Låt platsanvändare begära åtkomst till innehåll

Behörigheter avgör om en användare har visningsåtkomst till en arbetsbok, vy eller annat innehåll i ett projekt. Om en användare klickar på innehåll eller ett projekt, som de inte har åtkomst till, kan de skicka en begäran om åtkomst till ägaren som kontrollerar innehållets behörigheter.

Dialogrutan Begär åtkomst

När någon begär åtkomst får ägaren, som kontrollerar innehållets behörigheter, (antingen på projekt- eller arbetsboksnivå) ett e-postmeddelande med den begärande användarens namn och e-postadress, det begärda innehållet eller projektet samt en länk för att bevilja åtkomst till innehållet. I Tableau Server version 2022.3 och tidigare får ägaren en länk till innehållet för att hantera behörigheter istället för en länk för att bevilja åtkomst direkt.

1. Välj Bevilja åtkomst i e-postaviseringen.

2. Välj Bevilja åtkomst i dialogrutan som visas för att bevilja behörigheter till vymallen. Välj Hantera behörigheter för att bevilja andra behörigheter än vymallen.

Dialogrutan Bevilja åtkomst

Om en användare begär åtkomst till en arbetsbok och innehållsbehörigheter är låsta till projektet, skickas en begäran till projektägaren. På samma vis, om en användare begär åtkomst till en arbetsbok och innehållsbehörigheter är hanterade av arbetsbokens ägare, tar projektägaren emot begäran.

När behörighet har beviljats kan ägaren skicka ett e-postmeddelande till användaren för att informera om att visningsbehörigheter till projektet eller arbetsboken har beviljats.

Standardinställningar

Inställningen Begär åtkomst aktiveras som standard på en ny webbplats. Så här aktiverar du inställningen om den har inaktiverats:

1. Gå till fliken Allmänt på sidan Inställningar på din webbplats.
  2. Rulla ned till Begär åtkomst på fliken Allmänt och välj Låt användare begära åtkomst till projekt, arbetsböcker och vyer.
  3. Klicka på Spara.

Konfigurera projektbehörigheter

Du kan reglera vem som ska få åtkomstbegäran genom att justera projektets innehållsbehörigheter. Om innehållsbehörigheterna är:

• Låsta till projektet: Projektägaren tar emot begäran.
  • Hanterade av ägaren: Arbetsboksägaren tar emot begäran.

Information om hur du hanterar innehållsåtkomst med hjälp av projekt finns i Använda projekt för att hantera åtkomst till innehåll och Behörigheter.

Mer information om hur behörighetsregler utvärderas finns i Behörigheter: Utvärdera behörighetsregler.

Ändra projektbehörigheter

För administratörer och projektledare

Behörigheter kan anges på projektnivå för både själva projektet och alla komponenter i projektet. Om arbetsboksbehörigheter till exempel konfigureras på projektnivå kommer alla arbetsböcker som publiceras till det projektet att ärva de standardbehörigheterna. Creator kan dock välja att ändra behörigheterna under publicering eller så kan vissa användare ändra behörigheter för publicerat innehåll. Innehållsbehörigheter kan låsas till projektet för att framtvinga de behörigheter som etablerats på projektnivå. Mer information finns i Låsa resursbehörigheter.

Så här anger du behörigheter på projektnivå:

1. Navigera till projektet
  2. Öppna menyn Åtgärder (…) och klicka på Behörigheter. Dialogrutan Behörigheter öppnas.
  3. Denna dialogruta har två huvudområden: behörighetsregler längst upp och rutnätet med aktiva behörigheter längst ned. Använd flikarna för att navigera mellan typer av innehåll.

Med en rad markerad högst upp fylls rutnätet för gällande behörigheter i. Använd detta för att verifiera behörigheter. Om du för muspekaren över en funktionsindikator visas information om varför funktionen tillåts eller nekas för den specifika användaren.

4. Ändra en befintlig behörighetsregel genom att markera regeln och klicka på funktionsrutorna för att växla mellan tillåten/nekad/ospecificerat.
  5. Skapa en ny regel,
    1. Välj + Lägg till regel för grupp/användare.
    2. Välj en grupp eller en användare från listrutan. Detta skapar en rad där du kan konfigurera den nya behörighetsregeln.
  6. I raden för behörighetsregeln
    1. välj en befintlig behörighetsrollmall från listrutan för varje innehållstypflik.
    2. Eller skapa en anpassad regel genom att gå till en innehållstypflik och klicka på funktionerna Ett klick ställer in kapaciteten på Tillåten, två klick ställer in den på Nekad och ett tredje klick rensar urvalet (Ospecificerat).
  7. Klicka på Spara när du är klar.

Ändra innehållsbehörigheter

För administratörer, projektledare och innehållsägare

Om projektbehörigheterna inte är låsta kan behörigheter för enskilda innehållsdelar ändras.

Varning: Tableau rekommenderar att hantera behörigheter på projektnivå inom Tableau-webbplatsen. Dessa steg är endast relevanta för innehåll i projekt där behörigheter hanteras av ägaren.

Ange behörigheter för innehåll

1. Navigera till innehållet (arbetsbok, datakälla, flöde, dataroll)
  2. Öppna menyn Åtgärder (…) och klicka på Behörigheter. Dialogrutan Behörigheter öppnas.
  3. Denna dialogruta har två huvudområden: behörighetsregler längst upp och rutnätet med aktiva behörigheter längst ned.

Med en rad markerad högst upp fylls rutnätet för gällande behörigheter i. Använd detta för att verifiera behörigheter. Om du hovrar över en funktionskvadrat visas information om varför funktionen tillåts eller nekas för den specifika användaren.

4. Ändra en befintlig behörighetsregel genom att öppna Åtgärdsmenyn (...) för den raden och klicka på Redigera.
  5. Skapa en ny regel,
    1. Välj + Lägg till en användare eller gruppregel.
    2. Använd vid behov listrutan till höger för att ändra mellan grupper och användare.
    3. Välj en grupp eller en användare från listrutan. Detta skapar en rad där du kan konfigurera den nya behörighetsregeln.
  6. I raden för behörighetsregeln väljer du en befintlig behörighetsrollmall från listrutan eller skapar en anpassad regel genom att klicka på funktionerna.
  7. Ett klick ställer in kapaciteten på Tillåten, två klick ställer in den på Nekad och ett tredje klick rensar urvalet (Ospecificerat).

8. Klicka på Spara när du är klar.

Ange behörigheter för en vy

I vissa situationer kan det vara värdefullt att ange behörigheter för en vy oberoende av den arbetsbok i vilken den ingår. Ange behörigheter för en publicerad vy genom att gå till vyn inom en publicerad arbetsbok och följa stegen ovan.

Varning: Även om det går att ange vynivåbehörigheter inom en arbetsbok så rekommenderar vi starkt att du hanterar behörigheter på projektnivå (eller arbetsboksnivå) i så stor utsträckning som möjligt. För att vyer ska ärva behörigheter måste projektet vara låst eller så måste arbetsboken publiceras med Visa blad som flikar. Mer information finns i Låt platsanvändare begära åtkomst till innehåll.