Werkmapprestaties vastleggen en analyseren
Uw werkmap is klaar en u vraagt zich af of de uitvoering ervan niet iets langer duurt dan zou moeten. Om erachter te komen wat het proces vertraagt, kunt u een prestatieregistratie gebruiken om uw werkmap te evalueren. Dit is vooral een goed idee als u van plan bent de werkmap te delen of te publiceren.
Met de functie Prestatieregistratie in Tableau worden prestatiegegevens over belangrijke gebeurtenissen vastgelegd terwijl u met een werkmap werkt. Vervolgens kunt u prestatiestatistieken bekijken in een werkmap die Tableau maakt om verschillende gebeurtenissen, waarvan bekend is dat ze de prestaties beïnvloeden, te analyseren en problemen op te lossen:
Query-uitvoering
Query samenstellen
Geocodering
Verbindingen met databronnen
Lay-outberekeningen
Extractgeneratie
Data combineren
Serverrendering (alleen Tableau Server)
Het kan zijn dat Tableau-ondersteuning u vraagt een prestatiewerkmap te maken, omdat zij samen met u prestatieproblemen willen diagnosticeren.
Een prestatieregistratie maken in Tableau Desktop
Om te beginnen met het registreren van prestaties, volgt u deze stap:
Help > Instellingen en prestaties > Prestatieregistratie starten
Als u de registratie wilt stoppen en een tijdelijke werkmap met de resultaten van de opnamesessie wilt bekijken, volgt u deze stap:
Help > Instellingen en prestaties > Prestatieregistratie stoppen
U kunt nu de prestatiewerkmap bekijken en met uw analyse beginnen.
Klik op Bestand > Opslaan om de werkmap op de door u gekozen locatie op te slaan. Als u de registratie wilt verzenden naar Tableau-ondersteuning, slaat u deze werkmap op als een verpakt werkmapbestand (.twbx) en verzendt u dit.
Een werkmap voor prestatieregistratie interpreteren
Een prestatieregistratiewerkmap bevat twee hoofddashboards: Prestatiesamenvatting en Gedetailleerde weergaven. Het dashboard Prestatiesamenvatting biedt een globaal overzicht van de gebeurtenissen die het meest tijdrovend zijn. Het dashboard Gedetailleerde weergaven biedt veel meer details en is bedoeld voor gevorderde gebruikers bij het maken van werkmappen. Het dashboard Gedetailleerde weergaven is alleen zichtbaar wanneer de prestatieregistratiewerkmap is geopend met Tableau Desktop.
Prestatiesamenvatting
Het dashboard Prestatiesamenvatting bevat drie weergaven: Tijdlijn, Gebeurtenissen en Query.
Tijdlijn
In de bovenste weergave van het registratiedashboard met de prestatiesamenvatting worden de gebeurtenissen weergegeven die tijdens de registratie hebben plaatsgevonden, chronologisch van links naar rechts gerangschikt. De onderste as toont de verstreken tijd sinds de start van Tableau, in seconden.
In de tijdlijnweergave geven de kolommen Werkmap, Dashboard en Werkblad de context voor gebeurtenissen. De kolom Gebeurtenis geeft de aard van de gebeurtenis aan. In de laatste kolom wordt de duur van elke gebeurtenis weergegeven en hoe deze zich chronologisch verhoudt tot andere geregistreerde gebeurtenissen:
Gebeurtenissen
In de middelste weergave van een prestatiesamenvatting worden de gebeurtenissen weergegeven, gesorteerd op duur (van groot naar klein). Gebeurtenissen met een langere duur kunnen u helpen bepalen waar u eerst moet kijken als u uw werkmap sneller wilt maken.
Verschillende kleuren geven verschillende typen gebeurtenissen aan. Het bereik van gebeurtenissen dat kan worden geregistreerd is:
Lay-outs berekenen
Als het maken van lay-outs te veel tijd kost, kunt u overwegen uw werkmap te vereenvoudigen.
Verbinding maken met databron
Trage verbindingen kunnen worden veroorzaakt door netwerkproblemen of problemen met de databaseserver.
Query samenstellen
Met deze gebeurtenis wordt vastgelegd hoeveel tijd Tableau besteedt aan het genereren van de query's. Lange compileerquerytijden geven aan dat de gegenereerde query's complex zijn. De complexiteit kan worden veroorzaakt door te veel filters, complexe berekeningen of in het algemeen door een complexe werkmap. Voorbeelden van complexe berekeningen zijn onder meer langdurige berekeningen, LOD-berekeningen en geneste berekeningen. Probeer de werkmap te vereenvoudigen door actiefilters te gebruiken of berekeningen naar de onderliggende database te verplaatsen.
Query uitvoeren
Als query's bij liveverbindingen te lang duren, kan dit komen doordat de onderliggende datastructuur niet is geoptimaliseerd voor Tableau. Raadpleeg de documentatie van uw databaseserver. Als alternatief kunt u overwegen om een extract te gebruiken om de prestaties te versnellen.
Als query's voor extracten te lang duren, controleer dan of u filters gebruikt. Als u veel filters hebt, is een contextfilter dan zinvoller? Als u een dashboard hebt dat filters gebruikt, kunt u overwegen om actiefilters te gebruiken. Deze kunnen de prestaties verbeteren.
Extract genereren
Om het genereren van extracten te versnellen, kunt u overwegen om alleen een deel van de data uit de oorspronkelijke databron te importeren. U kunt bijvoorbeeld filteren op specifieke datavelden of een steekproef maken op basis van een bepaald aantal rijen of percentage van de data.
Geocodering
Om de geocoderingsprestaties te versnellen, kunt u proberen minder data te gebruiken of data uit te filteren.
Data combineren
Om het combineren van data te versnellen, kunt u proberen minder data te gebruiken of data uit te filteren.
Serverrendering
U kunt het renderen van de server versnellen door extra VizQL Server-processen op extra machines uit te voeren.
Query
Als u op een gebeurtenis Query uitvoeren in het gedeelte Tijdlijn of Gebeurtenissen van het dashboard met de prestatiesamenvatting klikt, wordt de tekst voor die query weergegeven in het gedeelte Query.
Als u verbonden bent met een gepubliceerde databron, wordt de querytekst weergegeven in XML. Als u rechtstreeks verbinding hebt met de databron, wordt de query in SQL weergegeven zoals hieronder weergegeven:
Als het zinvol is, kunt u de querytekst gebruiken om samen met uw databaseteam te werken aan optimalisatie op databaseniveau. Soms wordt de query afgekapt en moet u in het Tableau-logboek kijken om de volledige query te vinden. De meeste databaseservers kunnen u advies geven over hoe u een query kunt optimaliseren door indexen of andere technieken toe te voegen. Raadpleeg de documentatie van uw databaseserver voor meer informatie.
Soms combineert Tableau meerdere query's tot één query op de data, om efficiënter te werken. In dit geval ziet u mogelijk een gebeurtenis Query uitvoeren voor het werkblad Null en er worden nul query's uitgevoerd voor uw benoemde werkbladen.
Gedetailleerde tijdlijn
Dit is de gedetailleerde versie van de weergave Tijdlijn die alle gebeurtenissen toont en afzonderlijke items scheidt die in de weergave Tijdlijn waren gegroepeerd. Het is bedoeld voor gevorderde gebruikers bij het ontwerpen van werkmappen.
Gedetailleerde weergaven
Het dashboard Gedetailleerde weergaven bevat de weergaven Diepte, Exclusieve CPU, Inclusieve CPU en Verstreken tijd.
Diepte
De weergave Diepte is de bovenste weergave in het dashboard Gedetailleerde weergaven en geeft inzicht in wat er gebeurt als er een verzoek wordt gedaan. Deze weergave is het meest bruikbaar als deze is gefilterd op een enkel gebruikersverzoek. Voorbeelden van gebruikersverzoeken zijn: een weergave laden, een markering selecteren of een filter wijzigen.
Elke balk in de diepteweergave vertegenwoordigt één enkele activiteit. Een activiteit is een werkeenheid die wordt uitgevoerd als onderdeel van de verwerking van een gebruikersverzoek. Eén enkel gebruikersverzoek resulteert in meerdere activiteiten. De lengte van elke balk in de diepteweergave is evenredig met de verstreken tijd voor de activiteit die de balk vertegenwoordigt.
Activiteiten op hoog niveau worden bovenaan de weergave weergegeven. Activiteiten op een lager niveau zijn onderliggende activiteiten die voortkomen uit activiteiten op een hoger niveau.
Als u met de muis over elke balk beweegt, krijgt u aanvullende details over de activiteit en wordt de bijbehorende rij in de weergave CPU en Verstreken tijd gemarkeerd die in het volgende gedeelte wordt beschreven.
Om te bepalen welke onderdelen van het verzoek het meeste tijd in beslag namen, kunt u het beste langlopende activiteiten op het hoogste niveau onderzoeken.
CPU en verstreken tijd
De weergaven CPU en Verstreken tijd verschijnen het laagst in het dashboard Gedetailleerde weergaven. U kunt schakelen tussen de weergaven Exclusieve CPU, Inclusieve CPU en Verstreken tijd door op de keuzerondjes te klikken.
Hoewel de weergave Diepte kan helpen bij het snel visueel identificeren van langlopende activiteiten, worden hiermee niet noodzakelijkerwijs activiteiten gemarkeerd die meerdere keren plaatsvinden en waarbij elke activiteit evenveel tijd in beslag neemt. De weergaven Exclusieve CPU, Inclusieve CPU en Verstreken tijd bieden geaggregeerde statistieken voor elke activiteit. Het aantal keren dat een activiteit heeft plaatsgevonden, wordt weergegeven in de kolom Telling en de totale tijd die aan een enkele activiteit is besteed, wordt weergegeven in een staafdiagram.