Klona Tableau Server

Från och med version 2022.3 av Tableau Server gör ett nytt tsm-kommando att du kan skapa en kopia av konfigurationen och topologin för en Tableau Server-driftsättningen och använda den för att skapa en exakt kopia av den ursprungliga driftsättningen. Kommandot,tsm settings clone , skapar en uppsättning filer ("klonnyttolasten") som inkluderar inställningar, hemligheter, konfiguration och topologi, inklusive portar som används och information om externa tjänster.

Säkerhetsöverväganden

Kommandot tsm settings clone genererar en uppsättning filer (”klonens nyttolast”) som innehåller alla hemligheter som genereras av Tableau Server samt de som tillhandahålls av serveradministratören under konfigurationen, inklusive ett nyckelarkiv som innehåller nyckelpar och certifikat. Det är extremt viktigt av säkerhetsskäl att klonens nyttolast och utgångsplatsen hålls säkra. För att underlätta detta:

• Om målkatalogen inte finns kommer tsm att skapa den och begränsa åtkomsten till användaren som kör kommandot tsm settings clone.
  • Om målkatalogen finns när du kör kommandot bekräftar tsm att den ägs av användaren som kör kommandot och att behörigheterna är begränsade till endast den användaren. Om katalogen inte har de förväntade behörigheterna visas ett meddelande:

The output directory '<path/to/directory>' exists, but must be restricted to owner only.

Begränsningar för klonens nyttolast

• Versionen av Tableau Server som klonas måste matcha den version som skapas. Du kan inte installera en nyare version av Server med en klonnyttolast från en äldre version.

Använda klonkommandot för att skapa en kopia av Tableau Server

Att skapa en klonad kopia av Tableau Server är en flerstegsprocess, där de två stegen på hög nivå är att:

1. Skapa en klonnyttolast från Tableau Server-installationen du vill duplicera.
  2. Använda klonnyttolasten för att installera en andra driftsättning av Tableau Server. Du är ansvarig för att matcha topologin för de två installationerna och lägga till ytterligare noder för att matcha den ursprungliga driftsättningen.

Skapa klonens nyttolast

För att generera en uppsättning filer (klonens nyttolast) som innehåller konfigurations- och topologiinställningarna för Tableau Server använder du kommandot klon av tsm-inställningar. Kommandot tar ett enda argument, målkatalogen där uppsättningen filer ska sparas:

tsm settings clone --output-directory <output_directory>

När klonens nyttolast har skapats kan du använda denna när du installerar en ny instans av Tableau Server med exakt samma konfiguration och topologi som källinstallationen.

Använda klonens nyttolast för att skapa en kopia av Tableau Server

1. Installera Tableau Server-paketet på den initiala noden. Initiera inte Tableau Server. Installera Tableau Server-paketet

2. Kör skriptet initialize-tsm och ange sökvägen till klonens nyttolast som skapats av kommandot tsm settings clone:

sudo /opt/tableau/tableau_server/packages/scripts.<version>/initialize-tsm --accepteula --clone-artifact-dir=<path-to-clone-directory>

Obs! Tableau Server körs som obehörig Tableau-användare. Därför måste administratören säkerställa att Tableau-användaren har läsbehörighet till de klonade katalogerna och filerna. Detta kräver i de flesta fall att man beviljar läsbehörigheter för det klonade kataloginnehållet samt exekveringsbehörighet (för bläddring) på alla överordnade kataloger till ”andra”.

3. (Valfritt) Installera ytterligare noder för att matcha antalet noder på den ursprungliga (klonade) installationen av Tableau Server. Om den ursprungliga installationen hade ytterligare noder är detta steg obligatoriskt. Installera endast ytterligare noder för att matcha antalet i den ursprungliga installationen.

1. Generera startfilen på den ursprungliga noden:
    2. Installera Tableau Server på varje ytterligare nod och kör skriptet initialize-tsm:

Installera och konfigurera ytterligare noder

4. Slutför initieringen på den initiala noden:

tsm initialize

Behållare

Klonfunktionaliteten är praktisk när du använder Tableau Server i en behållare, särskilt när den används med extern lagringsplats och lagring. Med klonkommandot kan administratören snabbt återskapa en Tableau Server-miljö och återansluta de externa tjänsterna.

Obs! Stegen för att återskapa Tableau Server-kluster kan skilja sig åt beroende på vilken behållarteknik som används (till exempel Docker, Docker Compose eller Kubernetes).

Informationen nedan gäller endast när Docker används direkt. När du startar behållaren med den initiala noden måste du ange platsen för klonnyttolasten med hjälp av miljövariabeln CLONE_ARTIFACT_DIR.

Exempel:

docker run \
-v <path-to-clone-directory>:/docker/custom-clone-path \
-e CLONE_ARTIFACT_DIR=/docker/custom-clone-path \
-e LICENSE_KEY=<key> \
-p 8080:8080 -p 8800-9000:8800-9000 -p 27000-27010:27000-27010 \
--hostname=<static (internal) name of host machine> \
-d <Tableau Server in a Container image ID or tag>

Återskapa en driftsättning med flera noder av Tableau Server i en behållare

Om din klonade nyttolast kom från en Tableau Server-driftsättning med flera noder väntar din ursprungliga behållare på att ytterligare noder ska anslutas till klustret.

Att konfigurera ytterligare noder i klustret när du använder en klon är detsamma som att lägga till noder i en vanlig driftsättning och kräver:

• Montering av volymer för att dela startfilen mellan noderna
  • Att miljövariablerna ALWAYS_WRITE_BOOTSTRAP_FILE ochBOOTSTRAP_INSTALL specificeras

Detaljerade steg för att skapa en miljö med flera noder i en behållardriftsättning finns här: Tableau Server i en container med flera noder.

Obs! Klonens nyttolast behöver bara monteras och användas på den initiala noden i klustret. Du behöver inte montera klonens nyttolast på ytterligare noder.