Tableau-klientstöd för Kerberos enkel inloggning

I den här artikeln beskrivs vissa krav för och nyanser med användningen av Kerberos enkel inloggning med Tableau Server, beroende på vilken Tableau-klient och vilket operativsystem som används. De Tableau-klienter som omfattas av den här artikeln är vanliga webbläsare, Tableau Desktop och Tableau Mobile-appen.

Stöd för vanlig webbläsarklient

För att använda webbläsarbaserad Kerberos enkel inloggning måste följande vara sant:

• Kerberos måste vara aktiverat på Tableau Server.

• Användaren måste ha ett användarnamn och lösenord för att logga in på Tableau Server.

Obs! Om Kerberos enkel inloggning misslyckas kan användare använda sitt användarnamn och lösenord.

• Användaren måste vara auktoriserad för Active Directory genom Kerberos på klientdatorn eller klientmobilen. Detta innebär att han eller hon måste ha en så kallad ”Kerberos Ticket Granting Ticket” (TGT).

Tableau Desktop- och webbläsarklienter

På Windows och Mac kan du använda Kerberos enkel inloggning för att logga in på Tableau Server från följande versioner av Tableau Desktop eller webbläsare. När så anges krävs ytterligare konfiguration.

Windows

• Tableau Desktop 10.3 eller senare.
  • Internet Explorer – stöds men kan kräva konfiguration – se Anmärkning 1
  • Chrome – stöds men kan kräva konfiguration – se Anmärkning 1
  • Firefox – kräver konfiguration – se Anmärkning 2
  • Safari – stöds inte

Mac OS X

• Tableau Desktop 10.3 eller senare
  • Safari – stöds
  • Chrome – se Anmärkning 3
  • Firefox – se Anmärkning 2
  • Internet Explorer – stöds inte

Tableau Mobile-klienter

På en iOS- eller Android-enhet kan du använda följande Tableau Mobile-versioner eller följande versioner av mobilwebbläsare för att använda Kerberos-autentisering med Tableau Server:

iOS

Android – se Anmärkning 5

• Tableau Mobile-app
  • Chrome

Operativsystem- och webbläsarspecifika anmärkningar

I följande anmärkningar beskrivs konfigurationskrav eller problem med specifika kombinationer av operativsystem och klienter.

Anmärkning 1: Internet Explorer eller Chrome på Windows-dator

Kerberos enkel inloggning stöds i både Internet Explorer and Chrome, men konfiguration i Internetalternativ för Windows krävs:

1. Aktivera Integrerad Windows-autentisering.

2. Kontrollera att Tableau Server-URL:en är i den lokala intranätzonen.

Internet Explorer kan ibland identifiera intranätzoner och konfigurera den här inställningen. Om Tableau Server-URL:en inte har identifierats och konfigurerats måste du manuellt lägga till URL:en till den lokala intranätzonen.

Aktivera Integrerad Windows-autentisering:

1. Öppna Internetalternativ på Kontrollpanelen i Windows.

2. På fliken Avancerat rullar du ner till avsnittet Säkerhet.

3. Välj Aktivera Integrerad Windows-autentisering.

4. Klicka på Använd.

Kontrollera eller lägga till Tableau Server-URL:en i den lokala intranätzonen:

1. Öppna Internetalternativ på Kontrollpanelen i Windows.

2. På fliken Säkerhet väljer du Lokalt intranät och klickar sedan på Platser.

3. I dialogrutan Lokalt intranät klickar du på Avancerat.

I fältet Webbplatser letar du efter den interna Tableau Server-URL:en.

I vissa organisationer använder IT-administratörer ett jokertecken (*) för att specificera interna URL:er. Till exempel inkluderar följande URL alla servrar i det interna example.lan-namnutrymmet i den lokala intranätzonen:

https://*.example.lan

På följande bild visas en specifik URL: https://tableau.example.lan.

4. Om Tableau Server-URL:en eller en jokertecken-URL inte har angetts i fältet Webbplatser anger du Tableau Server-URL:en i fältet Lägg till webbplatsen till zonen, klickar på Lägg till och sedan på OK.

Om Tableau Server-URL:en redan har angetts i Webbplatser är det bara att stänga dialogrutan.

Anmärkning 2: Firefox på Windows- eller Mac OS X-dator

Du kan använda Firefox med Kerberos enkel inloggning på antingen Windows eller Mac för att logga in på Tableau Server. För att göra detta måste du slutföra följande steg och konfigurera Firefox så att det har stöd för Kerberos:

1. I Firefox anger du about:config i adressfältet.

2. Klicka på Jag lovar att vara försiktig när du får varningen om att ändra avancerade inställningar.

3. Ange negotiate i rutan Sök.

4. Dubbelklicka på network.negotiate-auth.allow-non-fqdn och ställ sedan in värdet till sant.

5. Dubbelklicka på network.negotiate-auth.trusted-uris och ange Tableau Servers fullständiga domännamn (FQDN). Till exempel tableau.example.com.

Anmärkning 3: Chrome på Mac OS X-dator

Enligt Chrome-dokumentationen fungerar Kerberos enkel inloggning på Mac när du öppnar Chrome från ett terminalfönster med följande kommando:

open -a "Google Chrome.app" --args --auth-server-whitelist="tableauserver.example.com"

där tableauserver.example.com är URL:en för Tableau Server i din miljö.

Vi har dock fått inkonsekventa resultat i våra tester. Om du vill använda Kerberos enkel inloggning på en Mac rekommenderar vi därför att du använder Safari eller Firefox. Mer information finns i avsnittet Integrated Authentication under HTTP authentication(Länken öppnas i ett nytt fönster) på webbplatsen The Chromium Projects.

Obs! Användare kan fortfarande använda Chrome på Mac OS X för att logga in på Tableau Server, men det kan hända att de uppmanas att ange sitt användarnamn och lösenord (enkel inloggning kanske inte fungerar).

Anmärkning 4: Mobile Safari eller Tableau Mobile på iOS

Kerberos enkel inloggning stöds om iOS konfigureras för Kerberos. iOS-enheten måste ha en Kerberos-autentiseringsprofil installerad. Detta görs vanligtvis av företagets IT-grupp. Tableau-supporten kan inte hjälpa till med att konfigurera iOS-enheter för Kerberos. Läs autentiseringsavsnittet(Länken öppnas i ett nytt fönster) i driftsättningsguiden för Tableau Mobile.

Anmärkning 5: Android-plattform

Kerberos enkel inloggning stöds inte på Tableau Mobile-appen på Android-operativsystemet. Du kan fortfarande använda Android-enheten och Tableau Mobile-appen eller en mobilwebbläsare som stöds för att ansluta till Tableau Server. I det här scenariot uppmanas användare att ange sina inloggningsuppgifter när de öppnar Tableau Server i stället för att autentisera med Kerberos.

Mer information