Amazon EMR Hadoop Hive
In dit artikel wordt beschreven hoe u Tableau met een Amazon EMR (Elastic MapReduce) Hadoop Hive-database verbindt en de databron instelt.
Opmerking: Vanaf versie 2018.2 ondersteunt Tableau alleen Amazon EMR Hadoop Hive. Impala wordt niet langer ondersteund. Amazon levert geen Impala-stuurprogramma's meer.
Voordat u begint
Verzamel deze verbindingsgegevens voordat u begint:
Naam van de server die de database host waarmee u verbinding wilt maken en het poortnummer
Verificatiemethode:
Geen verificatie
Kerberos
Gebruikersnaam
Gebruikersnaam en wachtwoord
Microsoft Azure HDInsight-service (vanaf versie 10.2.1)
Transportopties zijn afhankelijk van de verificatiemethode die u kiest en kunnen het volgende omvatten:
Binair
SASL
HTTP
De aanmeldingsgegevens zijn afhankelijk van de verificatiemethode die u kiest en kunnen het volgende omvatten:
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Realm
FQDN van host
Servicenaam
HTTP-pad
Wilt u verbinding maken met een SSL-server?
Optioneel: initiële SQL-instructie die elke keer wordt uitgevoerd wanneer Tableau verbinding maakt
Stuurprogramma vereist
Voor deze connectors is een stuurprogramma vereist om met de database te communiceren. Mogelijk is het vereiste stuurprogramma al op uw computer geïnstalleerd. Als het stuurprogramma niet op uw computer is geïnstalleerd, geeft Tableau in het verbindingsdialoogvenster een bericht weer met een koppeling naar de pagina Stuurprogramma downloaden(Link wordt in een nieuw venster geopend), waar u stuurprogrammalinks en installatie-instructies kunt vinden.
Opmerking: Zorg ervoor dat u de nieuwste beschikbare stuurprogramma's gebruikt. Zie Amazon EMR Hadoop Hive(Link wordt in een nieuw venster geopend) op de downloadpagina voor Tableau-stuurprogramma's voor de nieuwste stuurprogramma's.
Verbinding maken en de databron instellen
Start Tableau op en selecteer onder Verbinding maken Amazon EMR Hadoop Hive. Selecteer Meer onder Naar een server voor een volledige lijst met dataverbindingen. Voer vervolgens de volgende stappen uit:
Voer de naam in van de server waarop de database wordt gehost en het poortnummer waarmee u verbinding wilt maken.
Selecteer de verificatiemethode die u wilt gebruiken uit de vervolgkeuzelijst Verificatie. Welke informatie u moet opgeven is afhankelijk van de verificatiemethode die u kiest.
Selecteer het transporttype dat u wilt gebruiken, als de vervolgkeuzelijst Transport beschikbaar is.
Selecteer Initiële SQL om een SQL-opdracht op te geven die aan het begin van elke verbinding moet worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld wanneer u de werkmap opent, een extract vernieuwt, zich aanmeldt bij Tableau Server of naar Tableau Server publiceert (optioneel). Zie Initiële SQL uitvoeren voor meer informatie.
Selecteer Aanmelden.
Selecteer de optie SSL vereisen wanneer u verbinding maakt met een SSL-server.
Als Tableau de verbinding niet tot stand kan brengen, controleer dan of uw referenties kloppen. Als u nog steeds geen verbinding kunt maken, heeft uw computer problemen met het lokaliseren van de server. Neem contact op met uw netwerkbeheerder of databasebeheerder.
Op de databronpagina doet u het volgende:
(Optioneel) Selecteer de standaard databronnaam boven aan de pagina en voer vervolgens een unieke databronnaam in voor gebruik in Tableau. Gebruik bijvoorbeeld een naamgevingsconventie voor databronnen waarmee andere gebruikers van de databron kunnen bepalen met welke databron ze verbinding moeten maken.
Selecteer uit de vervolgkeuzelijst Schema het zoekpictogram of voer de schemanaam in het tekstvak in, selecteer het zoekpictogram en selecteer vervolgens het schema.
Selecteer in het tekstvak Tabel het zoekpictogram of voer de tabelnaam in, selecteer het zoekpictogram en selecteer vervolgens de tabel.
Sleep de tabel naar het canvas en selecteer vervolgens het tabblad in het werkblad om uw analyse te starten.
Gebruik aangepaste SQL om verbinding te maken met een specifieke query in plaats van met de hele databron. Zie Verbinding maken met een aangepaste SQL-query voor meer informatie.
Aanmelden op een Mac
Als u Tableau Desktop op een Mac gebruikt, moet u bij het invoeren van de servernaam om verbinding te maken een volledig gekwalificeerde domeinnaam gebruiken, zoals mydb.test.ourdomain.lan, in plaats van een relatieve domeinnaam, zoals mydb of mydb.test.
U kunt het domein ook toevoegen aan de lijst met zoekdomeinen voor de Mac-computer. Wanneer u dan verbinding maakt, hoeft u alleen de servernaam op te geven. Als u de lijst met zoekdomeinen wilt bijwerken, gaat u naar Systeemvoorkeuren > Netwerk > Geavanceerd en opent u het tabblad DNS.
Werken met Hadoop Hive-data
Werken met datum-/tijddata
Tableau ondersteunt standaard de typen TIMESTAMP en DATE. Als u datum-/tijddata echter als tekenreeks in Hive opslaat, zorg er dan voor dat u deze in de ISO-indeling (JJJJ-MM-DD) opslaat. U kunt een berekend veld maken dat de functie DATEPARSE of DATE gebruikt om een tekenreeks naar een datum-/tijdnotatie te converteren. Gebruik DATEPARSE() wanneer u met een extract werkt. Gebruik in andere gevallen DATE(). Zie Datumfuncties voor meer informatie.
Zie Datums(Link wordt in een nieuw venster geopend) op de website van Apache Hive voor meer informatie over Hive-datatypen.
‘NULL'-waarde geretourneerd
Er wordt een NULL-waarde geretourneerd wanneer u in Tableau 9.0.1 en later en 8.3.5 en later een werkmap opent die in een eerdere versie is gemaakt en waarin datum-/tijddata als tekenreeks zijn opgeslagen in een indeling die Hive niet ondersteunt. Om dit probleem op te lossen, moet u het veldtype terugwijzigen in String en een berekend veld maken met behulp van DATEPARSE() of DATE() om de datum te converteren. Gebruik DATEPARSE() wanneer u met een extract werkt. Gebruik in andere gevallen de functie DATE().
Hoge latentie is een beperking
Hive is een batchgericht systeem en is nog niet in staat om eenvoudige vragen snel te beantwoorden. Deze beperking kan het lastig maken om een nieuwe dataset te verkennen of te experimenteren met berekende velden. Sommige van de nieuwere SQL-on-Hadoop-technologieën (bijvoorbeeld het Impala-project van Cloudera en het Stringer-project van Hortonworks) zijn ontworpen om deze beperking aan te pakken.
Zie ook
- Databronnen instellen – Voeg meer data toe aan deze databron of bereid de data voor voordat u deze analyseert.
- Diagrammen maken en data analyseren – Begin met de data-analyse.