Spela in och analysera arbetsboksprestanda

Arbetsboken är klar och du undrar om den tar lite längre tid än den borde. Du kan ta reda på vad det är som sinkar den genom att utvärdera arbetsboken med en prestandaregistrering. Detta är en särskilt god idé om du planerar att dela eller publicera arbetsboken.

Funktionen Prestandaregistrering i Tableau registrerar prestandainformation om viktiga händelser när du interagerar med en arbetsbok. Sedan kan du visa prestandastatistik i en arbetsbok som skapas automatiskt i Tableau samt analysera och felsöka olika händelser som påverkar prestanda:

• Frågekörning

• Kompilera en fråga

• Geokodning

• Anslutningar till datakällor

• Layoutberäkningar

• Extraktgenerering

• Kombinera data

• Serveråtergivning (endast Tableau Server)

Tableau-supporten kan be dig skapa en arbetsbok för prestanda när de arbetar med dig för att lösa prestandaproblem.

Skapa en prestandaregistrering i Tableau Desktop

Gör följande för att börja registrera prestanda:

Hjälp > Inställningar och prestanda > Starta prestandaregistrering

Gör följande för att sluta registrera och visa en tillfällig arbetsbok med resultaten från registreringssessionen:

Hjälp > Inställningar och prestanda > Stoppa prestandaregistrering

Du kan nu visa arbetsboken för prestanda och påbörja analysen.

Klicka på Fil Spara för att spara arbetsboken på valfri plats. Om du skickar registreringen till Tableau-supporten sparar du först arbetsboken som en paketerad arbetsbok (.twbx-fil).

Tolka en arbetsbok för prestandaregistrering

En arbetsbok för prestandaregistrering innehåller två huvudsakliga instrumentpaneler: Prestandasammanfattning och Detaljerade vyer. Instrumentpanelen Prestandasammanfattning erbjuder en översikt på hög nivå över de mest tidskrävande händelserna. Instrumentpanelen Detaljerade vyer erbjuder mer detaljer och är avsedd att användas av avancerade användare när de skapar arbetsböcker. Instrumentpanelen Detaljerade vyer är endast synlig medan arbetsboken för prestandaregistrering är öppen i Tableau Desktop.

Prestandasammanfattning

Instrumentpanelen Prestandasammanfattning har tre vyer: Tidslinje, Händelser och Fråga.

Tidslinje

Den översta vyn i instrumentpanelen Registrering av prestandasammanfattning visar händelserna som inträffade under registreringen i kronologisk ordning från vänster till höger. Den nedre axeln visar förfluten tid sedan Tableau startade – i sekunder.

I vyn Tidslinje identifieras sammanhanget för händelser med kolumnerna Arbetsbok, Instrumentpanel och Arbetsblad. Kolumnen Händelse identifierar händelsens karaktär och den sista kolumnen visar varje händelses varaktighet samt hur den jämförs kronologiskt med andra registrerade händelser:

Händelser

Mittenvyn i en instrumentpanel med prestandasammanfattning visar händelserna sorterade per varaktighet (längst till kortast). Händelser med längre varaktighet kan hjälpa till att identifiera var du kan börja leta först för att accelerera din arbetsbok.

Olika färger indikerar olika typer av händelser. Utbudet av händelser som kan registreras är:

• Layouter med databehandling

Om layouter tar för lång tid bör du överväga att förenkla arbetsboken.

• Ansluta till datakällan

Långsamma anslutningar kan bero på nätverksproblem eller problem med servern som kör databasen.

• Kompilera en fråga

Den här händelsen registrerar den tid som Tableau lägger på att generera frågorna. Långa tidsperioder för att kompilera frågor indikerar att de frågor som genereras är komplexa. Komplexiteten kan bero på för många filter, komplexa beräkningar eller en komplex arbetsbok över lag. Exempel på komplexa beräkningar inkluderar långa beräkningar, LOD-beräkningar eller kapslade beräkningar. Försök att förenkla arbetsboken genom att använda åtgärdsfilter eller flytta beräkningar till den underliggande databasen.

• Köra en fråga.

• Om frågor tar för lång tid för liveanslutningar kan det bero på att den underliggande datastrukturen inte är optimerad för Tableau. Se dokumentationen beträffande din databasserver. Ett alternativ kan vara att överväga användningen av ett extrakt för att accelerera prestandan.

• Om frågor tar för lång tid för extrakt ska du granska användningen av filter. Om du använder många filter kanske ett kontextfilter kan vara mer meningsfullt. Om du har en instrumentpanel som använder filter kan du överväga att använda åtgärdsfilter. Dessa kan hjälpa till med prestandan.

• Generera extrakt

Överväg att endast importera vissa data från den ursprungliga datakällan för att accelerera genereringen av extrakt. Du kan till exempel filtrera per specifika datafält eller skapa ett urval baserat på ett angivet antal rader eller en procentandel av data.

• Geokodning

Försök använda mindre mängder data eller filtrera bort data för att accelerera prestandan vid geokodning.

• Kombinera data

Försök använda mindre mängder data eller filtrera bort data för att accelerera datakombinationen.

• Serveråtergivning

Du kan köra ytterligare VizQL Server-processer på ytterligare datorer för att accelerera serveråtergivningen.

Fråga

Om du klickar på en Köra en fråga-händelse på antingen sektionen Tidslinjen eller Händelse i en instrumentpanel för prestandasammanfattning, visas texten för den frågan i sektionen Fråga.

Om du är ansluten till en publicerad datakälla visas frågetexten i XML. Om du är ansluten direkt till datakällan visas frågan i SQL såsom visas nedan:

Om det är meningsfullt kan du använda frågetexten och kontakta ditt databasteam för att optimera på databasnivå. Ibland är frågan trunkerad och du måste titta i Tableau-loggen för att hitta hela frågan. De flesta databasservrar kan erbjuda råd om hur du optimerar en fråga genom att lägga till index eller andra tekniker. Se dokumentationen för din databasserver för mer information.

Av effektivitetsskäl kombinerar Tableau ibland flera frågor till en enda fråga mot data. I det här fallet kan du se en Köra en fråga-händelse för arbetsbladet Null och noll frågor körs för dina namngivna arbetsblad.

Detaljerad tidslinje

Den här vyn är den detaljerade versionen av vyn Tidslinje som visar alla händelser och separerar enskilda objekt som grupperades i vyn Tidslinje. Den är avsedd att användas av avancerade användare när en arbetsbok designas.

Detaljerade vyer

Instrumentpanelen Detaljerade vyer innehåller vyerna Djup, Exklusiv CPU, Inklusive CPU och Förfluten tid.

Djup

Vyn Djup är den översta vyn i instrumentpanelen Detaljerade vyer och erbjuder insikt i vad som händer när en begäran utförs. Den här vyn är den mest användbara när den filtreras till en enskild användarförfrågan. Exempel på användarförfrågningar är: läsa in en vy, välja en markering eller ändra ett filter.

Varje stapel i vyn Djup representerar en enstaka aktivitet. En aktivitet är en arbetsenhet som görs som en del av bearbetningen av en användarförfrågan. En enda användarförfrågan resulterar i flera olika aktiviteter. Längden på varje stapel i vyn Djup är proportionell mot den tid som har förflutit för den aktivitet som stapeln representerar.

Aktiviteter på hög nivå visas högst upp i vyn. Aktiviteter lägre ner är underordnade aktiviteter som genereras av aktiviteter på hög nivå.

Att hålla muspekaren över varje stapel erbjuder ytterligare information om aktiviteten och markerar även motsvarande rad i vyerna CPU och Förfluten tid såsom beskrivs i nästa avsnitt.

Undersök långvariga aktiviteter på de högsta nivåerna för att begränsa de delar av begäran som tog mest tid.

CPU och Förfluten tid

Vyerna CPU och Förfluten tid visas längst ned i instrumentpanelen Detaljerade vyer. Du kan klicka på alternativknapparna för att växla mellan vyerna Exklusive CPU, Inklusive CPU och Förfluten tid.

Medan vyn Djup kan hjälpa till med en snabb visuell identifiering av långt pågående aktiviteter, kanske den inte nödvändigtvis lyfter fram aktiviteter som sker flera gånger, men där varje instans tar en kort tid. Vyerna Exklusive CPU, Inklusive CPU och Förfluten tid erbjuder samlad statistik för varje aktivitet. Antalet gånger en aktivitet ägde rum visas i kolumnen Antal och den totala tiden som en enskild aktivitet har tagit visas med hjälp av stapeldiagrammet.