Interne Tableau-activiteiten

Deze inhoud is onderdeel van Tableau Blueprint, een volwassenheidsframework waarmee u kunt inzoomen op en verbeteren hoe uw organisatie data gebruikt om impact te bevorderen. Om het traject te beginnen, voert u onze beoordeling(Link wordt in een nieuw venster geopend) uit.

Interne betrokkenheidsactiviteiten worden binnen uw bedrijf georganiseerd door een communityleider. Ze vinden plaats volgens een vast schema of evenementenkalender die op uw intranet of wiki voor betrokkenheid wordt gepubliceerd en via andere communicatiekanalen wordt gepromoot. In dit onderdeel komen de volgende activiteiten aan bod:

  • Gebruikersgroep: open voor alle Tableau-gebruikers om samenwerking en delen tussen teams te bevorderen
  • Kampioenengroep: open voor alle geïdentificeerde kampioenen om ideeën uit te wisselen
  • Beheerdersgroep: open voor alle Tableau Server- en sitebeheerders om het server- en inhoudsgebruik te beoordelen en beheerideeën uit te wisselen
  • Lunch en leren: lunchbijeenkomsten die zijn gericht op het leren van een nieuwe vaardigheid
  • Viz-games: wedstrijd voor data-analyse
  • Tableau-dag: evenement van een hele of halve dag om de successen van Tableau te delen
  • Analysedag: vergelijkbaar met Tableau-dag, maar uitgebreid met andere technologieën

Tableau-gebruikersgroep

Interne gebruikersgroepen kunnen verschillende vormen aannemen, afhankelijk van de omvang en geografische spreiding van uw organisatie. Eén ding is echter zeker: elke Tableau-gebruiker wordt uitgenodigd om deel te nemen. Deze groep omvat ook server- en sitebeheerders. Het kan beginnen met slechts een paar mensen, maar het kunnen er ook honderden zijn uit de hele organisatie. Tijdens bijeenkomsten van gebruikersgroepen kunnen deelnemers openlijk informatie delen tussen de verschillende teams en afdelingen. Ongeacht het vaardigheidsniveau is het voor iedereen die aanwezig is een geweldige manier om nieuwe kennis op te doen, te netwerken met andere gebruikers en nieuwe perspectieven uit te wisselen over het oplossen van bedrijfsproblemen met data.

Een sterke interne gebruikersgroep begint met een sterke leider. Het is hun passie en betrokkenheid die de rest van de groep zal aansporen en inspireren. De communityleider moet een regelmatig terugkerend en maandelijks vergadermoment plannen en dit promoten op het intranet voor betrokkenheid. Laat u niet ontmoedigen als het aantal aanwezigen aanvankelijk tegenvalt. Wanneer er relevante onderwerpen op de agenda worden gezet, zullen mensen naar de bijeenkomsten komen omdat ze weten dat er waardevolle informatie wordt gedeeld. Neem indien mogelijk de vergaderingen op en archiveer presentaties op het intranet voor betrokkenheid, zodat nieuwe gebruikers deze on-demand kunnen bekijken. Hieronder ziet u een voorbeeld van een gebruikersgroepagenda:

Onderwerp

Beschrijving

Duur

Welkom/mededelingen

Verwelkom de deelnemers en neem de mededelingen door, zoals nieuwe helponderwerpen op het intranet, trainingssessies, enzovoort.

 

10 minuten

Ontwikkeling van vaardigheden

Selecteer een onderwerp om deelnemers een nieuwe vaardigheid, zoals productvaardigheden, te laten leren of om best practices op het gebied van ontwerp te demonstreren op basis van interne inhoud of Tableau Public-inhoud.

 

15 minuten

Succesverhaal

Deel een succesvolle prestatie die is gerealiseerd met behulp van data.

 

10 minuten

Nieuwe gecertificeerde databronnen

Bespreek nieuwe gecertificeerde databronnen die beschikbaar zijn gekomen, omdat met de data van één afdeling context kan worden toegevoegd aan die van een andere afdeling.

 

5 minuten

Bespreking van belangrijke inhoud

Breng de belangrijkste tien dashboards van het bedrijf onder de aandacht.

 

5 minuten

Open feedback

Neem de tijd voor open feedback en vragen en antwoorden.

 

15 minuten

Totaal

 

60 minuten

Vergaderonderwerpen moeten worden afgestemd op de behoeften van de gebruikers. Informatie die wordt opgehaald via de tabbladen Enquête over data en analyse en Gebruikers in de Tableau Blueprint-planner biedt een eerste leidraad voor de ontwikkelde vaardigheden en de vaardigheden die ontwikkeld moeten worden binnen de gebruikerscommunity.

Voor bestaande implementaties kunnen Tableau Server- en/of sitebeheerders meer informatie verstrekken over gebruikersgedrag vanuit de Tableau Server-opslagplaats. Tableau Cloud-sitebeheerders maken gebruik van Beheerdersinzichten. Voorbeelden hiervan zijn het gebruik van inhoud en de beschikbaarheid en het gebruik van gepubliceerde en gecertificeerde databronnen, abonnementen en datagestuurde meldingen, zoals wordt beschreven in Tableau-monitoring en Meting van betrokkenheid van en implementatie door Tableau-gebruikers. Als er bijvoorbeeld maar een paar gecertificeerde databronnen beschikbaar zijn, kunt u een sessie houden over het publiceren en certificeren van databronnen en de waarde van de samengestelde, beheerde gegevensmodellen bespreken. En als gebruikers zich niet abonneren op dashboards of geen datagestuurde meldingen instellen, kunt u gebruikers aanmoedigen om de voordelen van deze functies te benutten door uit te leggen hoe ze zich kunnen abonneren of een melding kunnen instellen. Zie Tableau Community-toolkit voor meer informatie.

Tableau-kampioenengroep

Kampioenen maken deel uit van een programma om mensen in uw analysecommunity te erkennen die een grote bijdrage leveren door verbinding te maken, samen te werken en te delen met anderen. Zij doen dit omdat zij het belangrijk vinden dat hun collega's data te zien krijgen en deze begrijpen. Een kampioen onderscheidt zich door de volgende kenmerken:

  • Leiderschap en toewijding
  • Vertegenwoordigt de geest en stem van de community: inclusief en vriendelijk.
  • Geeft het goede voorbeeld en moedigt anderen in de community aan om dit voorbeeld te volgen.
  • Kennis en promotie
  • Heeft een goed inzicht in het Tableau-product, het bedrijf en/of de community.
  • Is actief in de community.
  • Ontvankelijk en toegankelijk voor anderen in de community
  • Beantwoordt vragen en communiceert regelmatig met anderen over Tableau.
  • Werkt samen en draagt bij waar mogelijk.

Kampioenen moeten als groep bijeenkomen om te delen wat ze van gebruikers horen en zien. Deze kennis kunnen ze vervolgens gebruiken voor betrokkenheidsactiviteiten voor de community en ze vertegenwoordigen op die manier de Tableau-community binnen uw organisatie.

Tableau-beheerdersgroep

De beheerdersgroep is een onderdeel van de gebruikersgroep en bestaat uit Tableau Server-beheerders/-sitebeheerders en/of Tableau Cloud-sitebeheerders. Er moeten maandelijks bijeenkomsten van de beheerdersgroep plaatsvinden om ideeën uit te wisselen, uitdagingen te delen en te bepalen hoe veranderingen moeten worden gecommuniceerd. In organisaties met meerdere Tableau Server-instanties en/of Tableau Cloud-sites kan een beheerdersgroep van dienst zijn bij het coördineren van standaarden en processen, en bij het aanpakken van veelvoorkomende uitdagingen. Hieronder ziet u een voorbeeld van een beheerdersgroepsagenda:

Onderwerp

Beschrijving

Duur

Welkom/mededelingen

Verwelkom de beheerders en neem de mededelingen door.

 

10 minuten

Beoordeling van het systeemgebruik

Beoordeel het systeemgebruik, achtergrondtaken en het onboardingschema van gebruikers.

 

15 minuten

Beoordeling van inhoudgebruik

Controleer het gebruik van inhoud, langzaam ladende dashboards, langdurige extracten en verouderde inhoud.

 

20 minuten

Open feedback

Neem de tijd voor open feedback en vragen en antwoorden.

 

15 minuten

Totaal

 

60 minuten

Tableau: lunch en leren

Het is vaak een uitdaging om tijd in te plannen tijdens een drukke werkdag, maar iedereen moet eten. Lunch-en-leer-bijeenkomsten zijn een informele gelegenheid om gebruikers van elkaar te laten leren. Plan een maandelijkse lunchbijeenkomst waarbij mensen hun eten kunnen meenemen en naar elkaar kunnen luisteren, of, indien mogelijk, zelfs kunnen regelen dat er eten wordt bezorgd. Dit zal de aanwezigheid zeker bevorderen.

Tableau Viz-spelletjes

Viz-spelletjes zijn een visualisatiewedstrijd waarbij een sponsor het volgende voordraagt: een gevisualiseerde probleemstelling, een dataset die is voorbereid voor analyse en een deadline voor het publiceren van inzendingen, doorgaans een of meer weken later. Livewedstrijden, waarbij deelnemers in een race tegen de klok visualisaties moeten indienen zijn spannend, maar ingewikkelder om uit te voeren. Bij Tableau worden beide uitvoeringen gebruikt. De online wedstrijden bepalen wie in aanmerking komt om deel te nemen aan de finale, waarbij de deelnemer fysiek aanwezig is.

Door vooraf een thema te selecteren, wordt richting gegeven aan de rest van de wedstrijd. Thema's voor Viz-wedstrijden hebben meestal betrekking op specifieke onderwerpen, datasets, typen grafieken/dashboards of functies. Wees creatief en daag de deelnemers uit op een manier die leuk en boeiend is.

Verantwoordelijke leidinggevenden kunnen de wedstrijd terugkoppelen aan een strategisch initiatief om deelnemers te motiveren voor een gemeenschappelijk doel of bedrijfsprobleem. Laat teams met verschillende bedrijfsfuncties het probleem vormen en oplossen door een Tableau-kampioen, een data-expert en een expert op het gebied van het bedrijfsdomein samen te brengen. Het bedrijf heeft bijvoorbeeld een besparingsdoelstelling van $ 45 miljoen. De financiële afdeling levert crediteurengegevens en er wordt aan de wedstrijddeelnemers gevraagd om een dashboard te ontwerpen om mogelijke besparingsgebieden te bepalen.

Jurypanels kunnen zijn samengesteld uit een groep mensen met uiteenlopende ervaringen en perspectieven, zodat een evenwichtige beoordeling kan worden verkregen. Het panel moet de inzendingen op de volgende punten beoordelen:

  • Analyse: bekijk de vragen die worden gesteld en de inzichten die de viz (visualisatie) levert. Kijk in meer detail naar het type gegevens dat wordt gebruikt, het type grafieken dat wordt gebruikt en het type aggregatie en statistische analyse dat wordt gebruikt. Hoe uitgewerkt en geschikt zijn deze analyses voor het verhaal of de vraag die wordt beantwoord?
  • Storytelling: bekijk of de context van het onderwerp en de gestelde vragen duidelijk zijn. Is het duidelijk hoe je door de visualisatie navigeert en van vraag tot antwoord komt? Wordt benadrukt wat interessant is en waarom het van belang is? Dat kan allemaal op verschillende manieren worden gerealiseerd, met behulp van kleur/vorm/grootte, tekst, afbeeldingen, annotaties, verhaalpunten, enzovoort.
  • Ontwerp: evalueer de visuele aantrekkelijkheid, de lay-out en stroom, gebruik van witruimte (of het gebrek daaraan) en kleuren en afbeeldingen. Hoe gepolijst is het? Hoe geschikt is het ontwerp voor het verhaal dat wordt verteld?

 

Gebruik een scoreblad om waarderingen en feedback te noteren:

Visualisatie en koppeling

Analyse (0-10)

Storytelling (0-10)

Ontwerp (0-10)

Feedback

 

 

 

 

 

 

Erkenning, hoe klein ook, werkt motiverend. Deel prijzen uit voor eenvoud, voor verklarende analyses, voor creativiteit en zelfs voor onduidelijk inzicht. Zie Tableau Community-toolkit voor meer informatie.

Tableau-dag

Om de zichtbaarheid van data en analyses binnen uw bedrijf te vergroten, kunt u één of twee keer per jaar een Tableau-dag plannen. Het evenement kan in de vorm zijn van een mini Tableau-conferentie voor uw bedrijf, waarbij presentatoren hun werk en inzichten delen. Coördinatie met verantwoordelijke leidinggevenden om te spreken over gerealiseerde doelen met betrekking tot strategische initiatieven is een geweldige manier om het grote belang van data en analyses te benadrukken.

Een andere activiteit die u op de Tableau-dag kunt doen is een oefening met de Data-dokter. Met de Data-dokter kunnen dataliefhebbers elkaars obstakels wegnemen en best practices leren. Dit wordt allemaal mogelijk gemaakt door vrijwillige Tableau-experts uit uw eigen organisatie.

Tableau kan sprekers aandragen die de aanwezigen door demo's, praktijkgerichte training en vraag-en-antwoordsessies leiden. Als u een Tableau-medewerker (of meer dan één) op locatie hebt, trekt u gegarandeerd andere gebruikers aan. Samenwerken met uw Tableau-accountmanager om een Tableau-dag op te zetten, is een geweldige manier om de hele organisatie enthousiast te maken en in beweging te zetten.

Analysedag

Een analysedag is vergelijkbaar met een Tableau-dag, maar de analysedag kan ook betrekking hebben op andere onderwerpen dan Tableau. Uitgebreide onderwerpen zoals systeemmodernisering en databaseplatforms kunnen worden gecombineerd met Tableau-inhoud voor een bredere presentatie van het gebruik van analyses en de vooruitgang die wordt geboekt met data.

Tableau Blitz

Het overkomt iedereen: de vragen stapelen zich op in uw discussieforums omdat er niet genoeg reageerders met de juiste kennis zijn om uitkomst te bieden.

U kunt de achterstand snel wegwerken door een 'Tableau Blitz’ te plannen. Op deze dag of in deze week besteden kampioenen tijd aan het oplossen van onbeantwoorde vragen op uw discussieforums. Werk samen met verantwoordelijke leidinggevenden om kampioenen te bedanken dat ze tijd vrij hebben gemaakt voor hun deelname.

Bedankt voor uw feedback.De feedback is verzonden. Dank u wel.