Resursbegränsningar för Tableau Server Backgrounder

Funktionen Resursbegränsningar för Tableau Server Backgrounder introducerades i Tableau Server 2022.1.

Översikt och koncept

Vad är den?

Funktionen Resursbegränsningar för Backgrounder erbjuder möjligheten att hantera Backgrounder-resurser och kontrollera hur de används. Från och med 2022.1 kan du ställa in gränsvärden för antalet bakgrundsjobb som kan köras samtidigt på en plats. Du kan även ange antalet Backgrounder-timmar som en plats kan använda för att köra jobb, per dag.

Standardgränsvärden kan tillämpas på alla platser. Du kan dock även ställa in anpassade gränsvärden per plats. Detta erbjuder möjligheten att hantera Backgrounder-resurserna baserat på de specifika kraven för en plats.

När ska den användas?

Använd den här funktionen när du vill garantera att resurserna används där det behövs mest. Ännu viktigare är att du kan förhindra en enskild plats från att använda för stor del av Backgrounder-resurserna och därmed påverka slutförandet av jobb eller jobbens körtid på andra platser.

Om du för närvarande upplever obalanserad användning Backgrounder-resurser eller förseningar i slutföranden av bakgrundsjobb kan du använd den här funktionen för att optimera resursanvändningen som är bäst för dina organisationsbehov och innehållsprioriteringar.

Krav och rekommendationer

1. Den här funktionen kräver att Tableau Server är aktiverat med en licens för Advanced Management(Länken öppnas i ett nytt fönster).
  2. En ny Tableau Server-process som kallas för Resursgränshanteraren krävs för att kontrollera de inställda resursgränserna. När du installerar eller uppgraderar till Tableau Server 2022.1 eller senare konfigureras den här processen automatiskt på den initiala noden.
    • Vi rekommenderar att minst fem Backgrounder-processer körs totalt på Tableau Server för att begränsningar på dem ska fungera optimalt. Standardkonfigurationen och topologirekommendationerna beskrivs i detalj i Resursgränshanteraren i Tableau Server.
    • Vi rekommenderar inte att du lägger till fler processer med Resursgränshanteraren i Tableau Server. Den automatiskt installerade processen på den initiala noden är tillräcklig.

Terminologi och begrepp

• Jobbens platsbegränsningar: Antalet samtidiga bakgrundsjobb och körtidsbegränsningar för en plats.
  • Standardiserade platsbegränsningar: Standardiserat antal samtidiga jobb och körtidsbegränsningar för en plats.
  • Anpassade platsbegränsningar: Platsbegränsningar som är specifika för den platsen.
  • Typ av jobb: Samma som typen av uppgift. Inkluderar extraktuppdateringar, prenumerationer och flöden.
  • Begränsningar för antalet samtidiga jobb: Det maximala antalet jobb av en specifik typ som kan köras samtidigt. Det maximala antalet är lika med det totala antalet Backgrounder-processer som driftsätts på servern.
  • Daglig begränsning: Den dagliga begränsningen inkluderar körtidens begränsningar och återställningstiden.
  • Körtidens begränsningar: Detta är det totala antalet timmar som tilldelas för Backgrounder-jobb för en specifik plats, per dag. Det maximala antalet är lika med det totala antalet Backgrounder-processer som driftsätts på servern multiplicerat med 24, där 24 är antalet timmar på ett dygn.
  • Återställningstid: Tiden då de dagliga begränsningarna återställs. Den ställs automatiskt in på midnatt UTC och kan inte ändras.
  • Ingen begränsning: Detta är samma sak som om det inte finns några resursbegränsningar konfigurerade. I det här fallet kan jobben, som kan köras parallellt på en plats, använda alla tillgängliga Backgrounder-processer i Tableau Server.

Vad kan du göra?

Som en Tableau Server-administratör:

1. Du kan ange begränsningar för antalet samtidiga jobb för varje typ av uppgift – extraktuppdateringar, prenumerationer och flöden. Den här begränsningen reglerar antalet bakgrundsjobb som kan köras samtidigt på en plats, för en given typ av uppgift. Begränsningarna är unika för varje typ av uppgift vilket innebär att du kan ställa in olika begränsningar för extraktuppdateringar, prenumerationer och flöden.
  2. Du kan ange antalet timmar med Backgrounder-processer som en plats kan använda för att köra jobb under de senaste 24 timmarna– den dagliga tidsbegränsningen för jobbkörning. Till skillnad från begränsningen för antalet samtidiga jobb är den dagliga tidsbegränsningen för jobbkörning kumulativ för alla typer av uppgifter.
  3. Du kan ta reda på hur många timmar med Backgrounder-processer som har använts av en plats under de senaste 24 timmarna.
  4. Du kan se när ett jobb är försenat på grund av inställda samtidiga begränsningar.
  5. Du kan identifiera när ett jobb avbryts på grund av brist på tillgängliga Backgrounder-resurser.

Du kan se jobbstatusen och mer information på sidan Hantera bakgrundsjobb i Tableau Server.

Som uppgiftsägare får du ett e-postmeddelande när ditt bakgrundsjobb avbryts på grund av att platsen har nått sin dagliga körtidsbegränsning.

Så ställer du in begränsningar på Backgrounder-resurser

Tableau Server ställer inte automatiskt in några resursbegränsningar. Tills du konfigurerar resursbegränsningar finns det inga begränsningar på användningen av Backgrounder-resurser.

Gå till sidan Inställningar och välj fliken Resursbegränsningar för att ställa in resursbegränsningar för första gången eller göra ändringar därefter.

Du kan endast konfigurera anpassade begränsningar när du har konfigurerat standardbegränsningarna.

Med alla platser valda finns konfigurationsinställningarna på inställningssidan under fliken Resursbegränsningar

Standardiserade platsbegränsningar

Standardiserade platsbegränsningar ställs in på servernivå för att kunna tillämpas på alla platser. Ändringar av standardiserade platsbegränsningar tillämpas på alla nya platser samt befintliga platser som är konfigurerade till att använda standardbegränsningarna. Platser som har anpassade begränsningar påverkas inte av den här ändringen.

• Begränsningar för antalet samtidiga jobb och dagliga körtidsbegränsningar måste anges i heltal.
  • Ändringar av standardiserade platsbegränsningar träder i kraft omedelbart och kräver ingen omstart av servern.

Välj Ange standardbegränsningar på fliken Resursbegränsningar för att ställa in standardbegränsningarna för första gången. Välj Redigera standardbegränsningar om du gör uppdateringar av befintliga standardbegränsningar.

Anpassade platsbegränsningar

För vissa platser kan du behöva fler eller färre resurser än standardbegränsningarna. Detta beror på mängden innehåll du har på platsen och betydelsen för affärsverksamheten. När standardvärdena inte har rätt kapacitet för en specifik plats kan du ställa in anpassade resursbegränsningar för den platsen. Anpassade platsbegränsningar kan överskrida standardbegränsningarna.

• Begränsningar för antalet samtidiga jobb och dagliga körtidsbegränsningar måste anges i heltal.
  • Ändringar av anpassade platsbegränsningar träder i kraft omedelbart och kräver ingen omstart av servern.

Du kan konfigurera anpassade platsbegränsningar genom att klicka på de tre punkterna på fliken Resursbegränsningar, under Åtgärder, och sedan välja Anpassa platsbegränsningar.

bild som visar en skärmbild på listan över platser, som finns på fliken Resursbegränsningar på inställningssidan, där du kan ställa in anpassade platsbegränsningar.

Vad händer när du har konfigurerat resursbegränsningar?

När du väl har ställt in resursbegränsningarna för platserna kommer Tableau Server att övervakar och hålla reda på användningen av Backgrounder-resurser och se till att lämpliga begränsningar tillämpas.

Jobb placeras i en kö, när platsen är vid sin maximala samtidiga begränsning, och körs inte förrän ett jobb, som för närvarande körs på den platsen, är slutfört och Backgrounder-resurser blir tillgängliga.

Om det efter 12 timmar fortfarande inte finns någon samtidig resurs tillgänglig tas jobb, som fortfarande väntar, bort från kön. I slutet av den dagliga körtidsbegränsningen avbryts alla väntande jobb för dagen. Uppgiftsägaren får då ett meddelande.

Den här funktionen kräver att Tableau Server är aktiverat med en giltig licens för Server Management. Utan den upprätthålls inte begränsningarna. Om licensen är ogiltig eller inaktiveras av någon anledning, sparas tidigare konfigurerade begränsningar och tillämpas när problemet med licensen har lösts.

När ska man göra justeringar av resursbegränsningarna?

Se till att Tableau Server körs och fungerar korrekt innan du gör konfigurationsändringar.

Du kan använda jobbsidan för att identifiera jobb som väntar eller är avbrutna och sedan bestämma vilka av dem som berodde på resursbegränsningar.

Här följer några mönster att övervaka och använda för att göra justeringar av resursbegränsningarna:

• Om du ser att ett eller flera jobb på en plats konsekvent avbryts kan du behöva öka de dagliga körtidsbegränsningarna.
  • Om du ser att jobb på en plats konsekvent avbryts tidigt på dagen innebär det troligen att den dagliga jobbtiden inte räcker till för den platsen.

• Om du ser att flera jobb, av en viss typ, konsekvent blir väntande under en tidsperiod, kanske du bör överväga att öka begränsningarna för antalet samtidiga jobb för den typen av uppgifter. Överväg alternativt att schemalägga uppgifterna över olika tidsperioder så att inte alla körs samtidigt. Du kanske även vill överväga att skapa scheman som är spridda över en längre tidsperiod. Detta innebär att inte alla uppgifter schemaläggs till att köras för nära varandra.
  • Om du inte vill ändra resursbegränsningarna i situationerna som beskrivs ovan, kan du välja att justera frekvensen för när jobben har schemalagts att köras. Om jobbet till exempel är schemalagt att köras varje timme, kan du justera så att det körs på ett mindre frekvent schema.

Vem kan göra detta?

Tableau Server-administratörer kan konfigurera resursbegränsningar.

En Tableau Server-användare som äger uppgifter såsom extraktuppdateringar, prenumerationer eller flöden får e-postmeddelanden när deras jobb avbryts.