Azure SQL Synapse Analytics

I den här artikeln beskrivs hur du ansluter Tableau till Azure Synapse Analytics (kallades tidigare Azure SQL Data Warehouse) och konfigurerar datakällan.

Obs! Kontrollera att du har konfigurerat servern innan du fortsätter. Mer information om serverkonfiguration finns i Konfigurera Azure AD för OAuth och modern autentisering.

Innan du börjar

Innan du börjar ska du samla in följande anslutningsinformation:

• Fullständigt servernamn som fungerar som värd för den databas som du vill ansluta till, till exempel myserver-20171113.database.windows.net

• (Valfritt) Namn på databasen

• Autentiseringsmetod:

• Användarnamn och lösenord

• Active Directory-lösenord

• Azure Active Directory via OAuth (integrerat)

Obs! För att kunna använda det här alternativet måste systemadministratören aktivera ”användarmedgivande” i organisationens Azure Active Directory-klient. Mer information finns i Microsofts dokumentation om konfiguration av användarmedgivande.

• Inloggningsuppgifterna beror på vilken autentiseringsmetod du väljer och kan inkludera följande:

• Användarnamn och lösenord

• Användarnamn och lösenord för Active Directory

• URL för Azure Active Directory-instansen

• Ansluter du till en SSL-server?

• Vill du ställa in databasens isoleringsnivå på Läs ogenomförda data?

• (Valfritt) Inledande SQL-sats körs varje gång Tableau ansluter

• Drivrutin krävs

Den här kopplingen kräver en drivrutin för att kommunicera med databasen. Du kanske redan har den nödvändiga drivrutinen installerad på datorn. Om drivrutinen inte är installerad på datorn visar Tableau ett meddelande i dialogrutan Anslutning med en länk till nedladdningssidan med drivrutinen(Länken öppnas i ett nytt fönster) där du kan hitta länkar till drivrutiner och installationsinstruktioner.

Skapa anslutningen och konfigurera datakällan

1. Starta Tableau och välj Azure Synapse Analytics under Anslut. För en fullständig lista över dataanslutningar väljer du Mer under Till en server. Gör sedan följande:
    1. Ange URL för den server som du vill ansluta till.
    2. (Valfritt) Ange ett databasnamn om du vill ansluta till en inkluderad databas.
    3. Ange hur du vill logga in på servern, med ett användarnamn och lösenord, med ett användarnamn och lösenord för Active Directory eller genom integrerad Azure Active Directory-inloggnings via OAuth.
    4. Ange användarnamn och lösenord.
      Om du i stället vill använda Azure Active Directory via OAuth anger du en URL för Azure Active Directory-instansen. Mer information finns i Microsofts dokumentation om slutpunkter(Länken öppnas i ett nytt fönster).

Obs! Om din organisation använder fler än en Azure Active Directory-klient, måste URL:en för Azure Active Directory-instansen stämma överens med klienten där databasen har konfigurerats. Du hittar klient-ID i Azure-portalen, eller hos Azure-administratören.

5. Markera kryssrutan Kräv SSL när du ansluter till en SSL-server.
    6. Ange om Läs ogenomförda data ska aktiveras eller inte. Med detta alternativ kan Tableau köras på isoleringsnivån Läs ogenomförda data. Långa frågor från Tableau, inklusive extraktuppdateringar, kan låsa databasen och fördröja transaktioner. Välj det här alternativet för att låta rader som har ändrats av andra transaktioner läsas av frågor, även om raderna inte har bekräftats än. När det här alternativet har rensats använder Tableau standardnivån för isolering som har angetts av databasen.
    7. (Valfritt) Välj Inledande SQL för att ange ett SQL-kommando som ska köras i början av varje anslutning, när du till exempel öppnar arbetsboken, uppdaterar ett extrakt, loggar in på Tableau Server eller publicerar på Tableau Server. Se Köra inledande SQL för mer information.
    8. Välj Logga in.

Om Tableau inte kan upprätta anslutningen, verifierar du att du har rätt inloggningsuppgifter. Om du fortfarande inte kan ansluta, har datorn problem med att hitta servern. Kontakta nätverksadministratören eller databasadministratören.

2. På sidan Datakälla gör du följande:

1. (Valfritt) Välj standardnamnet för datakällan längst upp på sidan och ange sedan ett unikt namn för datakällan, som ska användas i Tableau. Till exempel kan du använda en konvention för namngivning av datakälla som gör det lättare för andra användare av datakällan att räkna ut vilken datakälla de ska ansluta till.

2. Välj en databas i listrutan Databas.

3. Under Tabell väljer du en tabell eller så använder du sökfältet för att söka efter ett tabellnamn.

Du kan även specificera en lagrad procedur i databasen. Mer information om lagrade procedurer, inklusive en lista över begränsningar som är specifika för SQL Server-databaser, finns i Använda en lagrad procedur.

4. Dra en tabell till arbetsytan och välj sedan bladflik för att starta analysen.

Använd anpassad SQL för att ansluta till en specifik fråga i stället för till hela datakällan. Mer information finns i Ansluta till en anpassad SQL-fråga.

Obs! Tableau Desktop har inte stöd för datatypen Microsoft SQL Server TIME. Fält av den här datatypen importeras inte och visas inte i Tableau Desktop. Fält av datatypen TIME visas inte i Tableau Desktop, om de inkluderas i de lagrade procedurerna. Mer information finns i Använda en lagrad procedur.

Logga in på en Mac

Om du använder Tableau Desktop på en Mac och anger servernamnet för att ansluta ska du använda ett fullständigt domännamn, såsom mydb.test.ourdomain.lan, istället för ett relativt domännamn, såsom mydb eller mydb.test.

Alternativt kan du lägga till domänen i listan över sökdomäner för Mac-datorn vilket låter dig endast ange servernamnet när du ansluter. Gå till Systeminställningar > Nätverk > Avancerat och öppna sedan fliken DNS för att uppdatera listan över sökdomäner.

Obs! Även om alternativet Azure Active Directory via OAuth visas i Azure SQL Synapse Analytics-anslutningsfönstret, stöds det inte för MAC.