Skapa ett punktdiagram

Ett punktdiagram är en variation av ett stapeldiagram som har utvecklats för att ersätta instrumentbrädans mätare. Ett punktdiagram är användbart för att jämföra prestandan för ett primärt mätvärde mot en eller flera andra mätvärden. Nedan visas ett enda punktdiagram som jämför den faktiska försäljningen med den beräknade försäljningen.

Följ stegen nedan för att lära dig skapa ett punktdiagram.

1. Öppna Tableau Desktop och anslut till datakällan Globala indikatorer.

2. Navigera till ett nytt arbetsblad.

3. Håll ner Skift på tangentbordet. Välj sedan Inkommande turism och Utgående turism i fönstret Data under Utveckling.

4. Klicka på Visa mig i applikationens övre högra hörn.

5. I Visa mig väljer du bilden med Punktdiagram.

6. Klicka på Visa mig igen för att stänga den.

7. Från rutan Data drar du Region till hyllan Rader.

Vyn uppdateras och ser ut så här:

Granska ditt arbete! Titta på steg 3–7 nedan:

Obs! I Tableau 2020.2 och senare versioner visar rutan Data inte längre Dimensioner och Mätvärden som etiketter. Fälten visas efter tabell eller mapp.

Byt ut referenslinjefält

Ibland behöver du kanske byta referenslinjefälten. Den faktiska försäljningen visas till exempel som en referensdistribution i stället för en stapel.

För att byta ut de två mätvärdena högerklickar du på (kontroll + klicka på Mac) axeln och väljer Byt ut referenslinjefält.

Redigera distributionen

Högerklicka på (kontroll + klicka på Mac) axeln i vyn och välj Redigera referenslinje och välj sedan en av referenslinjerna för att ändra den.