Installera och initiera TSM

Detta ämne guidar dig genom processen för att installera Tableau Server och initiera Tableau Services Manager (TSM).

Viktigt: Installera inte en betaversion av Tableau Server i din produktionsmiljö. Du bör inte heller återställa en produktionsinstallation Tableau Server med hjälp av en säkerhetskopia av en betaversion.

Förutsättningar

Läs Innan du installerar … Innan du går vidare.

Granska valfria initialiseringsparametrar

Innan du installerar och initierar TSM är det viktigt att du granskar de parametrar som du eventuellt kan ställa in som en del av initieringsåtgärden. Du kan bara köra initialize-tsm en gång, så se till att köra den med alla de alternativ som din organisation behöver. Vissa alternativ, såsom icke-standard systemanvändare och grupper, kan endast konfigureras som en del av initieringsåtgärden. Andra konfigurationer, såsom proxy för vidarebefordran och dynamiska portinställningar kan ställas in manuellt efter att du kör initiering, men att göra detta är en mycket mer arbetsintensiv process.

För en fullständig lista över valfria parametrar, se Hjälputdata för skriptet initialize-tsm.

Några vanliga scenarier där valfria initialiseringsparametrar används :

Installera Tableau Server

Installera Tableau Server med din distributions pakethanterare och kör sedan ett skript för att initiera Tableau Services Manager (TSM). Skriptet ingår inte i det installerade paketet.

Viktigt: Serverns värdnamn får inte ändras efter att du har startat TSM. Detta kan till exempel hända om du använder paketet ”cloud-init” för att initiera en virtuell dator och sedan installerar Tableau Server på den virtuella datorn.

Installera Tableau Server-paketet

Som standard är Tableau Server installerad i katalogen /opt. På RHEL-liknande distributioner kan du ange en annan installationsplats.

1. Logga in som en användare med sudo åtkomst till datorn där du vill installera Tableau Server.

Obs! För att undvika eventuella komplikationer rekommenderar vi ett användarkonto som inte innehåller några specialtecken (t.ex. icke-ASCII, ”+”, ”-”). Sådana tecken kan orsaka problem, bland annat kan de medföra att installationen av Tableau Server inte slutförs, beroende på hur miljön har konfigurerats.

2. Hämta .rpm- eller .deb-installationspaketet från sidan Nedladdningar och versionsinformation för Tableau Server.

3. Gå till katalogen dit du kopierade .rpm- eller .deb-paketet.

4. Använd pakethanteraren för att installera Tableau Server-paketet.

Du måste installera den nya versionen på samma plats som den befintliga. Installationsplatsen måste vara densamma på alla noder. Installera inte till en plats med en symbolisk länk eller till en mapp på en NFS-volym (Network File System).

• På RHEL-liknande distributioner inklusive CentOS, har du möjlighet att installera Tableau på en icke-standardplats.

• Standardplats—För att installera till standardplatsen (/opt/tableau/tableau_server) kör du följande kommandon där <version> formateras som större-mindre-underhåll: 2019-2-5):

sudo yum update

sudo yum install tableau-server-<version>.x86_64.rpm

• Icke-standardplats—För att installera på en plats som inte är standard måste du använda rpm -i. Du måste också installera alla beroende paket. Se anteckningen nedan.

Kör följande kommando:

sudo rpm -i --prefix /preferred/install/path tableau-server.rpm

Obs! När du använder yum för att installera Tableau Server laddas alla beroende paket ned och installeras automatiskt. Detta är den föredragna installationsmetoden för Tableau. Om du vill installera på en icke-standardplats, eller om din organisation inte vill låta dig använda yum och du måste installera med rpm -i måste du också installera alla beroende paket separat. Information om att installera beroende paket hittar du på Installera Tableau Server på en frånkopplad dator som kör Linux.

• Kör följande kommandon på Ubuntu, där <version> formateras som större-mindre-underhåll (t.ex: 2019-2-5):

sudo apt-get update
      sudo apt-get upgrade
      sudo apt-get -y install gdebi-core
      sudo gdebi -n tableau-server-<version>_amd64.deb

Initiera TSM

Du kan ange en separat plats för lagring av data (extrahera och extrahera metadata), oavsett om du installerar Tableau till standardplatsen eller inte.

1. Navigera till mappen scripts:

cd /opt/tableau/tableau_server/packages/scripts.<version_code>/
  2. Kör följande skript för att starta TSM:

sudo ./initialize-tsm --accepteula --activation-service --<optional_parameters>

Den enda parametern som behövs för skriptet initialize-tsm är --accepteula. Du måste inkludera den här parametern för att godkänna slutanvändaravtalet för Tableau Server (EULA). Slutanvändaravtalet finns på följande plats:

/opt/tableau/tableau_server/packages/docs.<version_code>/Commercial_EULA.txt

Granska dock följande gemensamma parametrar innan du kör skriptet.

Valfritt: vanliga parametrar för initalize-tsm

Det finns ett antal parametrar (även kallade flaggor) som du kan ställa in när du kör initialize-tsm. Vanliga flaggor listas nedan. För en fullständig lista, kör kommandot sudo ./initialize-tsm -h eller se Hjälputdata för skriptet initialize-tsm.

• Använd alternativet --activation-service för att aktivera Tableau Server med hjälp av Tableau-behörighet att köra (ATR)-tjänsten. Från och med Tableau Server 2021.4 och senare är det här alternativet standard för Tableau Server på Microsoft Windows, Tableau Server på Linux och Tableau Server i containers. Server ATR är endast för nya installationer och inte uppgraderingar. Detta alternativ är idealiskt för molnbaserade eller virtuella miljöer, men finns tillgängligt för alla som kan aktivera sin kopia av Tableau Server online. Att välja ATR för produktaktivering är ett permanent val som inte lätt kan ångras. Mer information finns i Aktivera Tableau Server med ATR-tjänsten (auktorisering att köra)(Länken öppnas i ett nytt fönster). Om du inte vill använda Server-ATR för att aktivera Tableau Server, använd alternativet --no-activation-service.

• -a Flaggan som anger en användare som ska läggas till i tsmadmin- och tablågrupperna istället för användaren som kör skriptet. Om du installerar med rotkontot måste du ange flaggan -a.

• Flaggan --unprivileged-user för att ställa in ett annat tjänstekonto. Som standard skapas en ny användare som kallas för tableau. Detta konto är ett obehörigt servicekonto under vilket de flesta Tableau-processer körs. Vi rekommenderar att du endast skapar en annan användare om det redan finns ett tableau användarkonto på datorn.

• Flaggan -d för att ange en icke-standardplats för ”datakatalogen” där Tableau Server lagrar utdrag, information om utdrag, med mera.

Som standard använder Tableau Server följande plats för katalogen:

/var/opt/tableau/tableau_server

När du ställer in den här flaggan kommer skriptet intialize-tsm att skapa och tillämpa behörigheter för katalogen som du anger. Det finns viktiga begränsningar som gäller för att ändra standardkatalogsökvägen. Se Datakatalog.

• Flaggan --debug för felsökning. Det här alternativet visar varje kommando i skriptet när det körs och kan göra det lättare att felsöka problem. Användning av detta alternativ resulterar i omfattande utmatning till skärmen.

Obs! Med början i version 2021.3 har detta alternativ tagits bort och skriptetutmatningen som skulle ha visats loggas till /var/tmp/.

• Du bör konfigurera Tableau Server med en proxy för vidarebefordran under installationen.

För att göra så ska flaggorna --http_proxy och/eller --https_proxy inkluderas för att ange proxyservern för vidarebefordran. Ange URL:en med porten, till exempel:

--http_proxy=http://proxy.exampe.lan:80/

--https_proxy=http://1.2.3.4:443/

Se till att använda http när du anger webbadressen för miljövariabeln https_proxy. Ange inte protokollet https för miljövariabelns https_proxy värde.

Om du vill konfigurera Tableau Server att kringgå proxyn för vidarebefordran inkluderar du flaggan --no_proxy. Du bör också lägga till undantag till denna proxykonfiguration för att garantera att all kommunikation inom ett lokalt Tableau Server-kluster (om du har ett nu eller kommer att ha ett senare) inte dirigeras till proxyservern. Till exempel:

--no_proxy=localhost,127.0.0.1,localaddress,.localdomain.com.

• Om du vill hantera porttilldelning manuellt för TSM- och Tableau Server-processer kan du behöva använda en eller flera portrelaterade brytare med initialize-tsm. För mer information, se Styra ommappning av portar med initialize-tsm.

3. Logga ut och logga in igen på terminalen innan du konfigurerar Tableau Server.

När du loggar in igen skapar du en ny session där ändringar av gruppmedlemskap har trätt i kraft. Den nya sessionen har även tillgång till de miljövariabler som lagts till av skriptet initialize-tsm.

Nästa steg