Uppgradera datakällor

Om du har arbetsböcker som har skapats före Tableau Desktop 8.2 som använder Microsoft Excel- eller textfildatakällor, eller om du använder äldre anslutningsalternativ för Excel eller textfil, kan du uppgradera datakällorna i arbetsboken. Genom att uppgradera datakällorna för Excel- och textfiler kan du dra nytta av 1.) bättre tolkning av data och 2.) kompatibilitet på Mac. Om du överväger att uppgradera en befintlig arbetsbok för att använda den nya anslutningen ska du granska tabellerna nedan för att jämföra hur dina data bearbetas och visas mellan äldre och standardanslutningstyper.

Om det finns vissa funktioner hos Jet-drivrutinen som dina data är beroende av kanske du måste använda den gamla anslutningen för att få förväntade resultat. Arbetsböcker som har skapats före Tableau Desktop 8.2 som använder datakällor för Excel- och textfiler använder den äldre anslutningen automatiskt. För att skapa en ny arbetsbok som använder den äldre anslutningen i Tableau Desktop, gå till dina Excel- eller textfilsdata, klicka på pilen i listrutan på Öppna och välj sedan Öppna med äldre anslutning.

OBS! Från och med Tableau 2020.2 stöds inte längre äldre Excel- och textanslutningar. Se dokumentet Legacy Connection Alternatives (Äldre anslutningsalternativ) i vårt Tableau-community för alternativ till att använda den äldre anslutningen.

Filformat och attribut

Följande tabeller visar några exempel på typer av Excel- och textfiler och tabeller som du kan ansluta till i Tableau när du använder äldre och standardanslutningstyper.

Excel

Dina dataÄldre anslutningStandardanslutning
.xlsb-filformatTillåter anslutningar till Excel-data i .xlsb-filformat.Tillåter inte anslutningar till Excel-data i .xlsb-format. Du kan använda anslutningar till Excel-data i .xls- eller .xlsx-filformat istället.
Excel-inbyggda namngivna intervallTillåter anslutningar till inbyggda namngivna intervall.Inbyggda namngivna intervall är dolda.
Dolda arkTillåter anslutningar till en tabell i ett dolt ark.Döljer anslutningar till en tabell i ett dolt ark.
Mycket dolt arkTillåter anslutningar till en tabell i ett mycket dolt ark.Döljer en tabell i ett mycket dolt ark.
Tabell som innehåller diagramTillåter anslutningar till tabeller som innehåller Excel-diagram. Tabellen innehåller emellertid inga värden.Döljer tabeller som innehåller Excel-diagram.
Tom tabellTillåter anslutningar till en tom tabell.Döljer en tom tabell.
TabellrubrikerBehandlar den första raden i en tabell som en rubrik.Detekterar automatiskt om den första raden i en tabell är en rubrik.
TabellbreddBegränsar tabellbredden till 255 kolumner.Ingen tabell med begränsningar.
Tomma kolumner och raderTomma kolumner och rader är synliga.Tomma kolumner och rader döljs eftersom de inte innehåller några värden.

Text

Dina dataÄldre anslutningStandardanslutning
FilnamnslängdTillåter inte anslutningar till en fil med ett filnamn som är längre än 64 tecken.Inga längdbegränsningar för filnamn.
Flera punkter i filnamnetTillåter inte anslutningar till en fil med ett filnamn som innehåller flera punkter.Inga punktbegränsningar för filnamn.
Antal kolumner i filenAnvänder antalet fält i den första raden för att bestämma antalet kolumner i filen.Skannar hela filen och använder det vanligaste antalet fält i en rad för att bestämma antalet kolumner i filen.
Rubrikrader

Känner inte automatiskt av om den första raden i filen är en rubrik.

Obs! Du kan ange manuellt att den första raden i filen är en rubrik.

Känner automatiskt av om den första raden i filen är en rubrik.

OBS! Du kan manuellt åsidosätta identifieringen.

Tomma kolumnerTomma kolumner är synliga.Tomma kolumner döljs eftersom de inte innehåller några värden.

Tecken och formatering

Följande tabeller visar några exempel på hur dina Excel- och textfildata kan visas i Tableau när du använder äldre och standardanslutningstyper.

Excel

Dina dataÄldre anslutningStandardanslutning
Antal tecken i fältnamnetFältnamn trunkeras till 64 tecken.Ingen begränsning av antalet tecken i ett fältnamn.
Specialtecken i fältnamnSpecialtecken är inte tillåtna i fältnamn. Exempelvis specialtecken som citattecken och punkter omvandlas till siffertecken. Parenteser konverteras till parenteser.Specialtecken är tillåtna i fältnamn.
Inledande och efterföljande blanksteg i fältnamnInledande och efterföljande blanksteg i fältnamn är tillåtet.Inledande och efterföljande blanksteg i fältnamn tas bort automatiskt från kolumnnamn.
Duplicera fältnamn

För dubbla fältnamn läggs ett indexnummer till i fältnamnet.

Till exempel testresultat1.

För dubbla fältnamn läggs ett mellanslag och ett indexnummer till i fältnamnet.

Till exempel testresultat 1.

Excel-cellformateringStöder cellformatering som konfigurerats med alternativet Formatera celler i Excel.Stöder inte cellformatering som konfigurerats med alternativet Formatera celler i Excel.
Precision med valutavärdenFält som innehåller valutavärden visas med en maximal noggrannhet på fyra siffrorValutavärdenas fullständiga precision visas.

Text

Dina dataÄldre anslutningStandardanslutning
Specialtecken i filnamn

Specialtecken är inte tillåtna i filnamn.

Exempelvis omvandlas specialtecken som punkter till siffertecken.

Specialtecken är tillåtna.
Tecken i sidhuvudets fältnamnTar automatiskt bort inledande blanksteg från sidhuvudets fältnamn.Tar automatiskt bort inledande efterföljande blanksteg från sidhuvudets fältnamn.
Fältavgränsare

Känner bara igen kommatecken som fältavgränsare.

OBS! Du kan manuellt åsidosätta identifieringen.

Känner automatiskt av fältavgränsaren.

OBS! Du kan manuellt åsidosätta identifieringen.

Text som omsluts med citatteckenCitattecken som används för att omsluta textvärden förblir synliga.Citattecken som används för att omsluta textvärden döljs automatiskt.
ANSI- och OEM-kodsidorANSI- och OEM-kodsidor stöds.ANSI- och OEM-kodsidor konverteras automatiskt till att vara kompatibel mellan plattformar.
BOM-kodsidorStöder inkonsekvent BOM-kodsidor.Stöder BOM-kodsidor.

Datatypsidentifiering

Följande tabeller visar några exempel på hur datatyper detekteras och hur vissa värden visas i Tableau när du använder äldre och standardanslutningstyper.

Excel

DatatypsidentifieringÄldre anslutningStandardanslutning
Kolumner

En kolumns datatyp bestäms av de första 8 raderna.

Obs! Du kan inte ändra datatypen för en kolumn i tabellen när den har fastställts.

En kolumns datatyp bestäms av 95 % av de första 10 000 raderna.

OBS! Du kan manuellt åsidosätta identifieringen.

Datumvärden utan tidDatumvärden tilldelas datatypen datum/tid.Datumvärden utan tid tilldelas datatypen datum. Datumvärden med tid tilldelas en datatypen datum/tid.
NummervärdenAlla nummervärden representeras som reella tal.Nummervärden utan decimaltecken representeras som heltal.
Null-värdenOm en kolumn innehåller en nullcell betecknas datatypen för kolumnen automatiskt som en strängdatatyp.Nullceller påverkar inte detektering av datatyper.
Referensfel eller tomma cellerOm en kolumn innehåller celler med referensfel eller tomma celler tolkas hela kolumnen som en strängdatatyp.Referensfel eller celler utan värden påverkar inte detekteringen av datatyper.
Åsidosätta datatypsidentifieringDu kan inte ändra datatypen för en kolumn i tabellen när den har fastställts.Datatypen för en kolumn kan ändras efter den automatiska detekteringen.
Precision för tidsvärdeDen minsta mätningen av tidsvärden är hela sekunder.Den minsta mätningen av tidsvärden är delar av sekunder.
Värden för DecimalSymbol och CurrencyDecimalSymbol schema.iniBåde värden för DecimalSymbol och CurrencyDecimalSymbol schema.ini känns igen.Värdena DecimalSymbol och CurrencyDecimalSymbol scheam.ini känns igen. Men om båda värdena används har DecimalSymbol företräde.
Celler formaterade som textDatatypen för en kolumn detekteras som en strängdatatyp när celler formateras som text med alternativet Formatcell i Excel.Stöder inte cellformatering som konfigurerats med alternativet Formatera celler i Excel.

Text

DatatypsidentifieringÄldre anslutningStandardanslutning (8.2 och senare)
KolumnerEn kolumns datatyp bestäms av de första 25 raderna.En kolumns datatyp bestäms av de första 1024 raderna.
Booleska värden (sant/falsk)Booleska värden tilldelas datatypen sträng.Booleska värden tilldelas den datatypen boolesk.
Värden som blir nullMellanslag i en cell, oavsett om de är inneslutna i citattecken eller inte, behandlas som null-värden. Kolumner med null-värden detekteras som datatypen sträng.Två fältavgränsare i rad behandlas som ett nullvärde. Nullvärden ignoreras vid detektering av datatyp.

Egenskaper för anslutningar till datakälla

Följande tabeller visar exempel på skillnaderna i egenskaper för anslutningar till datakälla i Tableau när du använder äldre och standardanslutningstyper.

EgenskapÄldre anslutningStandardanslutning
Anpassad SQLAnpassad SQL är tillåten.Tillåter inte användning av anpassad SQL.
KopplingstypTillåter vänster, höger och inre kopplingstyper.Tillåter vänster, höger, inre och fullständiga yttre kopplingstyper.
KopplingsoperatorerTillåter kopplingsoperatorerna lika med (=), större än (>), större än eller lika med (>=), mindre än (<), mindre än eller lika med (<=) och inte lika med (<>).Tillåter kopplingsoperatorerna lika med (=).