Uppsättningar för Topp N och andra

Om du samlar in stora datamängder som du vill visualisera kan du komma att upptäcka att om du begränsar mängden information som visas till en viktig delmängd av poster hjälper det dig att arbeta med och besvara frågor om data mer effektivt.

Den här artikeln beskriver hur du skapar en interaktiv vy som delar upp dina kunder i två dynamiska grupper:

• De N främsta kunderna
  • Alla övriga kunder

Vyn innehåller en kontroll som dina användare kan justera för att ändra antalet kunder som ingår i gruppen för främsta kunder. När de ändrar värdet uppdateras vyn i enlighet med detta.

Uppsättningar och datakällor som stöds

Metoden som beskrivs i den här artikeln för att skapa en vy över de bästa kunderna använder In/Ut-funktionen i uppsättningar.

Uppsättningar introducerades i och med Tableau Desktop version 8.0.

För strömförande anslutningar kräver In/Ut-funktionen en relationell eller flerdimensionell datakälla.

Om du använder en filbaserad datakälla, till exempel en Microsoft Excel-arbetsbok eller textfil, kan du ta ett utdrag med vilket du kan skapa uppsättningar.

Steg 1: Skapa parametern

1. Öppna en ny arbetsbok i Tableau Desktop och anslut till datakällan Sample-Superstore.

2. Öppna ett nytt arbetsblad.

3. Klicka på listrutan i det övre högra hörnet av rutan Data och välj Skapa parameter.

4. Gör följande i dialogrutan Skapa parameter:

• I textrutan Namn skriver du Toppkunder 2.

• Ange Heltal som Datatyp.

• För Aktuellt värde skriver du 5.

• För Tillåtna värden klickar du på Område.

• Under Värdeintervall gör du följande:

• Klicka på Minimum och skriv 5.

• Klicka på Maximum och skriv 20.

• Klicka på Stegstorlek och skriv 5.

Denna parameter kommer att användas, i kombination med uppsättningen för Topp N som du skapar i nästa steg, för att snabbt justera värdet för Topp N i vyn.

Steg 2: Skapa uppsättningen Topp N

1. Högerklicka på dimensionen Kundnamn i rutan Data och välj Skapa > Ange.

2. Gör följande i dialogrutan Skapa uppsättning som öppnas:

• I textrutan Namn skriver du Topp N-Kunder efter Försäljning.

• Klicka på fliken Topp.

• Välj Efter fält.

• Välj Försäljning i listrutemenyn (kategori).

• Välj Summa i listrutemenyn för aggregering.

• Klicka på OK när du är klar.

Steg 3: Konfigurera vyn

1. Från rutan Data, under Uppsättningar, drar du Topp N-kunder efter försäljning till hyllan Rader.

2. Dra dimensionen Kundnamn till hyllan Rader placera den till höger om uppsättningen.

3. Dra mätvärdet Försäljning till Kolumner.

4. I verktygsfältet klickar du på knappen Sortera fallande för att försäkra dig om att uppsättningen fungerar.

5. Högerklicka på Topp N-kunder efter Försäljning i rutan Data och klicka sedan på Skapa beräknat fält.

6. Slutför följande steg i dialogrutan Beräknat fält som öppnas:

• I textrutan Namn skriver du Etiketter för delmängd.

• I textrutan Formel skriver du in följande formel för att skapa dynamiska etiketter för kunderna i uppsättningen:

IF [Top N Customers by Sales]
      THEN "Top " + str([Top Customers 2]) + " Customers"
      ELSE "Others"
      END

• Klicka på OK när du är klar.

7. Från rutan Data drar du Etiketter för uppsättningar till hyllan Rader och placerar den mellan Topp N-uppsättningen och dimensionen Kundnamn.

8. Högerklicka på uppsättningen IN/UT (Topp N-kunder efter Försäljning) i hyllan Rader och rensa sedan Visa sidhuvud.

9. Detta döljer etiketterna In/Ut samtidigt som sorteringsordningen bibehålls så att din Topp N-delmängd alltid visas högst upp i vyn.

10. I rutan Data drar du Topp N-kunder efter Försäljning till Färg på kortet Märkningar.

Steg 4: Kombinera Topp N-uppsättningen med en dynamisk parameter

1. Högerklicka på Topp N-kunder efter Försäljning i rutan Data och välj sedan Redigera uppsättning.
  2. Gör följande i dialogrutan Redigera uppsättning:

• Välj fliken Topp.

• Klicka på listrutemenyn för värde och välj parametern Toppkunder 2.

• Klicka på OK.

3. Detta länkar Topp N-kunder efter Försäljning till den dynamiska parametern Toppkunder 2 istället för till en statisk lista med 10.

Denna parameter kommer att användas i kombination med uppsättningen Topp N-kunder efter Försäljning i syfte att justera det övre N-värdet i vyn.

4. I rutan Data, under Parametrar, högerklickar du på parametern Toppkunder 2 och väljer Visa parameter.

Du kan styra Topp N-värdet genom att använda parametern Toppkunder 2 som visas i vyn.

Ytterligare tips för att förbättra vyns funktionalitet

Här följer några ytterligare steg du kan vidta för att ge dina tittare mer flexibilitet att visa kundens delmängder.

1. Välj Skapa parameter i listrutemenyn för rutan Data.

2. Gör följande i dialogrutan Skapa parameter som öppnas:

• För Namn, skriv Visa eller Dölj.

• Välj Sträng som Datatyp.

• Välj Lista för Tillåtna värden.

• I listan över värden skriver du värdena Visa eller Dölj.

• Klicka på OK när du är klar.

3. Välj Analys > Skapa beräknat fält.

4. I dialogrutan Skapa beräknat fält som öppnas gör du följande för att skapa en beräkning som använder den parameter du nyss skapade. Denna beräkning gör det möjligt för tittarna att ange hur kunderna ska visas i delmängden Övriga:

• För namn, ange Kundnamnsberäkn.

• Skriv följande formel i formelfältet och klicka sedan på OK:

IF [Expand or Collapse]="Collapse" THEN
      IF [Top N Customers by Sales]
      THEN [Customer Name]
      ELSE "Others" END
      ELSE [Customer Name] END

5. I rutan Data, under Parametrar, högerklickar du på parametern Visa eller dölj och väljer Visa parameter.

6. Från hyllan Kolumn drar du mätvärdet SUMMA(Försäljning) till Etikett på kortet Märkningar.

7. Från rutan Data drar du Kundnamnsberäkn. direkt ovanpå fältet Kundnamn ovanpå hyllan Rader, så att det ersätter detta.

8. Du kan nu använda parametern Visa eller dölj för att se listan över namn i Topp N-kunder och de återstående kunderna sammanslagna i en enda Övriga-post.