Installera Tableau Server med oberoende gateway

Detta ämne leder dig genom processen att installera Tableau Server med oberoende gateway.

Denna process kommer att resultera i en oberoende gatewaykonfiguration med en direkt anslutning till Tableau Servers backend-driftsättning. Du kan läsa mer om direkta kontra reläanslutningslägen i ämnet, Konfigurera Tableau Server med oberoende gateway.

Förutsättningar

• Du måste ha en dedikerad server med minst 2 kärnor (4 vCPU:er), 8 GB RAM och 100 GB ledigt diskutrymme.
  • Du måste använda Tableau Server 2022.1 eller senare.
  • Du måste använda ett installationsprogram för Tableau Servers oberoende gateway med en större version (2022.1 till exempel) som matchar Tableau Server-versionen. Vi rekommenderar att även underhållsversioner (2022.1.1 eller 2022.1.5 till exempel) matchar, men det är inget krav. Om statiska tillgångar ändras mellan versioner och versionerna inte matchar så kan du uppleva oväntade bildkonsekvenser. Kartor kanske till exempel inte är uppdaterade om Independent Gateway är av en tidigare version än Tableau Server.
  • Du måste ha en giltig Advanced Management-licens aktiverad i Tableau Server. Ta reda på mer om Advanced Management, genom att läsa Om Tableau Advanced Management på Tableau Server.
  • Som standard måste Independent Gateway kunna kommunicera med serverdelens Tableau Server-driftsättning på portarna 80 och 21319 under installationen. Du kan ändra dessa standardportar under initieringen som det beskrivs senare i detta ämne.
  • Verifiera att din Tableau Server-driftsättning är fullständig och felfri innan du installerar och konfigurerar Independent Gateway.
  • Verifiera att du inte kör några andra web-aware-program på den dator där den oberoende gateway installeras. Om till exempel Apache httpd har installerats på datorn ska det avinstalleras eller httpd konfigureras så den inte aktivt lyssnar på port 80.

Installera Tableau Server och oberoende gateway

Installation av oberoende gateway görs med hjälp av ett för installation som innehåller ”tsig” som en del av filnamnet, detta för att skilja det från det fullständiga installationsprogrammet för Tableau Server. Vi rekommenderar starkt att du installerar en oberoende gateway efter installationen av Tableau Server och bekräftar att den fungerar som förväntat. För att installera måste du inneha administratörsrättigheter. Du kan installera en eller flera instanser av oberoende gateway, men varje instans av den oberoende gatewayen måste installeras separat. Om du installerar flera instanser för hög tillgänglighet eller för att distribuera en tung klientbelastning, upprepa då installationsstegen för varje instans.

Under installationen körs ett skript kallat initialize-tsig.bat. Skriptet ber dig om information som behövs för att konfigurera din oberoende gateway. När din oberoende gateway är helt installerad måste du köra ett TSM-kommando på Tableau Servers initialnod i syfte att konfigurera servern med information om den oberoende gatewayinstansen.

IG-installationen består av följande steg:

• Kör det plattformsspecifika installationsprogrammet.

• Kör efterinstallationsskriptet. Detta görs automatiskt av installationsprogrammet.

• Aktivera den oberoende gatewayinstansen med hjälp av TSM.

Steg 1: Ladda ner och installera Tableau Server

1. Installera TSM: Följ instruktionerna i det här avsnittet och utför steg 1-5 för att köra installationsprogrammet och installera TSM.

2. Aktivera och registrera Tableau Server: ange Tableau Server-nyckeln och Advanced Management-nyckeln i aktiveringssteget. Du måste köra följande kommando två gånger, först med Tableau Servers produktnyckel och sedan med Advanced Management-produktnyckeln:

tsm licenses activate -k <product key>

3. Konfigurera initiala nodinställningar: följ instruktionerna i avsnittet för att konfigurera de ursprungliga nodinställningarna.

Steg 2: Hämta och installera oberoende gateway

När du har laddat ner installationsfilen för oberoende Tableau Server-gateway följer du instruktionerna nedan för att installera din oberoende gateway.

1. På datorn där du installerar din oberoende gateway loggar du in som användare med administratörsbehörighet och dubbelklickar på den nedladdade installationsfilen.

2. På den första skärmen måste du acceptera licensavtalet innan du fortsätter.

3. När du har accepterat licensavtalet kan du vidta en av två åtgärder:

• Installera oberoende gateway genom att klicka på Installera
      eller
    • Ändra installationsplatsen genom att klicka på Anpassa och sedan på installera Oberoende gateway:

Som standard installeras en oberoende gateway på C:\Program Files\Tableau\Tableau Server\independentgateway. Du kan välja en annan plats, även en annan enhet, antingen genom att bläddra fram till dess sökväg eller genom att skriva in denna.

När du har angett installationsplatsen klickar du på Installera för att installera din oberoende gateway på den här platsen.

4. Installationsprogrammet installerar din oberoende gateway och kör initialize-tsig.bat-skriptet automatiskt.

I ett kommandofönster som öppnas av installationsprogrammet uppmanas du att ange värden som används för att konfigurera din oberoende gateway:

• TSIG_TS_CLUSTER - obligatoriskt Det finns inget standardvärde. Du måste ange ett värde när du uppmanas till detta.

Detta bör vara internetadressen eller adresserna till varje enskild nod i Tableau Server-klustret. Jokertecken kan användas, och undernätmaskar kan användas för att ange flera noder. För att ange flera adresser, separera adresserna med blanksteg. Värden måste anges i en av de former som är godtagbara för Apache-direktivet httpd mod_authz_host ”Require”. Mer information finns på https://httpd.apache.org/docs/2.4/mod/mod_authz_host.html(Länken öppnas i ett nytt fönster).

• TSIG_HK_PORT–Standard är 21319. Detta är porten som används för inkommande underhållsförfrågningar från Tableau Server.
    • TSIG_HK_PROTOCOL–Standard är http. Giltiga värden är http och https. Detta är protokollet som används för underhållsförfrågningar från Tableau Server.
    • TSIG_PORT–Standard är 80. Porten som används för externa förfrågningar.
    • TSIG_PROTOCOL - Standard är http. Giltiga värden är http och https. Detta är protokollet som används för externa förfrågningar.
    • TSIG_INSTANCE_ID- Standard är maskinnamnet. En unik identifierare för instansen av oberoende gateway.
  5. Installationen avslutas när skriptet körs och den oberoende gatewayen initieras.

Steg 3: Aktivera oberoende gateway i Tableau Server

Det sista steget för att installera och konfigurera en oberoende gateway är att aktivera oberoende gateway i Tableau Server. För att göra detta använder du TSM-kommandot tsm topology external-services gateway enable -c <file> med en JSON-fil som identifierar den eller den oberoende gateway-instansen eller -instanserna och som förser Tableau Server med de uppgifter som krävs för kommunikation mellan servern och den oberoende gatewayen.

Tableau Server måste befinna sig i stoppat tillstånd för att aktivera en oberoende gateway.

Innehållet i JSON-filen för oberoende gateway

JSON-filen som du använder för att aktivera de oberoende gatewayinstanserna måste innehålla följande:

• Id - id-värdet måste överensstämma med TSDG_INSTANCE_ID för den aktuella instansen. Om du inte angav detta i samband med initieringen är standardvärdet lika med datornamnet (%COMPUTERNAME%) på den oberoende gatewaydatorn. Värdet i json-filen måste matcha utdatan för kommandot hostname.
  • host – Värden måste vara ett namn på den oberoende gatewaydatorn som kan matchas med hjälp av DNS.
  • port - porten måste överensstämma med det TSDG_HK_PORT-värde som anges i den oberoende gatewayinstansen. Om du inte angav detta under initieringen är standardvärdet ”21319”.
  • protocol - Protokollet måste överensstämma med det TSDG_HK_PROTOCOL som specificerats för den oberoende gatewayinstansen. Om du inte angav detta i samband med initieringen är standardvärdet ”http”.
  • authsecret - authsecret måste matcha hemligheten som skapats av initialiseringsskriptet på den oberoende gatewayinstansen.

Autentiseringshemlighet för oberoende gateway

Initialiseringsskriptet skapar en unik, delad hemlighet på varje oberoende gatewaydator. Du behöver denna hemlighet för att aktivera oberoende gateway i Tableau Server. Kopiera hemligheten och inkludera den i din JSON-fil som ”authsecret”.

Den delade hemligheten finns i tsighk-auth.conf-filen här:

C:\ProgramData\Tableau\Tableau Server\independentgateway\config\tsighk-auth.conf

Exempel på JSON-fil för oberoende gateway

JSON-filen ska vara i formatet nedan. Detta exempel på JSON-fil anger standardvärden där det finns standardvärden. Din fil ska ha använt de faktiska värden som matchar din installation av oberoende gateway och din organisation.

{
"independentGateways": [ { "id": "<IGCOMPUTER>", "host": "<DNS name of Independent Gateway computer>", "port": "21319", "protocol": "http", "authsecret": "<shared-secret01>" }, { "id": "<IGCOMPUTER2>", "host": "<DNS name of second Independent Gateway computer>", "port": "21319", "protocol": "http", "authsecret": "<shared-secret02>" } ] }

Aktivera oberoende gateway i Tableau Server

För att slutföra installationen av oberoende gateway måste du aktivera den med TSM.

1. Kopiera JSON-konfigurationsfilen till den ursprungliga noden för Tableau Server.
  2. I den ursprungliga noden öppnar du en kommandotolk som administratör.
  3. Kör följande kommandon för att stoppa Tableau Server, aktivera oberoende gateway med json-konfigurationsfilen och starta om servern:

tsm stop
    tsm topology external-services gateway enable -c tsig.json
    tsm start

Steg 4: Verifiera oberoende gateway i Tableau Server

Du bör kunna navigera till inloggningssidan för Tableau Server genom att ange adressen till oberoende gateway i en webbläsare.

Om det finns en brandvägg mellan din oberoende gateway och Tableau Server-backenddistributionen måste du öppna portarna för Tableau Server-processerna för direkt anslutning. Se Direktanslutning för mer information.

Alternativt kan du välja att minimera portkraven genom att konfigurera oberoende gateway för en reläanslutning. Se Reläanslutning för mer information.