Excel

In dit artikel wordt beschreven hoe u Tableau verbindt met Microsoft Excel-bestandsdata en de databron instelt. Tableau maakt verbinding met XLS- en XLSX-bestanden.

Gebruik de connector voor tekstbestanden om verbinding te maken met een CSV-bestand.

Verbinding maken met de databron en deze instellen

  1. Nadat u Tableau hebt geopend, klikt u onder Verbinding maken op Excel.

  2. Selecteer de Excel-werkmap waarmee u verbinding wilt maken en klik vervolgens op Openen.

    OPMERKING: vanaf Tableau 2020.2 worden oudere Excel- en tekstverbindingen niet meer ondersteund. Zie het document Alternatieven voor verouderde verbinding in Tableau Community voor alternatieven voor het gebruik van de oude verbinding.

  3. Op de databronpagina doet u het volgende:

    1. (Optioneel) Selecteer de standaard databronnaam boven aan de pagina en voer vervolgens een unieke databronnaam in voor gebruik in Tableau. Gebruik bijvoorbeeld een naamgevingsconventie voor databronnen waarmee andere gebruikers van de databron kunnen bepalen met welke databron ze verbinding moeten maken.

    2. Als uw Excel-bestand één tabel bevat, klikt u op het tabblad van het werkblad om uw analyse te starten.

      Gebruik aangepaste SQL om verbinding te maken met een specifieke query in plaats van met de hele databron. Zie Verbinding maken met een aangepaste SQL-query voor meer informatie.

      U kunt ook verbinding maken met een benoemd bereik of een Excel-tabel (ook wel een Excel-lijst genoemd), op dezelfde manier als u verbinding maakt met een werkblad. Zowel het benoemde bereik als de Excel-tabel functioneren als een tabel in Tableau.

      U maakt benoemde bereiken in Excel door een bereik van cellen te selecteren en vervolgens Naam definiëren op het tabblad Formules te selecteren. Net als bij benoemde bereiken kunt u in Excel een Excel-tabel maken door een bereik van cellen te selecteren en vervolgens Invoegen > Tabel te selecteren. Wanneer u verbinding maakt met een benoemd bereik of een Excel-tabel in Tableau, wordt er naast het werkblad op de pagina Databron een pictogram weergegeven, zoals u hieronder ziet.

      U kunt met meerdere Excel-werkmappen tegelijk verbinding maken, zolang elke verbinding in de databron een unieke naam heeft.

    Opmerking: Tableau ondersteunt geen draaitabellen in Excel.

Voorbeeld van een Microsoft Excel-databron

Hieronder ziet u een voorbeeld van een Microsoft Excel-databron.

Opmerking: als het Excel-bestand kolommen bevat die breder zijn dan 254 tekens, kan Tableau Desktop deze velden niet gebruiken voor werkmappen die zijn gemaakt vóór Tableau Desktop 8.2. Bovendien kunt u de verouderde verbinding niet gebruiken om verbinding te maken met deze data. Verwijder de kolommen, pas ze aan zodat ze binnen 254 tekens passen voordat u verbinding maakt in Tableau Desktop, of werk de Excel-databron bij. Zie Databronnen upgraden voor meer informatie over het upgraden van databronnen.

Meer data opnemen

U kunt meer data in uw databron opnemen door meer tabellen toe te voegen of verbinding te maken met data in een andere database.

  • Meer data toevoegen vanuit het huidige bestand: sleep vanuit het linkerdeelvenster extra tabellen naar het canvas om data te combineren met behulp van een JOIN- of UNION-instructie. Zie Joins maken van uw data of Uw data verenigen voor meer informatie.

  • Meer data toevoegen vanuit verschillende databases: klik in het linkerdeelvenster op Toevoegen naast Verbindingen. Zie Joins maken van uw data voor meer informatie.

    Als de gewenste connector niet in het linkerdeelvenster staat, selecteert u Data > Nieuwe databron om een nieuwe databron toe te voegen. Zie Uw data combineren voor meer informatie.

Excel-tabelopties instellen

Excel-tabelopties zijn afgestemd op de verbinding. Als u de tabelopties wilt wijzigen, klikt u op het canvas op de vervolgkeuzepijl van de tabel en geeft u op of de data veldnamen in de eerste rij bevatten. Als dat zo is, worden deze namen de veldnamen in Tableau. Als er geen veldnamen worden vermeld, genereert Tableau deze automatisch. U kunt de velden later een andere naam geven.

Data Interpreter gebruiken om uw data op te schonen

Als Tableau detecteert dat het uw databron kan optimaliseren voor analyse, wordt u gevraagd om Data Interpreter te gebruiken. Data Interpreter kan subtabellen detecteren die u kunt gebruiken en unieke opmaak verwijderen die later in uw analyse problemen kan veroorzaken. Zie Data uit Excel, CSV, PDF en Google Spreadsheets opschonen met Data-interpreter voor meer informatie.

TTDE- en HHYPER-bestanden

Mogelijk ziet u .ttde- of .hhyper-bestanden wanneer u door de directory van uw computer navigeert. Wanneer u een Tableau-databron maakt die verbinding maakt met uw data, maakt Tableau een .ttde- of .hhyper-bestand. Dit bestand, ook wel een schaduwextract genoemd, wordt gebruikt om de snelheid waarmee uw databron in Tableau Desktop wordt geladen, te verbeteren. Hoewel een schaduwextract onderliggende data en andere informatie bevat die vergelijkbaar is met het standaard Tableau-extract, wordt een schaduwextract in een ander formaat opgeslagen en kan het niet worden gebruikt om uw data te herstellen.

Wijzigingen in de manier waarop waarden worden berekend

Vanaf versie 10.5 kunnen de waarden in uw data anders worden berekend dan in eerdere versies van Tableau, wanneer u werkt met extractdatabronnen en databronnen die gebruikmaken van liveverbindingen met bestandsdata, zoals bij Excel. Deze wijziging betekent dat u mogelijk verschillen ziet tussen de data en de markeringen in uw weergave tussen versie 10.4 (en lager) en versie 10.5 (en hoger). Het doel van deze wijziging is om de efficiëntie en schaalbaarheid van uw Excel-databron te verbeteren. Zie Wijzigingen in waarden en markeringen in de weergave voor meer informatie.

Een voorbeeld van deze wijziging in een Excel-databron is de hoofdlettergevoeligheid. In versie 10.4 (en lager) worden tekenreekswaarden bij het vergelijken en sorteren behandeld als niet-hoofdlettergevoelig. Ze worden daarom hetzelfde behandeld en opgeslagen als één tekenreekswaarde. In versie 10.5 (en hoger) blijven waarden niet-hoofdlettergevoelig voor sorteer- en vergelijkingsdoeleinden. Voor opslagdoeleinden zijn waarden echter wel hoofdlettergevoelig. Dit wordt duidelijk wanneer de waarden op de pagina Databron worden weergegeven.

Stel bijvoorbeeld dat u een kolom in uw data hebt die de waarden 'Huis', 'HUIS' en 'huiS' bevat. Afhankelijk van de versie van Tableau die u gebruikt, ziet u de volgende tekenreekswaarden:

  • In versie 10.4 en lager ziet u zowel op de pagina Databron als in de weergave: 'Huis', 'Huis' en 'Huis'.

  • In versie 10.5 en hoger ziet u op de pagina Databron: 'Huis', 'HUIS' en 'huiS'. In de weergave ziet u echter: 'Huis', 'Huis' en 'Huis'.

Als u hoofdlettergevoeligheid voor uw data wilt behouden bij het uitvoeren van een JOIN-instructie, kunt u de optie Tekengrootte behouden (Excel) in het menu Data inschakelen. Zie Joins maken van uw data(Link wordt in een nieuw venster geopend) voor meer informatie over deze optie.

Zie ook

Bedankt voor uw feedback.De feedback is verzonden. Dank u wel.