Steg 4: Utforska dina data geografiskt

Du har byggt en fantastisk vy som gör att du kan granska försäljning och vinst per produkt under flera år. Och efter att ha tittat på produktförsäljning och lönsamhet i söder bestämmer du dig för att leta efter trender eller mönster i den regionen.

Eftersom du tittar på geografiska data (fältet Region) har du möjlighet att skapa en kartvy. Kartvyer är bra för att visa och analysera denna typ av information. Plus, de är ju så häftiga!

I det här exemplet har Tableau redan tilldelat rätt geografiska roller till fälten Land, Län, Stad och Postnummer. Det beror på att det erkände att vart och ett av dessa fält innehöll geografiska data. Du kan börja arbeta med att skapa din kartvy direkt.

Läs mer: Möt geografiska roller

Tableau känner igen en hel del vanliga geografiska data, såsom delstat och stadsnamn. När Tableau känner igen denna typ av data tilldelas fälten automatiskt lämpliga geografiska roller, så att de blir geografiska fält.

Geografiska fält har globikoner Globikon som identifierar geografiska datafält bredvid sig i rutan Data. När ett fält tilldelas en geografisk roll skapar Tableau automatiskt en kartvy när du lägger till fältet i Detalj på kortet Markeringar. Mer om det senare.

Om Tableau inte känner igen dina data som geografiska kan du tilldela vart och ett av de relevanta fälten en geografisk roll manuellt.

Det finns flera geografiska roller att välja mellan:

• Flygplats
  • Riktnummer
  • CBSA/MSA
  • Stad
  • Kongressdistrikt
  • Land/region
  • Kommun
  • NUTS Europa
  • Län/landskap
  • Postnummer

För att se detta i aktion, titta på animationen nedan.

Klicka på bilden för att spela upp igen

Skapa en kartvy

Börja om från början med ett nytt arbetsblad.

1. Klicka på ikonen Nytt arbetsblad längst ner i arbetsområdet.

2. Markering av ikonen Nytt arbetsblad

Tableau behåller ditt tidigare arbetsblad och skapar ett nytt så att du kan fortsätta utforska dina data utan att förlora ditt arbete.

3. Dubbelklicka på Status i rutan Data för att lägga till den i Detalj på kortet Markeringar.

4. Nu har du en kartvy!

Klicka på bilden för att spela upp igen

Läs mer: Dubbelklicka för att lägga till geografiska fält

Du kan dubbelklicka på fält för att snabbt lägga till dem i vyn. När du dubbelklickar på ett geografiskt fält läggs det automatiskt till i Detalj på kortet Markeringar och en kartvy skapas med markeringar för varje plats som anges i fältet.

Eftersom Tableau redan vet att delstatsnamn är geografiska data och eftersom delstatsdimensionen tilldelas den geografiska rollen för delstat/provins, skapar Tableau automatiskt en kartvy.

Det finns en markering för var och en av de 48 angränsande delstaterna i din datakälla. (Tyvärr ingår inte Alaska och Hawaii i din datakälla, så de kartläggs inte.)

Observera att fältet Land också läggs till i vyn. Detta sker eftersom de geografiska fälten i Urval - Superstore är en del av en hierarki. Varje nivå i hierarkin läggs till som en detaljnivå.

Dessutom läggs latitud- och longitudfält till i kolumnerna och på radhyllorna. Du kan tänka på dessa som X- och Y-fält. De är viktiga när du vill skapa en kartvy, eftersom varje plats i dina data tilldelas ett latitudinellt och longitudinellt värde. Ibland genereras fälten Latitud och Longitud av Tableau. Andra gånger kan du behöva inkludera dem manuellt i dina data. Du hittar resurser för att lära dig mer om detta i Utbildningsbiblioteket.

Att ha en toppenfin karta fokuserad på 48 delstater är en sak, men du ville se vad som hände i södern, minns du det?

5. Dra Region till hyllan Filter och filtrera sedan endast söderut. Kartvyn zoomar in på den södra regionen, och det finns en markering för varje delstat (totalt 11).

6. Nu vill du se mer detaljerade data för den här regionen, så du börjar att dra andra fält till kortet Markeringar:

7. Dra mätvärdet Försäljning till Färg på kortet Markeringar.

Klicka på bilden för att spela upp igen

8. Vyn uppdateras automatiskt till en fylld karta och färgar varje delstat baserat på dess totala försäljning. Eftersom du utforskar produktförsäljning vill du att din försäljning ska visas i USD. Klicka på fältet Summa(Försäljning) fpå hyllan Kolumner och välj Format. För nummer, välj Valuta.

Varje gång du lägger till ett kontinuerligt mätvärde som innehåller positiva siffror (som Försäljning) till Färg på kortet Markeringar, färgas din ifyllda karta blå. Negativa värden tilldelas orange färg.

Ibland kanske du inte vill att din karta ska vara blå. Kanske föredrar du grönt, eller så är dina data inte något som bör representeras med färgen blå, som skogsbränder eller trafikstockningar. Det skulle bara vara förvirrande!

Oroa dig inte, du kan ändra färgpaletten precis som du gjorde tidigare.

9. Klicka på Färg på kortet Markeringar och klicka sedan på Redigera färger.

10. I det här exemplet vill du se vilka delstater som gör bra ifrån sig och vilka delstater som gör dåligt ifrån sig i försäljningen.

11. Välj Divergerande rött-grönt i rullgardinsmenyn Palett och klicka på OK. Detta gör att du snabbt kan se de lågpresterande och de högpresterande delstaterna.

12. Vyn uppdateras till att se ut så här:

En karta med röd-gröna divergerande färger baserat på total försäljning för delstaten

Men vänta. Allt blev bara rött! - Vad har hänt? - Jag vet inte.

Uppgifterna är korrekta, och tekniskt sett kan du jämföra lågpresterande med högpresterande, men är det verkligen hela historien?

Är försäljningen i några av dessa delstater verkligen så hemsk, eller finns det bara fler människor i Florida som vill köpa dina produkter? Kanske har du mindre eller färre butiker i delstaterna som visas i rött. Eller kanske finns det en högre befolkningstäthet i delstaterna som visas i grönt, så det finns bara fler människor som kan köpa dina saker.

Hur som helst så vill du helt klart inte visa denna vy för din chef eftersom du inte är säker på att datan berättar en användbar version av historien.

13. Klicka på ikonen Ångra i verktygsfältet för att återgå till den fina, blå vyn.

14. Det finns fortfarande ett färgproblem. Allt ser fint ut - det är det som är problemet!

Vid första anblicken verkar det som om Florida presterar bäst. Genom att föra muspekaren över dess markering visas totalt 89 474 USD i försäljning, jämfört med South Carolina, till exempel, som bara har 8 482 USD i försäljning. Men har någon av delstaterna i söder varit lönsamma?

15. Dra Vinst till Färg på kortet Markeringar för att se om du kan svara på den här frågan.

16. En karta med divergerande blå-orangea färger baserat på delstatens totala vinster.

Det var bättre! Eftersom vinsten ofta består av både positiva och negativa värden väljer Tableau automatiskt färgpaletten Divergerande blå-orange för att snabbt visa delstaterna med negativ vinst och delstaterna med positiv vinst.

Det är nu tydligt att Tennessee, North Carolina och Florida har negativ vinst, även om det verkade som att de gjorde okej ifrån sig - även bra - i försäljning. Men varför? Du kommer att svara på det i nästa steg.

Granska ditt arbete! Titta på ”Bygg en kartvy” i aktion

Klicka på bilden för att spela upp igen

Fortsätt attSteg 5: Gå nedåt i informationen.