Skapa en befolkningspyramid

En befolkningspyramid, även känd som ett åldersstrukturdiagram, visar fördelningen av olika åldersgrupper i en befolkning.

En vanlig fördelning som ofta används med denna typ av visualisering är kvinnliga och manliga populationer efter ålder. När du ska skapa en befolkningspyramid med hjälp av Tableau, så separera först populationen (mätvärdet) i två grupper, kvinnor och män, och skapa sedan klasser för de åldersgrupper du vill representera i befolkningspyramiden.

Anta till exempel att du arbetar med en tabell från Statistiska Centralbyrån som innehåller data om befolkning, kön och ålder.

Skapa en klass och dela upp ett mätvärde i två grupper.

1. Ladda ned och öppna följande arbetsbok från Tableau Public.
    1. Gå till https://public.tableau.com/profile/tableau.docs.team#!/vizhome/CreateaPopulationPyramid/Sheet1.

2. Klicka på Ladda ner arbetsbok i det övre högra hörnet och öppna sedan arbetsboken.

2. Välj Arbetsblad > Rensa > Blad.

3. Högerklicka på fältet Ålder i rutan Data och välj Skapa > Klasser.

4. Ange en klasstorlek i dialogrutan Skapa klasser baserat på de åldersgrupper du vill fokusera på och klicka sedan på OK.

I det här exemplet är bin-storleken 10. Det innebär att åldersgrupperna definieras i steg om 10 år.

5. Dra klassen du just skapade till hyllan Rader.

6. Välj Analys > Skapa ett beräknat fält och gör sedan följande:

• Ge beräkningen ett namn. I det här exemplet anger du Manlig befolkning.

• Ange en formel som liknar följande för att isolera den manliga beståndsdelen från befolkningen:

IF [Gender] = 1 THEN [ESTBASE2010] END

I det här fallet har folkräkningsdata definierat värdet Kön för män som ”1”. Fältet ESTBASE2010 innehåller uppskattade populationsvärden.

7. Som med steg 5 väljer du Analys > Skapa ett beräknat fält och gör sedan följande:

• Ge beräkningen ett namn. I det här exemplet anger du Kvinnlig befolkning.

• Ange en formel som liknar följande för att isolera den kvinnliga beståndsdelen från befolkningen:

IF [Gender] = 2 THEN [ESTBASE2010] END

I det här fallet har folkräkningsdatan definierat värdet Kön för kvinnor som ”2”. Fältet ESTBASE2010 innehåller uppskattade populationsvärden.

8. Dra de beräknade fälten du skapade till hyllan Kolumner och fältet Kön till hyllan Färg.

Obs! Om du vill ändra färgtilldelningarna klickar du på färghyllan och sedan på Redigera färger.

9. Högerklicka på axeln för manlig befolkning, välj Redigera axel och vänd sedan på den ordning i vilken värdena visas på axeln genom att markera kryssrutan Omvänd och sedan klicka på OK.

Efter att ha ändrat klassens sorteringsordning ser befolkningspyramiden ut så här: