Definiera tabellstrukturen

Utöver standardformateringen finns det ett antal andra inställningar som definierar tabellstrukturen. Dessa inställningar kan ändras genom att välja Analys > Tabellayout > Avancerat för att öppna dialogrutan Tabellalternativ. Där kan du ange bildförhållande, standardiserat nummerformat, rad- och kolumnattribut samt standardiserad etikettorientering för etiketter längst ned i vyn. Medan dessa inställningar gäller för hela vyn kan vissa åsidosättas med rutan Format.

Ställ in bildförhållandet

Bildförhållandet hänvisar till förhållandet mellan rutans bredd och höjd. Du kan välja att begränsa bildförhållandet till en viss mängd eller inte begränsa det alls. Ett obegränsat axelintervall kan vara användbart då det innebär att axlarna inte behöver vara lika långa.

Varje gång du manuellt ändrar storleken på en rad eller kolumn avgränsas bildförhållandet. Bildförhållandets inställningar gäller endast för vyer som innehåller kontinuerliga axlar på både hyllan Rader och hyllan Kolumner. Nominativa axlar påverkas inte av inställningarna för bildförhållandets inställningar.

Ställa in standardformatet för nummer

Du kan definiera antalet decimaler som ska visas som standard för nummer i vyn. Om du väljer Automatiskt fastställer Tableau antalet decimaler automatiskt baserat på data i fältet. Om du väljer Manuellt kan du välja att visa upp till 16 decimaler.

Ställ in radattribut

Välj bland följande radattribut:

• Maximalt antal nivåer med radetiketter: fastställer antalet fält som kan läggas till på hyllan Rader innan rubrikerna kombineras på samma nivå.

Om du till exempel ställer in maximalt antal nivåer för radetiketter till 3 och placerar 5 diskreta fält på hyllan Rader visas den första, andra och tredje radrubriken i samma rubrik men avgränsade med kommatecken (de kombineras vid samma rubriknivå).

I det här exemplet är Kundnamn, Region, Län, Stad och Postnummer de 5 diskreta fälten på hyllan Rader. Maximalt antal nivåer för radetiketter är satt till 3. I den resulterande vyn kombineras Kundnamn med Region och Län i den första kolumnen.

• Maximalt antal nivåer med horisontella radetiketter: fastställer antalet fält som kan placeras på hyllan Rader innan rubriker automatiskt orienteras vertikalt snarare än horisontellt när tabellen inte passar i vyn.

Ställ in kolumnattribut

Välj bland följande kolumnattribut:

• Maximalt antal nivåer med kolumnetiketter: fastställer antalet fält som kan placeras på hyllan Kolumner innan Tableau börjar kombinera etiketterna. Om du till exempel ställer in maximalt antal kolumnetiketter till 8 och placerar 9 diskreta fält på hyllan Kolumner visas den första och andra kolumnrubriken i samma rubrik men avgränsade med kommatecken (de kombineras vid samma rubriknivå).

• Visa den innersta nivån längst ner i vyn när det finns en vertikal axel: visar den innersta nivån av kolumnrubriker längst ner i vyn (i motsats till överst) när en vertikal axel läggs till i vyn.

• Standardorientering på etiketter längst ner i vyn: fastställer om etiketterna längst ned i vyn är orienterade horisontellt eller vertikalt som standard. Tryck på Ctrl + L på tangentbordet (Kommando-L på en Mac) för att växla mellan de horisontella och vertikala alternativen.