Data sorteren in een visualisatie

U kunt op veel manieren data sorteren in Tableau. Wanneer u een visualisatie bekijkt, kunt u met één klik op een as, koptekst of veldlabel data sorteren. In de auteursomgeving zijn aanvullende sorteeropties beschikbaar, zoals handmatig sorteren in kopteksten en legenda's, via de sorteerpictogrammen op de werkbalk of via het sorteermenu.

Tip: download de werkmap die in deze voorbeelden wordt gebruikt om alles zelf te verkennen (hiervoor moet u over Tableau Desktop beschikken).

Snel sorteren vanaf een as, koptekst of veldlabel

U kunt op meerdere manieren met sorteerknoppen in één klik een visualisatie sorteren.

In alle gevallen sorteert u met één klik in aflopende volgorde, met twee klikken in oplopende volgorde en met drie klikken wordt de sortering gewist.

Sorteerpictogrammen die op een as (meetwaarde A), koptekst (lichtgroen) of veldlabel (kleurtint) worden weergegeven

De sortering wordt bijgewerkt als de onderliggende data veranderen.

Sorteren vanaf een as

  1. Beweeg de muisaanwijzer over een numerieke as om het sorteerpictogram weer te geven.
  2. Klik op het pictogram om te sorteren.

Sorteren: kleur wordt binnen elke kleurtint gesorteerd in aflopende volgorde van meetwaarde A

In dit voorbeeld wordt de sortering toegepast op Kleur (de rijen worden gesorteerd) op basis van de waarden voor Meetwaarde A. Als er hiërarchische dimensies zijn zoals hierboven, wordt de sortering toegepast op de binnenste dimensie. In dit voorbeeld wordt Kleur gesorteerd binnen Kleurtint. Donkermagenta kan niet naar boven in de visualisatie worden gesorteerd, omdat het in het deelvenster voor de kleurtint Paars moet blijven.

Sorteren vanuit een koptekst

  1. Beweeg de muisaanwijzer over een koptekst om het sorteerpictogram weer te geven.
  2. Klik op het pictogram om te sorteren.

Sorteren: materialen worden gerangschikt in aflopende volgorde van meetwaarde B voor Groen.

In dit voorbeeld wordt de sortering toegepast op Materiaal (de volgorde van de kolommen Verf, Stof en Papier wordt gesorteerd) op basis van de waarden voor Groen, aangezien die koptekst werd gebruikt voor de sortering.

Opmerking: de sorteeroptie is ook beschikbaar via de tooltip voor een koptekst. De sorteeroptie van de kopteksttooltip wordt ook weergegeven als de weergave een tabelberekening bevat (maar niet in de sorteeroptie van de koptekst). Als de weergave een tabelberekening bevat, wordt met deze optie een handmatige sortering uitgevoerd op basis van de data die op dat moment in de weergave worden weergegeven.

Sorteren vanaf een veldlabel

  1. Beweeg de muisaanwijzer over een veldlabel om het sorteerpictogram weer te geven.

    Het sorteerpictogram voor een veldlabel verschilt enigszins van dat voor een koptekst of as. De standaardoptie is alfabetisch sorteren, maar er is ook een menu waarin u kunt kiezen om te sorteren op een veld in de weergave.

  2. Klik op het A-Z-pictogram om alfabetisch te sorteren. Of klik op het menu om een veld te selecteren waarop u wilt sorteren. Het pictogram verandert in het staafpictogram en u kunt klikken om te sorteren.

Sorteren: kleurtinten worden in aflopende volgorde gerangschikt op meetwaarde B.

In dit voorbeeld wordt de sortering toegepast op de buitenste dimensie (Kleurtint) op basis van de totale meetwaarde B. (meetwaarde B wordt geaggregeerd voor alle kleuren binnen elke kleurtint en Kleurtint wordt gesorteerd. Daarom komt Paars eerst, dan Groen en vervolgens Blauw.)

Ontbrekende sorteerpictogrammen

Als de sorteerpictogrammen niet worden weergegeven, is deze functionaliteit mogelijk uitgeschakeld of is het niet mogelijk om de weergave te sorteren. Sorteerpictogrammen zijn niet beschikbaar op de assen in spreidingsdiagrammen of voor tabelberekeningen. Zo kunnen spreidingsdiagrammen bijvoorbeeld niet worden gesorteerd op basis van een numerieke as, omdat de posities van de markeringen volledig worden bepaald door de data.

Sorteeropties tijdens het maken van inhoud

In een auteursomgeving zijn extra opties beschikbaar.

Sorteren vanaf de werkbalk

  1. Selecteer de dimensie die u wilt sorteren.

    Als u geen veld selecteert voordat u sorteert, is het standaardgedrag om de diepste dimensie te sorteren.

  2. Selecteer de gewenste sorteerknop (oplopend of aflopend) in de werkbalk.

In dit voorbeeld wordt de sortering toegepast op Kleurtint, tenzij het veld Materiaal is geselecteerd voordat er wordt gesorteerd. De werkbalksortering is ook van toepassing op de meest linkse meetwaarde, in dit geval Meetwaarde B. Als u op Meetwaarde A wilt sorteren, moet u de volgorde in de container Kolommen omkeren of een andere sorteermethode gebruiken. In dit voorbeeld kunt u zien wat het effect is als u op Materiaal sorteert. De kleurtint is uit de weergave verwijderd.

Sorteren door slepen en neerzetten

Als u handmatig wilt sorteren, selecteert u een koptekst in een visualisatie of in een legenda en sleept u deze naar de juiste locatie. Een dikke zwarte lijn geeft aan waar u de koptekst moet neerzetten.

Opmerking: als u op een legenda sorteert, verandert ook de volgorde van de markeringen en niet alleen de manier waarop de legenda wordt weergegeven. Wat het onderste item is in de legenda, wordt de onderste markering in de visualisatie. Dit betekent: het dichtstbij de as of koptekst of eronder in het geval van spreidingsdiagrammen en andere visualisatietypen die overlappende markeringen kunnen hebben.

Specifieke velden in de visualisatie sorteren

Tableau gebruikt de huidige ICU-bibliotheek (International Components for Unicode) om de sorteervolgorde te bepalen. U kunt de sortering aanpassen met behulp van het menu Sorteren voor specifieke velden. (Het menu Sorteren is niet beschikbaar voor continue meetwaarden.)

  1. Klik met de rechtermuisknop (Windows) of Control-klik (Mac) op het veld dat u wilt sorteren en selecteer Sorteren.
  2. Selecteer een optie voor Sorteren op en configureer het gedrag ervan:
    • Volgorde van databron: hiermee wordt gesorteerd op basis van de wijze waarop de data in de databron zijn gesorteerd. Voor relationele databronnen is dit doorgaans de natuurlijke sorteervolgorde. Natuurlijke sorteervolgorde is een alfabetische sortering waarbij meercijferige getallen als één teken worden behandeld. Bij natuurlijke sortering wordt bijvoorbeeld 2 vóór 19 geplaatst, omdat 2 minder is dan 19. Bij alfabetische sortering wordt 19 echter vóór 2 geplaatst, omdat 1 minder is dan 2.

      Als u een multidimensionale kubusdatabron gebruikt, wordt de volgorde van de databronnen gedefinieerd in de hiërarchische volgorde van de leden binnen een dimensie.

    • Alfabetisch: hiermee worden de data op alfabetische volgorde gesorteerd. Bij deze sortering wordt rekening gehouden met hoofdletters en kleine letters, wordt [A-Z] vóór [a-z] gesorteerd en worden cijfers afzonderlijk behandeld (dat wil zeggen dat 19 vóór 2 komt).

      Als u een sortering wilt maken die niet hoofdlettergevoelig is, maakt u een berekend veld met behulp van de functies UPPER() of LOWER() om variatie in het hoofdlettergebruik te verwijderen. Zie Tekenreeksfuncties(Link wordt in een nieuw venster geopend) voor meer informatie.

    • Veld: hiermee kunt u de veldwaarde opgeven die wordt gebruikt om de sorteervolgorde te bepalen. Het veld hoeft niet te worden gebruikt in de visualisatie. U kunt ook een aggregatie voor het sorteerveld selecteren. De beschikbare aggregatieopties zijn afhankelijk van het veldtype.

    • Handmatig: hiermee kunt u een waarde selecteren en naar de gewenste positie verplaatsen. U kunt dit doen door de waarde in de lijst te verslepen of door de pijlen aan de rechterkant te gebruiken.

    • Genest: hiermee kunt u de veldwaarde selecteren die wordt gebruikt om de sorteervolgorde te bepalen. Het veld hoeft niet te worden gebruikt in de visualisatie. U kunt ook een aggregatie voor het sorteerveld selecteren. De beschikbare aggregatieopties zijn afhankelijk van het veldtype.

Geneste sorteringen

Wanneer de waarden die moeten worden gesorteerd in meerdere deelvensters voorkomen, zijn er twee manieren om te sorteren: genest en niet-genest (of vergelijkend). In de onderstaande afbeelding worden alle drie de waarden voor Kleurtint vermeld bij alle drie de waarden voor Materialen. Bij geneste sortering worden waarden per deelvenster onafhankelijk van elkaar beschouwd, en niet als samengevoegde waarden voor alle deelvensters.

GenestNiet-genest

Bij een geneste sortering wordt elk deelvenster onafhankelijk bekeken en worden de rijen per deelvenster gesorteerd.

Na de sortering staat Paars boven Groen voor Stof en Papier, maar onder Groen voor Verf.

Bij een niet-geneste sortering wordt de waarde over alle deelvensters bekeken en geldt per deelvenster dezelfde volgorde van waarden.

Paars staat voor alle materialen boven Groen, omdat de waarde voor Paars in totaal groter is dan Groen.

Geneste sorteringen zien er correct uit binnen de context van het deelvenster, maar geven geen geaggregeerde informatie over de manier waarop de waarden zich in z'n totaliteit verhouden.Niet-geneste sorteringen lijken in een afzonderlijk deelvenster misschien niet correct, maar geven wel consistent weer hoe de geaggregeerde waarden zich over het geheel genomen tot elkaar verhouden.
Sorteren vanaf een as leidt standaard tot een geneste sortering.Sorteren vanaf een veldlabel leidt standaard tot een niet-geneste sortering.

Opmerking: wanneer u een geneste sortering uitvoert, wordt de sortering overgenomen wanneer u door de verschillende dimensies heen gaat. Een geneste sortering op Kleurtint wordt bijvoorbeeld ook toegepast op Kleur.

Als een dimensie in dezelfde container is geplaatst als een meetwaarde, heeft die meetwaarde een as in de weergave voor elke waarde van de dimensie. Met het pictogram voor sorteren vanaf een as wordt een geneste sortering gegenereerd die specifiek is voor die waarde.

In dit scenario wordt een extra veld toegevoegd aan het dialoogvenster van het sorteermenu voor de gesorteerde dimensie. Als u wilt voorkomen dat de sortering op basis van deze waarde wordt opgesplitst, schakelt u het selectievakje Filteren op uit.

Inzicht in 'onjuiste' sorteringen

Het is gemakkelijk om te veronderstellen dat een weergave verkeerd is gesorteerd, wanneer de sorteerlogica in feite niet duidelijk is. Een weergave met een geneste sortering, terwijl een niet-geneste sortering wordt verwacht (of andersom), kan als onjuist worden beschouwd. Sorteren wanneer er meerdere deelvensters zijn, kan er ook toe leiden dat de resultaten ongesorteerd lijken.

Deze weergave lijkt bijvoorbeeld niet-gesorteerd, terwijl deze in werkelijkheid is gesorteerd op kleurtint op basis van meetwaarde A.

Door de weergave te vereenvoudigen, wordt het sorteren inzichtelijker.

Door met de muisaanwijzer over de sorteerpictogrammen te bewegen, wordt de beschrijving van de sortering weergegeven. U kunt ook de weergave tijdelijk vereenvoudigen, zodat duidelijk wordt wat er gebeurt.

Sorteringen wissen

U kunt data uit veel verschillende delen van een weergave sorteren. Soms kan het nuttig zijn om alle sorteringen in één keer te wissen.

Als u de sortering voor een specifiek veld wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop om het menu te openen en selecteert u Sortering wissen.

Als u alle sorteringen in de weergave wilt verwijderen, opent u het menu naast het pictogram voor het wissen van bladen op de werkbalk en selecteert u Sorteringen wissen. U kunt ook in het menu Werkblad klikken op Wissen > Sorteringen.

Sorteren onmogelijk maken

Als auteur kunt u de sorteerpictogrammen in gepubliceerde inhoud uitschakelen. Dit kan handig zijn om de huidige sortering te behouden zoals u deze hebt gemaakt. Navigeer naar het menu Werkblad en schakel de optie Sorteerbesturingselementen tonen uit. Hiermee voorkomt u dat de sorteerpictogrammen worden weergegeven wanneer een gebruiker van de weergave de muisaanwijzer over een as, koptekst of veldlabel beweegt.

Als u veldlabels, kopteksten of de as verbergt, worden ook de sorteerpictogrammen verwijderd.

Bedankt voor uw feedback.De feedback is verzonden. Dank u wel.