av misstag avinstallerar paketet för den nuvarande versionen av Tableau Server.

Så återinstallerar du efter en avinstallation av instansen av Tableau Server som körs:

1. Återinstallera paketet för versionen du avinstallerade av misstag.

2. Kör initialize-tsm.