Data uit meerdere databronnen filteren
Wanneer u met meerdere databronnen in een werkmap werkt, wilt u mogelijk de data tussen de databronnen vergelijken aan de hand van een veld dat ze gemeenschappelijk hebben. Om dit te doen, kunt u een filter toepassen op meerdere primaire databronnen.
Het volgende dashboard toont bijvoorbeeld de bestelhoeveelheid, de gemiddelde verkoop en de gemiddelde winst voor klanten. Het dashboard bevat drie weergaven. Elke weergave gebruikt een andere databron als primaire databron en al die gegevensbronnen hebben één veld gemeenschappelijk: Klantnaam. Er is ook een filterkaart in de weergave voor Klantnaam.
Dit is een interessant dashboard met veel nuttige informatie, maar u wilt wellicht alle weergaven in het dashboard tegelijkertijd bijwerken per klant die u analyseert. U wilt bijvoorbeeld de gemiddelde verkoop, winst en het aantal bestellingen zien dat u van een van uw klanten, Aaron Riggs, hebt ontvangen.
Om dit te doen, kunt u alle drie de databronnen filteren op het veld Klantnaam.
Volg de onderstaande stappen om te leren hoe u data uit meerdere gegevensbronnen kunt filteren.
Voordat u begint, wilt u wellicht het volgende weten:
Vanaf versie 10.0 kunt u data uit meerdere primaire databronnen filteren. U kunt geen data filteren uit secundaire databronnen. Het filteren van data uit de secundaire databron van een werkblad wordt momenteel niet ondersteund in Tableau Desktop.
Als u data wilt filteren uit secundaire databronnen, kunt u de volgende alternatieven overwegen:
Maak joins van de tabellen die zich in dezelfde databron bevinden, in plaats van ze te mengen. Zie Joins maken van uw data(Link wordt in een nieuw venster geopend) voor meer informatie.
Maak een join op basis van meerdere databases als uw tabellen zich in verschillende databronnen bevinden. Zie Joins maken van uw data(Link wordt in een nieuw venster geopend) voor meer informatie.
Maak de primaire databron de secundaire databron, en de secundaire databron de primaire. Opmerking: Dit is niet altijd haalbaar gezien het detailniveau dat u in de uiteindelijke weergave wilt hebben.
Opmerking: Om ervoor te zorgen dat de datatekenreeksen met gemengde hoofdletters in het filter niet hoofdlettergevoelig zijn, maakt u een berekend veld met behulp van de tekenreeksfunctie UPPER() en maakt u vervolgens de filterrelatie met behulp van dat berekende veld.
Zie het forumbericht Veelgestelde vragen over filteren van meerdere databronnen(Link wordt in een nieuw venster geopend) in de Tableau Community voor meer veelgestelde vragen over filters voor meerdere databronnen.
Relaties tussen uw databronnen definiëren
Voordat u relaties tussen databronnen kunt maken, moet u ervoor zorgen dat er een gemeenschappelijk veld is tussen de databronnen die u in kaart brengt. De velden hoeven niet in elke databron dezelfde naam te hebben, maar ze moeten wel enkele gemeenschappelijke data bevatten.
Nadat u de gemeenschappelijke velden hebt geïdentificeerd, moet u relaties tussen deze velden creëren of de velden toewijzen aan elkaar.
Als de velden dezelfde naam hebben, herkent Tableau ze mogelijk automatisch als gerelateerd. U kunt een bestaande relatie wijzigen die automatisch door Tableau is gemaakt of een nieuwe relatie maken tussen twee velden in verschillende databronnen door de onderstaande procedure te volgen.
Een relatie tussen uw databronnen definiëren:
Selecteer Data > Relaties bewerken.
In het dialoogvenster Relaties bewerken, doet u het volgende:
Selecteer een databron voor Primaire databron en selecteer een databron voor Secundaire databron.
Selecteer Aangepast.
Om een relatie te definiëren tussen velden met verschillende namen, klikt u op Toevoegen.
Doe het volgende in het dialoogvenster Veldtoewijzing toevoegen/bewerken en klik vervolgens op OK:
Selecteer een veld onder veld Primaire databron.
Selecteer een veld onder veld Secundaire databron met vergelijkbare data als het veld dat u voor de primaire databron hebt geselecteerd.
Om een bestaande relatie te bewerken, selecteert u de velden aan de rechterkant en klikt u vervolgens op Bewerken.
Zie Uw data combineren voor meer informatie over het bewerken van relaties.
Opmerking: Nadat u uw relaties hebt gedefinieerd, hoeft u geen combinaties meer in te schakelen (dat wil zeggen dat u niet op het koppelingspictogram in het deelvenster Data hoeft te klikken) om te filteren uit uw databronnen.
Zie Uw data combineren voor meer informatie over het verschil tussen primaire en secundaire databronnen.
Een filter toevoegen aan de weergave
Nadat u relaties tussen uw databronnen hebt gedefinieerd, gaat u naar een van uw werkbladen en sleept u een dimensie naar de container Filters. Selecteer vervolgens of u data in de weergave wilt opnemen of uitsluiten. Zie Data uit uw weergaven filteren(Link wordt in een nieuw venster geopend) voor meer informatie over het filteren van uw data.
Optionele stap: Geef een filterkaart weer in de weergave. Klik met de rechtermuisknop in de container Filters en selecteer Filter tonen. Er verschijnt een filterkaart voor dat veld in de weergave.
Zie Interactieve filters weergeven in de weergave(Link wordt in een nieuw venster geopend) voor meer informatie over filterkaarten (voorheen snelle filters genoemd).
Het filter toepassen op uw werkbladen
Nadat u uw filter hebt ingesteld, kunt u dat filter toepassen op alle werkbladen in uw werkmap die gebruikmaken van gerelateerde databronnen. U kunt het filter ook toepassen op geselecteerde werkbladen.
Om het filter toe te passen op alle werkbladen die gerelateerde databronnen gebruiken, klikt u met de rechtermuisknop in het veld in de container Filters en selecteert u Toepassen op werkbladen > Alle die gebruikmaken van gerelateerde databronnen.
Om het filter toe te passen op geselecteerde werkbladen, klikt u met de rechtermuisknop in de container Filters en selecteert u Toepassen op werkbladen > Geselecteerde werkbladen.
Het veld Klantnaam wordt toegevoegd aan de container Filters op elk werkblad dat een gerelateerde databron gebruikt. Er wordt een pictogram toegevoegd naast het veld in de container Filters, wat aangeeft dat het filter wordt toegepast op meerdere databronnen.
Als u met de muis het veld aanwijst in de container Filters in een werkblad, ziet u details over het type filter, het bronveld voor het filter en de overige werkbladen waarop het filter van toepassing is.
Het veld Klantnaam wordt toegevoegd aan de container Filters op de door u geselecteerde werkbladen. Er wordt een pictogram toegevoegd naast het veld in de container Filters om aan te geven dat het filter wordt toegepast op geselecteerde werkbladen.
Als u nu op het dashboard de weergave filtert tot Aaron Riggs, worden alle drie de weergaven bijgewerkt en kunt u zien dat Aaron in 2010, 2011 en 2013 bestellingen heeft geplaatst en gemiddeld 3.700 USD heeft uitgegeven. De gemiddelde winst op deze bestellingen bedroeg ongeveer 1.000 USD.
Bronvelden en doelvelden
Wanneer u een filter toepast op meerdere databronnen, maakt u een bronveld en een of meer doelvelden. Zowel bronvelden als doelvelden verschijnen in de container Filters in hun respectievelijke werkbladen.
Het bronveld is het veld waarmee u filtert.
Het doelveld op een werkblad is een veld uit een andere databron dat gerelateerd is aan het bronveld. Dit is het veld dat daadwerkelijk wordt gefilterd in dat werkblad.
Het bronveld bepaalt welke data worden opgenomen of uitgesloten van de doelvelden. Stel dat u drie werkbladen hebt die drie afzonderlijke databronnen (A, B en C) als primaire databron gebruiken. Elke databron heeft een gemeenschappelijk veld (Fruit) en de data zijn als volgt:
Fruit van databron A | Fruit van databron B | Fruit van databron C |
Appels | Appels | Appels |
Sinaasappels | Grapefruit | Grapefruit |
Bananen | Sinaasappels | Sinaasappels |
Peren | Tomaten | |
Bananen |
Als het veld Fruit uit databron A het bronveld is voor het filter voor meerdere databronnen, dan zijn de data die voor de doelvelden verschijnen als volgt:
Fruit uit databron A - Bronveld | Fruit uit databron B - Doelveld | Fruit uit databron C - Doelveld |
Appels | Appels | Appels |
Sinaasappels | Sinaasappels | Sinaasappels |
Bananen | Bananen |
Data die niet overeenkomen met de data in het bronveld, worden uitgesloten van de doelvelden en worden niet weergegeven in uw werkbladen of op uw filterkaarten.
In de container Filters worden bronvelden aangegeven met een -pictogram wanneer het bronveld van toepassing is op alle werkbladen met een gerelateerde databron, of met een -pictogram wanneer het van toepassing is op geselecteerde werkbladen. Doelvelden worden aangegeven met een -pictogram in het veld in de container Filters. Ze worden ook aangegeven met een - of -pictogram naast het veld in de container Filters.