Beräkna Z-poäng

Inom statistik är z-poängen (eller standardpoängen) för en observation den standardavvikelse som ligger över eller under genomsnittet för befolkningen.

För att kunna beräkna z-poäng måste du veta vad genomsnittet för befolkningen och standardavvikelsen för befolkningen är. I händelse av att det är omöjligt att mäta varje observation av en befolkning kan du uppskatta standardavvikelse med hjälp av ett slumpmässigt urval.

Skapa en z-poängsvisualisering för att besvara frågor som de följande:

• Vilken procentandel av värden faller under ett visst värde?

• Vilka värden kan anses vara exceptionella? Exempel: Vilka poäng i ett IQ-test representerar de högsta fem procenten?

• Vilken är den relativa poängen för en distribution gentemot en annan? Exempel: Michael är längre än den genomsnittliga mannen och Emily är längre än den genomsnittliga kvinnan, men vem är förhållandevis längre inom respektive kön?

Som en allmän regel anses z-poäng under -1,96 eller över 1,96 vara ovanliga och intressanta. Det vill säga, de är statistiskt signifikanta utstickare.

I den här artikeln beskrivs hur du beräknar z-poäng i Tableau.

1. Anslut till datakällan Urval - Superstore som ingår i Tableau Desktop.

2. Skapa ett beräknat fält för att beräkna den genomsnittliga försäljningen.

Välj Analys > Skapa beräknat fält för att öppna beräkningsredigeraren. Ge beräkningen namnet Genomsnittlig försäljning och skriv eller klistra in följande i formelområdet:

WINDOW_AVG(SUM([Sales]))

3. Skapa ytterligare ett beräknat fält för att beräkna standardavvikelsen. Ge beräkningen namnet STDEVP-försäljning och skriv eller klistra in följande i formelområdet:

WINDOW_STDEVP(SUM([Sales]))

4. Skapa ett beräknat fält till, detta för att beräkna z-poängen. Ge beräkningen namnet Z-poäng och skriv eller klistra in följande i formelområdet:

(SUM([Sales]) - [Average Sales]) / [STDEVP Sales]

5. Dra Z-poäng från rutan Data till Kolumner och Län till Rader.

Observera att fältet Z-poäng i Kolumner har en tabellberäkningsikon på höger sida (en liten triangel):

Funktionen STDEVP-försäljning baseras på funktionen WINDOW_STDEVP, som är en tabellberäkningsfunktion. Funktionen Z-poäng är i sin tur en tabellberäkningsfunktion, då den innehåller STDEVP-försäljning i definitionen. När du använder ett beräknat fält som innehåller en tabellberäkningsfunktion i en vy är det samma sak som att lägga till en tabellberäkning till ett fält manuellt. Du kan redigera fältet som en tabellberäkning. Faktum är att det är nästa steg.

6. Klicka på fältet Z-poäng i Kolumner och välj Beräkna med > Län.

Detta medför att z-poängen beräknas per delstat.

7. Klicka på ikonen Sortera fallande i verktygsfältet:

8. Håll inne Ctrl-tangenten och dra fältet Z-poäng från Kolumner till Färg.

Ctrl + Dra kopierar ett fält som för tillfället har konfigurerats till en ytterligare plats.

9. Ctrl + Dra Z-poäng från Kolumner igen. Den här gången släpper du den på Etiketter.

Du har nu en distribution av z-poäng uppdelade efter delstat. Både Kalifornien och New York har z-poäng som är högre än 1,96. Från detta kan du dra slutsatsen att Kalifornien och New York har betydligt högre försäljning i genomsnitt än andra delstater.