Arbeta med gruppuppsättningar

Från och med juni 2024 (Tableau 2024.2) kan du skapa en behållare för grupper med hjälp av gruppuppsättningar. En gruppuppsättning kan innehålla en eller flera grupper och används för att tillämpa mer detaljerade regler för innehållsbehörigheter som är beroende av gruppuppsättningen. När du aktiverar funktioner baserat på en gruppuppsättning måste användarna i de grupper som tillhör gruppuppsättningen vara medlemmar i alla grupper för att funktionen ska kunna användas. Detta innebär att gruppuppsättningar använder OCH-logik.

Fördelar med gruppuppsättningar:

• Du kan blanda synkroniserade grupper med lokala grupper i behörighetsregler för att få mer dynamisk åtkomstkontroll.

• Använd OCH-logik för grupper i behörighetsregler, då det kan förenkla åtkomstkontrollen i vissa situationer.

Obs!

• Behörighetsregler för gruppuppsättningar utvärderas efter användar- och gruppregler. Mer information om de här reglerna finns i Utvärdera behörighetsregler.

• Gruppuppsättningar kan bara skapas av platsadministratörer.

Aktivera gruppuppsättningar

Innan gruppuppsättningar kan användas för behörigheter måste inställningen för gruppuppsättningar vara aktiverad.

1. Logga in på Tableau Cloud som platsadministratör.

2. Navigera till sidan Inställningar.

3. I avsnittet Gruppuppsättningar markerar du kryssrutan Tillåt gruppuppsättningar.

När du har aktiverat gruppuppsättningar visas en särskild sida för gruppuppsättningar i navigeringsrutan.

Skapa gruppuppsättningar

Om du vill skapa en gruppuppsättning går du till sidan Gruppuppsättningar och skapar en gruppuppsättning på samma sätt som du skapar en grupp.

1. Logga in på Tableau Cloud som platsadministratör.

2. Gå till sidan Gruppuppsättningar och klicka på knappen Nya gruppuppsättningar.

3. Skriv ett namn på gruppuppsättningen och klicka på Skapa.

4. I tabellen Gruppuppsättningar klickar du på namnet på den gruppuppsättning du just skapade och klickar sedan på knappen Lägg till grupper.

5. I listan med tillgängliga grupper väljer du de grupper du vill lägga till i gruppuppsättningen och klickar på knappen Lägg till.

Ange behörigheter för gruppuppsättningar

Om du vill använda gruppuppsättningar måste du, som platsadministratör, projektledare eller innehållsägare, lägga till eller redigera behörigheterna för innehållet.

Anta till exempel att du är ägare till arbetsboken ”Batters”. Om du vill använda behörigheter utifrån gruppuppsättningen gör du så här:

1. Gå till arbetsboken och välj Behörigheter på åtgärdsmenyn.

2. Klicka på knappen Lägg till regel för grupp/användare i dialogrutan Behörigheter och gör följande:

1. I textrutan skriver du gruppuppsättningens namn, till exempel ”Alla entreprenörer”.

2. Välj önskade funktioner i mallen.

3. Klicka på Spara.

När behörigheter tillämpas utifrån gruppuppsättningar kan du genomdriva en mer detaljerad åtkomstkontroll.

Du kan till exempel begränsa åtkomsten till olika vyer i arbetsboken ”Batters” baserat på en användares regionala grupptillhörighet:

• Vy för Region nord:
    • Gruppuppsättningen kallas Region nord
    • Grupper i gruppuppsättningen: Alla regioner och Region nord
  • Vy för Region syd:
    • Gruppuppsättningen kallas Region syd
    • Grupper i gruppuppsättningen: Alla regioner och Region syd
  • Vy för Region öst:
    • Gruppuppsättningen kallas Region öst
    • Grupper i gruppuppsättningen: Alla regioner och Region öst
  • Vy för Region väst:
    • Gruppuppsättningen kallas Region väst
    • Grupper i gruppuppsättningen: Alla regioner och Region väst

Mer information om behörigheter finns i Konfigurera projekt, grupper, gruppuppsättningar och behörigheter för hanterad självbetjäning