Skapa ett paretodiagram

Ett paretodiagram är en typ av diagram som innehåller både staplar och ett linjediagram, där enskilda värden representeras i fallande ordning av staplar och den stigande ackumulerade totalsumman representeras av linjen. Den är uppkallad efter Vilfredo Pareto, en italiensk ingenjör, sociolog, ekonom, statsvetare och filosof, som formulerade den så kallade paretoprincipen. Pareto konstaterade att 80 % av marken vanligtvis ägdes av 20 % av befolkningen. Pareto utvecklade principen genom att konstatera att 20 % av ärtskidorna i hans trädgård innehöll 80 % av ärtorna. Så småningom utvidgades principen ytterligare av andra, som påvisade att för många händelser kommer ungefär 80 % av effekterna från 20 % av orsakerna. Inom näringslivet kommer till exempel 80 % av vinsten inte sällan från 20 % av de tillgängliga produkterna.

I Tableau går det att tillämpa en tabellberäkning på försäljningsdata för att skapa ett diagram som visar procentandelen av den totala försäljningen som kommer från de främsta produkterna, och därmed identifiera huvudsegmenten i kundkretsen som är viktigast för att företaget ska bli framgångsrikt.

I den här proceduren används datakällan Urval - Superstore som ingår i Tableau Desktop.

Förberedelser för analysen

Bestäm vilka frågor du vill ha svar på innan du påbörjar analysen. Dessa frågor avgör vilken kategori (dimension) och vilket antal (mätvärde) som analysen ska baseras på. I följande exempel är frågan vilka produkter (som omfattas av dimensionen Underkategori) som står för den största totala försäljningen.

På hög nivå behöver du göra följande:

1. Skapa ett stapeldiagram som visar försäljning per underkategori, i fallande ordning.

2. Lägg till ett linjediagram som också visar försäljning per underkategori.

3. Lägg till en tabellberäkning i linjediagrammet för att visa försäljningen per underkategori som en löpande totalsumma och som en procentandel av totalvärdet.

I det här scenariot används datakällan Urval - Superstore som ingår i Tableau Desktop

Skapa ett stapeldiagram som visar försäljning per underkategori i fallande ordning

1. Anslut till datakällan Urval - Superstore.

2. Dra Underkategori till Kolumneri rutan Data och dra sedan Försäljning till Rader.

3. Klicka på Underkategori i Kolumner och välj Sortera.

Gör följande i dialogrutan Sortera:

1. Under Sorteringsordningväljer du Fallande.

2. Under Sortera efter väljer du Fält.

3. Lämna alla andra värden oförändrade, inklusive Försäljning som det valda fältet och Summa som den valda aggregeringen.

4. Klicka på OK för att stänga dialogrutan Sortera.

Produkterna sorteras nu från högsta till lägsta försäljning.

Lägg till ett linjediagram som också visar försäljning per underkategori

1. Dra Försäljning längst till höger i vyn från rutan Data, tills en streckad linje visas.

Obs! I Tableau 2020.2 och senare versioner visar rutan Data inte längre Dimensioner och Mätvärden som etiketter. Fälten visas efter tabell eller mapp.

2. Släpp Försäljning så att en vy med dubbel axel skapas. Det är lite svårt att se att det finns två instanser av försäljningsstaplarna i det här läget, eftersom de är konfigurerade på samma sätt.

3. Välj SUM(Sales) (2) på kortet Markeringar och ändra markeringstypen till Linje.

Så här bör vyn se ut nu:

Lägg till en tabellberäkning i linjediagrammet för att visa försäljningen per underkategori som en löpande totalsumma och som en procentandel av totalvärdet

1. Klicka på den andra kopian av SUM(Sales)Rader och välj Lägg till tabellberäkning.

2. Lägg till en primär tabellberäkning till SUM(Sales)) för att visa försäljningen som en löpande totalsumma.

Välj Löpande totalsumma som beräkningstyp.

Stäng inte dialogrutan Tabellberäkning.

3. Lägg till en sekundär tabellberäkning för att visa data i procent av totalvärdet.

Klicka på Lägg till sekundär beräkning och välj Procent av totalvärde som sekundär beräkningstyp.

Så här bör dialogrutan Tabellberäkning se ut nu:

4. Klicka på krysset i det övre högra hörnet av dialogrutan Tabellberäkning för att stänga den.

5. Klicka på Färg på kortet Markeringar för att ändra linjens färg.

Resultatet är nu ett paretodiagram: